Gazete Vatan Logo

Türk’ü papaz yaptılar kiliseler ayağa kalktı

İngiliz Anglikan Kilisesi Londra’da aldığı tarihi kararla Beşiktaş’taki kilisede görevli Engin Yıldırm’ı papaz ilan etti

Bir rahip Yıldırm’ı kutsamak için İstanbul’a geldi. 6 kilise kutsama törenini reddetti

Anglikan Kilisesi’nin Avrupa piskoposu Geoffrey Rowell, tartışmalı Hristiyan Engin Yıldırım’ı rahip olarak kutsamak için İstanbul’a geldi. Ancak geçen yıl Yıldırım’ı rahipliğin ilk adımı olan ’pioneer minister’ ilan ettiği için tepki çeken, hatta bunun üzerine İstanbul’un en önemli rahiplerinden Canon Sherwood’u görevden alan Rowell iyi karşılanmadı. İstanbul’daki 6 Anglikan Kilisesi de kapılarının Rowell’e kapalı olduğunu söyledi. Böylece Anglikan Kilisesi’nin Türkiye’deki 430 yıllık tarihinde ilk kez böyle bir olay yaşandı. Piskopos kutsama törenini Kalvenist bir kilisede yapmak zorunda kaldı. İstanbul’daki Hristiyanlar ise Rowell’i istifaya çağırdı. 20 yıl önce Hristiyan olan Engin Yıldırım, misyonerlik faaliyetleri nedeniyle tepki çekiyor. İstanbul’daki kiliseler, Yıldırım’ın kendi aralarında tanınmadığını ve rahip yapılması halinde Hristiyanlar’ın hayatlarının tehlikeye gireceğini söylüyordu.

Kutsayan piskopos istifa etsin

İngiliz tarihçi Norman Stone, gelişmelerle ilgili “Rahiplik Türkiye’deki İngiliz ve Hristiyan topluluğunu boşu boşuna riske atar” dedi. İstanbul’daki kilise konseyinin genel sekreteri Andrew Borrd da, “Söyleyecek tek şeyimiz var: Bu piskopos yaptığı bunca şeyden sonra istifa etsin. Hayatımızı tehlikeye atıyor” dedi. Rowell daha önce de bombalanan İngiliz Konsolosluğu’ndaki küçük kilise nedeniyle tartışma yaratmıştı. İstanbul’daki Hrisityanlar’ın bağışlarıyla yenilenen kiliseyi bir otel sahibine satmaya kalkışan Rowell, protestolar nedeniyle geri adım atmıştı. Saldırılarda ölen İngiltere Büyükelçisi’nin karısı ve kilise konseyinin üyelerinden olan Victoria Short, her iki konuda da Rowell karşıtı açıklamalar yapmıştı. Geçen yılki olaylarda Hristiyanlar “Piskopos bizi rahat bıraksın. Pazar sabahı kiliseye giderken vurulmak istemiyoruz” demişti.

Kıskançlıktan karşı çıktılar

VATAN’a konuşan Türkiye’deki bir Anglikan Kilisesi yetkilisi, ailesi Müslüman olan bir Türk’ün rahip olması ve kutsanmasının ilk kez olduğunu söyledi. Türkiye’deki bazı kiliselerin olayatepki gösterdiğini doğrulayan yetkili, “Kıskançlık oluştuğunu düşünüyorum. Oysa kardeşimiz Engin bir tercih yapmış ve Anglikan Kilisesi’nin bütün şartlarını da yerine getirmiştir. Rahip olması için gereken tüm çabayı ve şartları yerine getirmiştir. Bu durumda Engin kardeşimizin hizmet etme arzusuna saygı göstermek ve destek olmak gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Dünyadaki Anglikan kiliselerinin merkezi olan Londra’daki “İngiltere Anglikan Kilisesi” sözcüsü papaz Powell Middlen de, Engin Yıldırım’ın papaz seçilmesi kararının Londra’dan alındığını söyleyip bu karara karşı çıkılamayacağını açıkladı. Papaz Yıldırım’ı kutsamak için Hollanda’dan gelen Piskopos Geoffrey Rowell’dan daha iyi bir seçim olamayacağını da söyleyen Middlen “Geçtiğimiz hafta Hollanda’daki genel konsey toplantısında da bazı konsey üyeleri bu durumu sorguladılar ancak Yıldırım hakkında itirazlarda bulunan rahip Canon Sherwood’un görevinden alınması, kararımızdaki doğruluğa inancımızın göstergesidir” dedi. Papaz Rowell’ın Türkiye’ye “gerekli” yetkilerle ve tamamen yasal olarak geldiğini söyledi. Yıldırım’ın neden Kalvenist bir kilisede kutsadığı sorusuna ise Papaz Middlen “Bunda garipsenecek bir durum yok. Sonuçta Engin Yıldırım’ın kutsanacağı yer kendisinin çalıştığı yerel bir kilisedir” yanıtını verdi.

‘Kilise içinde kriz var’ demişti

Gazeteci-yazar Hrant Dink’in öldürülmesinden hemen sonra Türkiye’de gündeme gelen misyonerlik tartışmaları sırasında bir Türk’ün Anglikan Kilisesi’nde önemli bir göreve getirilmesi tartışma yaratmıştı. Yıldırım o dönem VATAN’a şu açıklamayı yapmıştı:

“Ben 40 yaşımdayım ve 20 yıldır Türk Hristiyanı olarak yaşıyorum. Kanada Toronto Üniversitesi’nde Anglikan İlahiyatı eğitimi aldım. Konu benim misyonerlik taraftarı olup olmamamla ilgili değil, kilisenin içindeki başka bir çatışmanın dışa vurumu. Sherwood ile Bishopluk arasında geçmişte yaşanan bazı krizler var. Londra Piskoposluğu ile görevden aldığı Türkiye yetkilisi Sherwood arasında uzun zamandır görüş ayrılığından kaynaklanan sorunlar vardı.”





Haberin Devamı