Gazete Vatan Logo

Türk zenginlerin 2 milyar $’ı eridi

Dünyanın en zengini Bill Gates olurken, listeye Türkiye’den Ülker, Özyeğin Şahenk ve Koç girdi. Ancak 4 zenginin serveti 2015’e göre 2 milyar $ azaldı.

Türk zenginlerin 2 milyar $’ı eridi

Dünyanın en zengini yine Microsoft’un kurucusu Bill Gates oldu. Gates, 77.7 milyar dolarlık servetiyle 1 yıl aradan sonra Forbes’un ‘En Zenginler Listesi’nde tepeye oturdu. Zara’nın sahibi Amancio Ortega 72.7 milyar dolarla ikinci sıraya geriledi.

Listede en büyük sürprizi Amazon’un sahibi Jeff Bezos gerçekleştirdi. Amazon’un gelirlerindeki artış ve hisselerinin kazandığı değer, şirketin kurucusu Bezos’u dünyanın en zengin kişileri listesinde üçüncü sıraya çıkardı.

Bezos, 65.3 milyar dolarla Warren Buffett’ı geçti. Buffett’ın serveti 64.9 milyar dolarda kaldı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg 54 milyar dolarla beşinci sırayı aldı. Amazon’un gelirlerinin yüzde 31 artış göstermesi, Bezos’un üçüncü sıraya çıkmasında etkili oldu.

Forbes’un ‘En Zenginler Listesi’ne Türkiye’den Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç girdi. Forbes’un en zenginler listesinde Ülker 3 milyar dolar, Özyeğin 2.5 milyar dolar, Şahenk 2.4 milyar dolar ve Koç 2.2 milyar dolarla yer aldı.

Haberin Devamı

Yüzde 20 geriledi

4 Türk işadamının serveti 2015’e oranla yüzde 20 eridi. Geçen yıl Forbes’un açıkladığı listeye göre, Murat Ülker 4.4 milyar dolarla Türkiye’nin en zengini unvanını alırken, Hüsnü Özyeğin 2.7 milyar dolarla ikinci sıradaydı. Rahmi Koç ve Ferit Şahenk 2.5 milyar dolarla 4’üncü sırayı paylaşmıştı. 2015’te 12.1 milyar dolara sahip olan Türk zenginlerin bu yılki serveti 10.1 milyar dolarda kaldı.

Amazon’un sahibi Jeff Bezos, Forbes’un listesinde servetini en fazla artıran isim oldu. Bezos, 65.3 milyar dolarlık servetiyle Warren Buffett’ı geçerek üçüncü sıraya oturdu.