Gazete Vatan Logo

TürkAkım projesinde tarihi gün!

TürkAkım Projesi deniz bölümünün tamamlanması nedeniyle düzenlen töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesini gösterdiğini söyledi. Erdoğan, "İlişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik" dedi. Putin ise Erdoğan'ın 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine "Çin ile başardık Türkiye ile neden olmasın" şeklinde destek verdi. Putin ayrıca konuşmasında projenin adı olan TürkAkım isminin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konulduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım Projesi açılış töreni sonrasında Mabeyn Köşkü’nde bir araya geldi.İki lider 1 saat 15 dakika sürdü.

TürkAkım projesinde tarihi gün!

TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla gerçekleştirildi. Projede Türkiye'ye gaz sağlayacak ilk hattın deniz kısmının tamamlanması dolayısıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, Erdoğan, Putin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, eski bakanlar, iş insanları ve vatandaşlar yer aldı.

Projenin tanıtım videosuyla başlayan törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin sahneye beraber çıktı, önce Erdoğan, sonra Putin katılımcılara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olarak 3 bölümden teşekkül eden TürkAkım Projesi'nin 2019'da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını söyledi. Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni"ndeki konuşmasında, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve heyet üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Haberin Devamı

Bugün Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ulaştığı yüksek seviyenin ifadesi olarak gördüğü enerji iş birliği alanında atılan yeni bir adıma daha şahitlik etmek amacıyla bir araya gelindiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"TürkAkım doğal gaz boru hattının Karadeniz'in altından geçen bölümünün tamamlanarak boru hattının ülkemiz topraklarına ulaşmasının, bugün ayrı bir sevincini yaşıyoruz. Böylece 2014'te ilk adımını attığımız 2016'da hükümetlerarası anlaşmayla somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin artık son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihi nitelikte bir projedir. Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olarak 3 bölümden teşekkül eden TürkAkım Projesi, inşallah 2019'da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır."
'İnşaat hızla devam ediyor'
Projenin tamamlanan deniz kesiminde ise Karadeniz tabanından birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunluğunda iki boru hattının iki kilometreyi aşan derinliğe döşendiğini ifade eden Erdoğan, boru hattının karaya çıktığı nokta olan Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatının da hızla devam ettiğini söyledi.
Erdoğan, yılda 31,5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkım Projesi'nin sadece Türkiye ve Türk milleti açısından değil komşu ülkeler ve bölge açısından da pek çok avantajı bulunduğunu vurgulayarak, buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa'ya aktarmayı planladıklarını dile getirdi.
Türkiye içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerinin yeni bir tedarik hattına kavuşacağını ifade eden Erdoğan, böylece Türkiye'nin transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğal gaz taleplerini karşılayabileceğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus dostlarla birlikte teknik açıdan zorlu bir projeyi, yüksek güvenilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdıklarına inandığını belirterek, "Küresel enerji piyasalarında doğal gazın önemi ve arz güvenliği giderek artıyor. Burada önemli olan enerji projelerinin ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğal gazı nereden ve nasıl temin edecekleriyle ilgili kararlarına saygı duyulmalıdır." dedi.
'387 milyar metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir'
Devletin veya devletlerin egemenlik haklarının ihlal edilmesi ve kendi vatandaşlarına hizmet vermenin önüne geçecek baskıların hiç kimseye faydası olmayacağını ifade eden Erdoğan, "Bizim için Rusya Federasyonu uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve bu projedeki gibi önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Türkiye, Rusya'dan 1987'den bu yana toplam 387 milyar metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu, çok önemli bir rakamdır. Aynı zamanda bu tablo, enerji alanındaki ilişkilerimizin diğer hususlarda olduğu gibi her türlü sınamayı geçmiş bulunduğunun işaretidir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"Rusya ile uzun vadeli iş birlikleri kurmanın çabası içinde olduk"
Erdoğan, uzun yıllar ve sınamalar neticesinde perçinlenen Türk-Rus dostluğunun her iki tarafın da menfaatine sonuçlara vesile olduğunu anlatarak, "Biz Rusya ile ikili münasebetlerimizin çerçevesini, hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemedik. Daima Rusya ile uzun vadeli iş birlikleri kurmanın çabası içinde olduk. Hem bölgemizde hem de küresel alanda hakkın, adaletin, barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla birlikte çaba gösterdik. Bu ortak duruşumuzun özellikle komşumuz Suriye'deki çatışmalardan kaynaklanan insani krizin hafifletilmesinde önemli katkılarını gördük." diye konuştu.
Rusya Federasyonu ile iş birliklerinin çok geniş bir yelpazede ilerlediğine dikkati çeken Erdoğan, TürkAkım yanında nisan ayı başında temellini attıkları Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesini de Rusya ile beraber hayata geçirdiklerini söyledi.
Erdoğan, birbirlerini tamamlayan ekonomiler olmalarından da faydalanarak ikili ticaretlerini geliştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizde yüzde 30'luk artış sağladık. Hedefimiz, 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır. Türkiye ve Rusya'nın karşılıklı yatırımları, Akkuyu Projesi hariç, onar milyar doların üzerindedir. Turizmde bu yılın ilk 9 ayında 5,1 milyon Rus turisti ağırlayarak, yeni bir rekora daha imza attık. 2019 yılını karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak kutlayacağız. Gelecek yıl gerçekleştirilecek etkinlikler, halklarımızın birbirlerini daha da iyi tanımalarına vesile olacaktır.
TürkAkım Projesi'nin kısa sürede bu aşamalara gelmesinde emeği geçen değerli dostum Sayın Putin'e ve heyetine huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Sayın Putin ve Rus halkıyla dayanışmamızın ülkelerimiz için daha büyük projelerin, daha büyük müjdelerin habercisi olacağına inanıyorum."
PUTİN: BU PROJENİN ADINI ERDOĞAN VERDİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Sayın Erdoğan'a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz." dedi.
TürkAkım doğal gaz boru hattı projesinde Türkiye'ye gaz sağlayacak ilk hattın deniz kısmının tamamlanması dolayısıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldı.
Putin, törendeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye ile Rusya arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacminden bahsettiğine değinerek, "Bu sene Çin ile 100 milyar dolar ticarete ulaşacağız, Türkiye ile neden olmasın bu rakam? Türkiye ile de 100 milyar dolarlık ticaret hacmine imza atmamız mümkün olacaktır." diye konuştu.
TürkAkım ile ilgili anlaşmanın İstanbul'da 10 Ekim 2016'da imzalandığını hatırlatan Putin, "Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, TürkAkım ismini vermiştir. Sadece 2 sene sonra, bu hızlı süre zarfında projenin en zor kısmı tamamlandı. Hakikaten çok büyük çalışma yapıldı. Yeni ve yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir." dedi.
Putin, proje kapsamında bin 800 kilometre boru hattı döşendiğini ve doğal gazın Türkiye üzerinden transit olarak Doğu ve Güney Avrupa'ya taşınacağını, bunun da Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getireceğini, ülkenin konumuna olumlu bir etki yapacağını anlattı.
Projenin kara bölümünün de deniz bölümünde olduğu gibi hızla ilerleyeceğini dile getiren Putin, "İnanıyoruz ki bu projenin tamamı, 2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknolojiyi kullanıyoruz. En zor standartlara uygun şartlarda çalışmamızı yapıyoruz." diye konuştu.
"İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Türkiye'nin enerji alanındaki işbirliğinin uzun yıllardır başarılı şekilde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Sayın Erdoğan ile 13 sene önce Mavi Akım projesini başlattık. Proje 13 sene boyunca, en zor mevsim şartlarında bile güvenli bir şekilde faaliyet gösteriyor. Bu, Rusya'nın doğal gaz sevkiyatı bakımından güvenilik ve sağlam bir tedarikçi haline geldiğini gösteriyor. Projeyle Türkiye'nin ekonomisine güç katan doğal gaz sevkıyatı yapıyoruz. Yeni boru hattı da Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi ve Türkiye'nin genelinde ekonominin gelişmesi bakımından çok önemli ve aynı zamanda enerji güvenliğini sağlayacak bir proje olacak."
Projede emeğe geçenlere teşekkür eden Putin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sayın Erdoğan'a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil. Eminim TürkAkım ve diğer önemli stratejik projemiz olan Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali de Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü işbirliğimizin gelişmesinin ve halklar arasındaki dostluğun da simgesi olacaktır."
İKİ LİDER BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin baş başa görüştü.
Erdoğan ve Putin, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni"nin ardından Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ne, Cumhurbaşkanlığı Forsu ve Rus bayrağının bulunduğu aynı araçla geldi.
Erdoğan ile Putin'in basına kapalı görüşmesi, 1 saat 15 dakika sürdü.
SON BORU DA İNDİRİLDİ
Kıyıköy'de bulunan Pioneering Spirit Gemisi'nden canlı bağlantıyla BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Gazprom Üst Yöneticisi (CEO) Alexey Miller tarafından Putin'e projeye ilişkin bilgilendirme yapıldı. Gazprom Yönetim Kurulu Üyesi Oleg Aksyutin, kaynakçıların faaliyetlerini tarif ederek, kaynak işleminin tamamlanmasına yönelik bilgi verdi. Erdoğan ve Putin'in kaynak işleminin başlaması için talimat vermesinin ardından kaynak işlemi başladı. Erdoğan, "Görüldüğü gibi son kaynak yapılıyor. Çok yüksek bir teknoloji ile bu kaynak yapılıyor." dedi.Kaynak işlemleri tamamlanan borular, Erdoğan ve Putin’in talimatıyla suya indirildi. Böylece Rusya’nın Anapa kentinden başlayan projenin deniz bölümü Kıyıköy’e ulaşarak tamamlandı. Törenin sonunda aile fotoğrafı çekildi.

Haberin Devamı

"15 MİLYON HANENİN GAZ İHTİYACI KARŞILANACAK"

Haberin Devamı

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye doğalgaz ticaretinde söz sahibi ülkelerden biri olacak. Türk Akım devreye girdiğinde 15 milyon hanenin yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılamış olacağız" dedi.

TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ OLACAK

TürkAkım'ın deniz etabı Karadeniz'in tabanında birbirine paralel ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. Kıyıköy'deki terminalin yapılmasından sonra yıllık 15 milyon haneye yetecek Rus gazı Türkiye'ye akacak. Gazın yarısı Türkiye'de kullanılırken diğer yarısı Avrupa'ya aktarılacak. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye'de 15 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacı karşılanmış olacak. İlk gaz akışı 2019 yılında başlayacak. Bu proje ile Türkiye enerji alanında söz sahibi olacak.

PROJE HAKKINDA

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Karadeniz tabanından ilerleyerek Rusya'dan Türkiye'ye yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak bir doğalgaz boru hattı projesidir. TürkAkım'ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 santim çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi. Bu dev projede, yaklaşık 4 santim kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi.

Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım, teknik açıdan çığır açıcı niteliklere sahip olmasının yanında, bölgenin enerji güvenliğine de son derece önemli katkılarda bulunacak.

DOĞALGAZIN YARISI TÜRKİYE'DE KULLANILIRKEN, DİĞER YARISI AVRUPA'YA AKTARILACAK

Rusya kıyısında, Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz'i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına, Trakya'daki Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye'nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31.5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye'de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa'ya aktarılacak.

TürkAkım Boru Hattı'nın deniz kesiminin yapımında dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit görev yaptı. Günde ortalama 5 kilometre hızla ilerleyen deniz kesiminde bu dev gemi, 26 Ağustos 2018 tarihinde bir günde 6.3 kilometre boru döşeyerek bu alanda bir dünya rekoruna imza attı. Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani Kıyıköy'de alım terminali inşaatı halen sürüyor. Burada, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz'da Türkiye'nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa'ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak. Projeyle taşınacak 31.5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar. Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından TürkAkım projesi 2019 yılı içerisinde kara-deniz bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve tüm testlerin yapılmasıyla tamamlanacak. 2019 yılı sonunda Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz akmaya başlayacak. TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesi, tüm taraflara sağlayacağı kazanımlar sayesinde, hem bölge çapında sürdürülebilir enerji geleceğinin güvencesi, hem de Türk-Rus dostluğunun temellerinden biri olacak.