Gazete Vatan Logo

Türk Telekom ve Nokia’dan yerli üretime destek!

Türk Telekom ve Nokia, 4.5G baz istasyonlarına “Made in Turkey” damgası vuracak bir iş birliğine imza attı.

Türk Telekom ve Nokia’dan yerli üretime destek!

Dünya devi Nokia, Türkiye’de ilk kez baz istasyonlarının ana beyni olarak kabul edilen ve sinyal üreten “baseband” ekipmanı üretecek. Nokia bu iş birliği kapsamında, Çorlu’daki elektronik üretim uzmanlığına sahip tesiste Nisan ayından itibaren ilk kez Türk Telekom için üretim yapacak. Türkiye’nin ilk milli 4.5G baz istasyonu ULAK’ı, şebekesine entegre eden ilk operatör olan Türk Telekom, bu anlaşma ile yerli üretime verdiği desteği de artırmış olacak. Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, Türkiye’de ilk kez Nokia tarafından üretilecek olan mobil iletişim donanımını kullanarak, yerli üretime destek vermeye devam edecek. Türk Telekom ve Nokia, 17 Mart 2016 Perşembe günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, Nokia Avrupa Bölge Başkanı Markus Borchert’in katılımlarıyla iş birliklerini duyurmak üzere bir tören düzenledi. Bu iş birliği ile Nokia, Nisan ayında Çorlu’da yerli ekipmanlar için üretim sürecini başlatacak. Sonraki aşama ise yerli üretim olan ekipmanların Türk Telekom şebekesine entegre edilmesi olacak. Nokia, iş birliği kapsamında sahip olduğu uluslararası bilgi birikimini Türkiye’ye taşıyacak ve ilk olarak Türk Telekom müşterilerinin bu önemli ortaklığın avantajından faydalanması sağlanacak.

Haberin Devamı

Baz istasyonunun beyni yerli üretim olacak

Türk Telekom’a özel olarak Nokia’nın Çorlu’da yapacağı üretim, baz istasyonunun sinyal üreten sistem modülü, yani baz istasyonunun beyni olan “baseband” üretimini kapsayacak. Baseband ekipmanı sinyal üretiminin yanı sıra, arama kontrollerini sağlayan ana ekipman olarak da biliniyor. Bu nedenle mobil iletişim teknolojisinin belkemiği olan baz istasyonlarının en önemli parçalarından biri de bu anlaşma çerçevesinde “yerli üretim” olarak Türkiye’de üretilecek ve ilk olarak Türk Telekom tarafından kullanılacak. Anlaşma çerçevesinde Nokia, Türk Telekom’un hali hazırdaki GSM şebekelerini de yükseltecek ve Türk Telekom’un müşterilerine sunacağı 4.5G hizmetine de katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

BTK Başkanı Sayan: “Yerli üretim için iş birliği çok önemli”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr.Ömer Fatih Sayan, Nokia tarafından yapılacak ve ilk kez Türk Telekom tarafından kullanılacak üretimin yerli ekosistemin yaratılması için büyük önem taşıdığını belirtti. Sayan sözlerine şu şekilde devam etti: “Yerli üretim, yerli tedarik, yerli Ar-Ge personeli istihdamı ve Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili hedefleri 4.5G yetkilendirmesinde bir adım daha ileriye taşıdık. İşletmecilere yerli tedarik koşulu getirdik. Haberleşme sistemlerinin özgün olarak yurt içinde tasarlanması, donanım ve yazılımlarının yerli olması, kritik altyapı ve siber güvenliğin sağlanması açısından hayati öneme sahip. Tam da bu noktada, burada kamu-operatör ve üreticinin iş birliğini görüyor ve böyle bir tesis kazandırdığı için Nokia’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca Türk Telekom’a da ULAK Projesine grup şirketi Argela vasıtasıyla yapmış olduğu katkı ve sipariş sayısı dolayısıyla teşekkür ederim”

Haberin Devamı

Rami Aslan: ”Baz istasyonu ağımıza Nokia ile “Made in Turkey” damgasını vuracağız”

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, iş birliği sayesinde Nokia’nın uluslararası bilgi birikimini ve teknolojisini Türk Telekom müşterilerine sunacak olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, şu şekilde bilgi verdi: “4.5 teknolojisine geçişe sayılı günler kala şebekemizdeki hazırlıklarımıza son hızla devam ediyoruz. Bunun bir parçası olarak Nokia ile yaptığımız bu işbirliği ile Nokia’nın uluslararası bilgi birikimini şebekemize entegre ederek müşterilerimize taşıyacak olmaktan dolayı mutluyuz. Yatırımlarımızla ve teknolojimizle Türkiye’nin dijital devrimine liderlik ederken, yerli üretimin de en büyük destekçisi olmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin ilk milli baz istasyonu ULAK için ilk siparişi veren ve bunu canlı şebekesi üzerinden ilk servis eden operatör olmanın mutluluğunu yaşadık. Şimdi de Nokia tarafından gerçekleştirilecek bu üretim sayesinde “Made in Turkey” damgasını şebekemize getirecek ve yerli üretime katkı sağlayacak olmaktan dolayı gururluyuz. Bu sayede operasyonel verimliliğimizi artırırken; müşterilerimiz ve ülkemiz için değer yaratacağız.

Haberin Devamı

“Türkiye’nin dönüşümüne katkıda bulunuyoruz”

Çorlu tesislerindeki yerli üretim sayesinde Türkiye’nin lider operatörü Türk Telekom’un günümüzde ve gelecekteki müşteri taleplerini daha iyi karşılayacağını belirten Nokia Avrupa Bölge Başkanı Markus Borchert şu açıklamada bulundu: “Sektöründe bir inovasyon lideri olarak, Türkiye ekonomisinin sürmekte olan dönüşümüne destek olacak sağlıklı bir iletişim altyapısı sunmaktan; bölgenin önemli bir iş üssü olarak büyümesine katkıda bulunmaktan ve bunun yanı sıra öncü iletişim altyapısı ve hizmetlerini sunan Türk Telekom ile çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz”.