Gazete Vatan Logo

Türk yardım ekipleri Muzafferabad'da çalışmalarına devam ediyor

Pakistan'da 8 Ekim'de meydana gelen ve ölü sayısının yaklaşık 80 bine ulaşabileceği belirtilen 7.6 büyüklüğündeki depremden bir gün sonra bölgeye ulaşan Kızılay ekipleri, sarsıntıların en fazla etkilediği Muzafferabad kentinde diğer Türk ve yabancı yardım ekipleriyle birlikte çalışmalarına devam ediyor

Yaralıların helikopterlerle başkent İslamabad'a taşındığı Muzafferabad'da bir sahra hastanesi kuran Kızılay ekipleri, halka ve bölgedeki güvenlik güçlerine her türlü sağlık yardımını aralıksız olarak sağlamayı sürdürüyor.

İslamabad'a ulaştıktan bir gün sonra Muzafferabad'a giden Kızılay ekipleri, bölgeye varır varmaz halkın ihtiyaçlarını belirleyip başta gıda olmak üzere çeşitli yardımlarda bulunduktan sonra diğer Türk ekipleriyle birlikte kurdukları kampta binlerce kişiye salgın hastalıklara karşı aşı yaptı.

Kampta 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Doğal Afet Arama-Kurtarma Timi (DAK) ve Kızılay doktorları, birlikte halka hizmet veriyor. Kurulan sahra hastanesinde her türlü sağlık sorununa çözüm bulunurken, çoğunlukla enfekte olmuş yaraları iyileştiren ekipler gerekli hallerde yaralılara cerrahi müdahalelerde de bulunuyor.

KLORLAMA VE AŞILAR SAYESİNDE ÖNEMLİ BİR SALGIN YAŞANMADI
İstanbul 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Dr. Tolga Birhekimoğlu, kampta verilen hizmetlerin yanı sıra oluşturulan ekiplerin ulaşımı zor olan dağlık bölgelerdeki köylere de gezici olarak hizmet götürdüğünü söyledi. Muzafferabad'da ilk olarak salgın hastalıklara karşı önlem alındığını belirten Birhekimoğlu, suların klorlanması ve yapılan aşılar sayesinde önemli bir salgın yaşanmadığını belirtti.

Dr. Tolga Birhekimoğlu şunları söyledi: "Cumartesi günü (8 Ekim) saat 13.00'te bize hazırlanma emri geldi. Saat 19:00 itibarıyla hazırdık. İran hava sahasında sorun çıktığı için ancak sabah yola çıkabildik. O gün öğleden sonra İslamabad'a indik. Karayoluyla buraya geldik ve kampımızı kurduk. Ekiplerimiz, Sivil Savunma ve DAK ekipleriyle birlikte çalışmaya başladı. Enkaza yollamadığımız ekipler hem aşılama, hem de cerrahi müdahale çalışmalarına başladı.

20 BİNDEN FAZLA DİFTERİ VE TETANOS AŞISI YAPILDI
Ayrıca iki ekibimizi de dağ köylerine yolladık. Orada da aşılama ve cerrahi müdahaleler yapıldı. Yaklaşık 20 binden fazla difteri ve tetanos aşısı yapıldı. 2 binden fazla poliklinik hizmeti verilirken, 3 bine yakın küçük cerrahi müdahale yapıldı. Ayrıca tüm bölgedeki Pakistan askerleri ve emniyet güçlerinin de aşılaması yapıldı. Ekiplerimiz şehir içine yayılmış durumda ve arkamızdaki ana istasyonda da müdahalelerimiz devam ediyor.

En çok ezilme yaraları var. Ulaşamadığımız köylerden at sırtında yaralılar geliyor. Çok ağır enfekte yaralar var ve çok ciddi müdahaleler gerekiyor. Kızılay aracılığıyla bir hastane kuruldu.

Şu anda ciddi anlamda bir salgın hastalık yok. Gelir gelmez bulunduğumuz bölgenin sularını klorladık ve şehrin ana su istasyonları her gün ekibimiz tarafından klorlanıyor. Şehrin ana suyunu klorladığımız için şu anda ciddi bir salgın yok. Hastalara da küçük klor tabletleri veriyoruz. Halka mümkün olduğu kadarıyla önlem almalarını anlatmaya çalışıyoruz"

İNSANLARIN TEMEL SORUNU BARINMA
Kızılay Pakistan insani yardım ekibi sorumlusu Zafer Karakaş ise bölgede insanların en temel sorununun barınma olduğunu söyledi. Geldiklerinde öncelikli olarak ceset torbaları ve gıda dağıttıklarını söyleyen Karakaş, Lahor'dan temin edilen çadırlara Türkiye'den gelecek olanların da ekleneceğini belirtti.

Zafer Karakaş, "Biz 7 kişilik bir ekiple geldik. En önemlisi, burada yerelden malzeme temin etmek mümkün değil. Buraya geldiğimizde ekibi güçlendirdik. Temel ihtiyaç çadır. İnsanların önce barınağa ihtiyacı var. Türkiye'den buraya malzeme gelmesi çok mümkün değil" dedi.

ARTIK YARALILAR İSLAMABAD'A TAŞINMIYOR
Kızılay Afetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cesur Can da, "İki ameliyathaneli cerrahi hastane getirdik. Burada ameliyat gerekmeyen hastalar dahi helikopterlerle İslamabad'a taşınıyordu. Biz buradaki yetkililere ameliyat yapabileceğimizi bildirdik. Şimdi herkes bize geliyor" diye konuştu.

Dünya Gıda Programı misyonunun da bulunduğu kampta verilen hizmetler, Muzafferabad'ın içinde ve kırsal alanda çalışmalarına devam ediyor. Bölgeye geldiği andan itibaren enkazlarda çalışma yapan DAK ekiplerinin depremden 106 saat sonra bir Pakistanlıyı enkazdan sağ olarak çıkarması büyük sevinçle karşılanmıştı.

Haberin Devamı