Kahvaltılık gevreklerle rengarenk beslenin

Tam tahıl, vitamin ve minarellerden zengin olan kahvaltılık gevrekler, kahvaltı için hem pratik hem de sağlıklı bir alternatif... İşte Ceren Batmaz Sarı‘dan lezzetli gevrek tarifleri...

Kış mevsiminin geldiği, havaların soğuduğu bu dönemde beslenmenin önemi biraz daha artıyor. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için güne kuvvetli bir kahvaltı ile başlamaya özen göstermek gerekiyor. Sabah telaşıyla klasik kahvaltıların yerini gevrekler alıyor. Tam tahılların süt ve meyvelerle tüketimi güne zinde başlamak için iyi bir tercih. Nestle Türkiye Beslenme, Sağlık ve İyi Yaşam Müdürü Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı, tahıl gevreklerinin beslenmedeki yerini şöyle anlatıyor: “Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler düşük yağ, yüksek lif, vitamin ve minerallerden zengin içeriği ile dengeli bir kahvaltı oluşturmanızda size destek olur. Aynı zamanda süt ve yoğurt tüketiminizi artırarak, kalsiyum ve protein alımınızı da destekler. Tükettiğiniz kahvaltılık gevreklerin tam tahıllı olduğundan emin olmak için etiketin üzerinde “tam tahıl” logosunun olduğunu kontrol edin.” Ceren Batmaz Sarı sağlıklı tarifler de veriyor.

İnce krep (1 porsiyonu 65 kalori)

Malzemeler

- 1 avuç dolusu çikolatalı tam buğday ve pirinç gevreği

Haberin Devamı

- 1 muz + süslemek için yarım muz ÂYarım çay kaşığı kabartma tozu Â160 ml süt (inek veya badem sütü)  80 g un  Bir tutam tuz  1 avuç dolusu eritilmiş yabanmersini  Akçaağaç pekmezi veya agav şurubu

Hazırlanışı

1 muzu ve sütü bir blenderda karıştırın.

Bu karışımı bir kasede un, kabartma tozu ve tuzla karıştırın. Birkaç dakika dinlendirin. Bir patates ezici ile bir avuç dolusu çikolatalı gevreği ezin. Bunu çok fazla karıştırmadan karışıma ekleyin. Yapışmaz bir tavaya, küçük bir kepçeyle krep karışımından dökün ve üzerine çikolatalı gevrek serpin. 3 dakika sonra kahverengileştiği anda, diğer tarafını çevirmek için krebi ters çevirin. Tüm krep karışımını pişirin. Krepleri bir tabağa üst üste dizin ve yuvarlak muz parçaları, yabanmersini ve akçaağaç pekmezi veya agav şurubu ile servis edin.

Mini Omletler (1 porsiyonu 93 kalori)

Malzemeler

- 30 g tam sade tam buğday ve pirinç gevreği  4 yumurta

- 1 kabak  Birkaç dal frenk soğanı  40 g iri taze bezelye

- 30 g beyaz peynir

Haberin Devamı

- 1 taze soğan  Tuz ve karabiber

Hazırlanışı

Fırını 150°C’de önceden ısıtın. Yumurtaları bir tutam tuz, karabiber ve az miktarda zeytinyağı ile bir kabın içerisinde çırpın. Bezelye, kahvaltılık gevrek, ince doğranmış taze soğan ve ufalanmış beyaz peyniri ilave edin. Kestiğiniz kabaklardan 3-4 tanesini basamaklar halinde üst üste dizin. Silikon küçük kek kalıplarının kenarlarını bunlarla kaplayın. Yumurtalar pişene dek yaklaşık 30 dakika pişirin. 5 dakika soğumaya bırakın. İnce bir bıçak yardımıyla omletleri kalıptan çıkarın. Üzerlerini ufalanmış beyaz peynir ve ince doğranmış frenk soğanı ile kaplayın.

Muzlu Gevrek

Malzemeler

- 7 kaşık tam tahıllı ballı bademli gevrek

- 1 küçük boy (55 g) muz

- 1 su bardağı (125 ml) yarım yağlı süt ÂTarçın

Hazırlanışı

1 porsiyon tam tahıllı ballı, bademli kahvaltılık gevreğin yanına 1 adet muzu dilimleyin. Üstüne istediğiniz miktarda tarçın serpin. Zevkinize göre ister süt, ister yoğurt ile tüketin.

Kalp hastalığı riski azalıyor

Her gün en az 48 g tam tahıl tüketen kişiler,

Haberin Devamı

- Sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olma eğilimindedir,

- Yüzde 20-30 oranında koroner kalp hastalığı riski azalabilir.

- Yüzde 20-30 tip 2 diyabet gelişiminde azalma görülebilir.

Günde 3 porsiyon!

Uluslarası sağlık kuruluşları yeterli ve dengeli beslenme için günde 3 porsiyon tam tahıl ürün tüketilmesini öneriyor.

- 1 porsiyon bulguru ana yemeklerde

- 1 porsiyon bugdayı salatalarda

- 1 porsiyon tam tahıllı kahvalık gevreği sabah ilk öününde tüketmek günde 3 porsiyon tam tahıl önerisini karşılamaya yardımcı olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR