8 yaşındaki yazardan tiyatro oyunu

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir ilk gerçekleşti ve 8 yaşında bir çocuğun hayallerini kaleme aldığı öykü, tiyatro sahnesine taşındı.

Hayal kurmak bilgiden önemlidir” diyor Einstein. Hayaller olmasa sanıyorum hepimiz için hayat daha zor ve çekilmez olurdu. Büyüdükçe azalan bu alışkanlık çocuklar için ise hayati önem taşıyor. Gelişim uzmanları hayal kurmanın önemine şöyle dikkat çekiyor: “Çocukların hayal dünyasının zenginliği, onların gelişimlerini desteklediği gibi gelecekte karşılaşacakları problemlere daha kolay çözüm bulmalarını sağlar.” Bu nedenle çocuklarımızın hayal gücünü geliştirecek her şeye kapımızı açmalıyız. “Hayallerine Hayat Ver” projesiyle bugüne kadar binlerce genç ve çocuğun hayatına dokunan Zorlu Holding yine çok anlamlı bir tiyatro oyunuyla çocukları kucakladı.

Zorlu Çocuk Tiyatrosu aracılığıyla bugüne kadar 1000’in üzerinde oyun ile 700 bin çocuğa erişen Zorlu Holding, geçen yıl çocukların yeteneklerini fark etmelerini sağlamak ve özgüvenlerini artırmak amacıyla düzenlenen “Bir Hayal Bir Oyun Yarışması“ düzenledi. Bu yarışmada Karton Şehir isimli hikâyesi ile birinci olan 8 yaşındaki Gökhan Kızıklı’nın hayalleri, tiyatro oyunu olarak, Dünya Tiyatrolar Günü‘nde Zorlu PSM’de izleyicisiyle buluştu.

Haberin Devamı

5 yaşındaki oğlum salondaki diğer çocuklar gibi, Türkiye’de ilk kez çocukların kaleme aldığı hikâyeler arasından seçilerek sahnelenen tiyatro oyunu olma özelliğini taşıyan Karton Şehir’i heyecan ve mutlulukla izledi. Oyun öncesinde hikayenin küçük yazarı Gökhan Kızıklı ile tanışmak ise onun için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. Bilgi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından sahnelenen, kostüm ve dekor tasarımlarını Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı oyun herkesten tam not aldı.

Hayal kurmaya devam

Çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam edeceklerini söyleyen, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Zorlu, ”Zorlu Çocuk Tiyatrosu ile 14 yılı aşkın bir süredir çocukların yanındayız. Sahip olduğumuz tecrübe ile çocuklarımız için daha fazlasını yapmak istedik. ‘Bir Hayal, Bir Oyun’ yarışması da bu düşünceyle ortaya çıktı. İstedik ki çocuklarımız yeteneklerini fark etsinler. Cesaretleri ve özgüvenleri artsın. Türkiye’nin dört bir yanından 347 çocuğumuz hikâyelerini bize iletti. Yapılan değerlendirme sonucunda Gökhan Kızıklı’nın ‘Karton Şehir’ isimli hikâyesi sahnelenmek için seçildi. Yarışmamıza gösterilen ilgi; proje ile ilgili tutkumuzu, heyecanımızı artırdı. Yarışmada ilk 10’a giren küçük kardeşimizin öykülerini kitap olarak yayınladık. ‘Bir Hayal, Bir Oyun’ yarışmamızı gelecek yıl da geliştirerek devam ettireceğiz” diyor. Çocukların hayallerine destek olduğu için Zorlu Holding’e teşekkürler.

Haberin Devamı

Anneler ilk 100 günün önemini biliyor

Her yıl daha çok anne ve bebeğin hayatına dokunmak ve sağlıklı nesiller yaratma amacıyla Hayaller Fabrikası tarafından düzenlenen “Geleceğin Ayak İzleri İlk 1000 Gün Zirvesi”nin ikincisi geçtiğimiz Salı günü yapıldı. Bebeklerin gelişiminde en önemli dönem olan 0-3 yaşı kapsayan ilk 1000 güne dikkat çekilen zirvede, DORinsight tarafından Türkiye genelinde gerçekleştirilen “İlk 1000 Gün Araştırması”nın sonuçları da açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de yaşayan annelerin yüzde 35’i ilk 100 günün çocuk gelişimindeki önemini biliyor. Geçen yıl bu oran yüzde 25’ti.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarına göre yüzde 41 oranla bebeklerin 19-24 ay arasında emzirilmesi anneler tarafından en çok tercih edilen süre. Diğer oranlara bakıldığında ise annelerin yüzde 20’sinin bebeklerini 13-18 ay arası emzirmeyi tercih ettikleri görülüyor. Annelere bebeklerine anne sütüyle birlikte ya da anne sütünü bıraktıktan sonra hangi ek gıdaları tercih ettikleri sorulduğunda, annelerin yüzde 30’u yoğurdu tercih ederken, yüzde 22’sinin meyveyi tercih ettiği görülüyor. Bu oranların dışında çorba yüzde 10, sebze püresi yüzde 9, bebek ve bisküvi maması yüzde 8’le annelerin tercih ettiği diğer ek gıdalar olduğu ortaya çıkıyor. Bebeklerinin sağlığı için aşıların çok önemli olduğu söyleyen annelerin oranı yüzde 97. Bununla birlikte, bebek sağlığı için organik gıda tercih etmenin önemini belirten annelerin oranı da yüzde 88.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR