Hangi krem hangi saatte işe yarıyor?

Vücudun biyolojik ritim sürelerini inceleyen bilim dalı kronobiyoloji, bakım ve makyaj uygulamalarının yeterince etkili olabilmesi için en doğru zamanlamayı belirliyor. Peki cildinizin biyolojik saatini biliyor musunuz? Prof. Dr. Dilek Demir Erol anlattı.

Sabah:

Güçlü bariyer: Günün erken saatinde cilt kendine güçlü bir bariyer oluşturuyor. Bu konudaki en büyük yardımcısı C vitamini.

Sıcak/soğuk duş: Sabah saat 04.00 itibariyle böbrek üstü bezleri, kortizol salgılanır. Saat 06.30’da bu boşaltım maksimum noktasına ulaşır. Bu saatlerde alınan sıcak-soğuk duşlar kortizolün daha iyi dağılmasına ve böylelikle cildin kan dolaşımının etkili bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.

Yataktan kalkınca: Gece boyunca kendinin yenileyen ve onaran cilt sabahın ilk saatlerinde kendini korumak için bariyer oluşturmaya başlar. Gece yapılan işlemler sonucu ciltte biriken kalıntıları arındırmak ve cildin nefes almasını sağlamak için cildin ph’ına ve tipine uygun bir temizleyici ile yıkamak gerekir.

Yüz: Cilt, güne bağışıklığını güçlendirerek başlar. Dolayısıyla hyalüronik asit nem destekleyici, C ve E vitamini içerikli bir gündüz bakımı kremi kullanılmalı.

Haberin Devamı

Peeling uygulamaları: Cilt, gece boyunca uzun bir yenilenme sürecinden geçtiği için sabah hassaslaşabilir. Peeling uygulaması için ideal zamanlama.

Selülit kremleri: Sabah 07.00 itibariyle yağ metabolizması tam olarak çalışmaya başlar. Vücut losyonlarının destekleyici etkisinden yararlanmanın tam zamanı.

Öğleden önce:

Cilt esnekleşiyor: Vücudun aktif olduğu bu zaman diliminde cilt esnektir. Oral yolla desteğe başvurulmalı.

Masaj zamanı: 10.00-12.00 arası sinir uçları dokunmaya karşı oldukça hassastır. Bu yüzden masaj randevuları bu saatler arasında alınırsa dinlendirici bir etki hissedilir. Cilt bakımı yaptırmak için bu saatleri tercih edilmeli.

Hareketlenin: Bu süreçte sadece beyin değil aynı zamanda vücut da en yüksek performansta çalışır. Bu nedenle tüm sporlar mümkünse bu saatlerde yapılmalı.

Ölçülü makyaj uygulanmalı: Cilt öğle saatlerine kadar en esnek formunda ama yeterince oksijen alamadığı için solgun görünür. Mineral makyaj malzemeleri kullanılarak taze görünme sağlanabilir.

Haberin Devamı

Öğle:

Yeniden krem sürün: Yağ ve ter bezlerinin çalışması sonucu alın-burun- çene bölgesinde parlamalar oluşur. Bunları yok etmek için makyajda kullanılan mineral pudra kullanılır. Eğer cildiniz kuruysa bu saatlerde kuruma ve gerilmeler olabilir. Bunun için de cilt bakımında kullanılan nemlendirici ve göz çevresi kremi ile cilt ve göz çevresi tekrar nemlendirilmeli.

Nemlendirici jel kullanın: Öğle yemeğinin ardından tansiyon ve hormon seviyesi düşüş gösterir. Cilt de buna özellikle göz çevresinde ince kırışıklıklarla tepki gösterir. Nem veren hyalüronik asit içeren jel ürünler göz çevresindeki kırışıklıklara uygulanmalı.

"Gün içerisinde cildinizi sık sık nemlendirin."

Öğleden sonra:

Kaş alma-epilasyon: Cildin öğleden sonra saatlerinde acıya duyarlılığı artar. Vücutta ağrı hissine yol açan yağ asidi prostaglandin üretimi öğleden sonraları yoğunlaşır. Bu yüzden 14.00-16.00 saatleri arasında tüm acı ya da ağrı verici kozmetik uygulamalardan uzak durmak gerekir. Kaş alma va epilasyon yaptırmayın.

Haberin Devamı

Makyaj tazeleyin: Cilt pembe minik kırmızılıklar ve sivilceler belirgin hale gelecek kadar vücudun kan dolaşımı en üst seviyededir... Bu sorunun üstesinden gelmek için kompakt pudra ya da kapatıcı kullanılmalı. Ter bezleri en aktif seviyede çalışmaktadır. Toplantı ya da önemli buluşmalar öncesinde taze bir etki için deodorant kullanılmalı.

Parfüm satın almak için ideal zaman: 17.00 ve sonrası parfüm satın almak için ideal saatler, Bu saatlerde koku duyuları 6 farklı kokuyu ayıracak kadar hassaslaşırken öğleden önce ise bu sayı sadece 4 civarındadır.

Akşam:

Egzersiz için hazırlanın: Tansiyon ve kalp atış hızı artıyor, cildin kan dolaşımı en üst seviyeye çıkıyor. Vücudun kas sistemi akşamları daha iyi bir kan dolaşımına sahiptir. Bu da uzun soluklu egzersizlerde yaralanmalardan korur. Kardiyo sporu tercih edilmeli.

Duştan sonra vücut yoğun içerikli nemlendirici kremin etkilerini almaya en üst seviyede hazırdır.

Haberin Devamı

Aromaterapi masajı: Saat 17.00’den itibaren cildin üst tabakasında hücre bölünmesi başlar. Yenilenme süreci sabah 05.00’e kadar sürer. Bu saatler arasında cildin alt katmanlarına kadar etki edecek bir yağ masajını uygulanmalıdır. Aromaterapi için en uygun zaman dilimidir.

Enzim içerikli kremler kullanın: Koenzim Q10 içeren etkili bakım ürünleri kullanmak, cildinizi ertesi güne hazırlayacaktır.

Gece:

Cilt hassaslaşıyor: Bağışıklık sistemi kusursuz çalışmaktadır. Ancak bu cildin hassaslaşmasına neden olur.

Meyve asitlerinden uzak durun: Gece cildin koruma kalkanı daha geçirgendir. Bu yüzden de sürdüğümüz kremlerin etkisi daha fazladır. Ancak meyve asidi gibi tahriş potansiyeli olan içerikler, bu saatlerde ciltte iritasyona neden olabilir. Bu saatlerde özellikle akne kremlerinden ve meyve asitlerinden uzak durulmalır.

El ve dudak bakımı: Yağ bezleri çalışmaya gece ara verdiğinden, kuruyan dudaklarınızın ve ellerinizin bakımını yoğun içerikli kremlerle yapılmalıdır. Ellere yağ bakımı yapmak için en uygun zaman dilimi.

DİĞER YENİ YAZILAR