Gazete Vatan Logo

Türk Telekom başarılı kayyuma gerek yok

OTAŞ’ın borçlarını ödeyememesi sonrası Hazine’den uyarı alan Türk Telekom’a Hükümet kayyum ya da yönetim kurulu üyesi atamayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan “Şirket gerçekten iyi yönetiliyor. İdarecilerle ilgili bir sıkıntı yok” dedi

Türk Telekom başarılı kayyuma gerek yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, katıldığı canlı yayın programında Kasım ayında kayyum ya da Hazine’yi temsilen yönetim kurulu üyesi atanması beklenen Türk Telekom ile ilgili konuştu.

Türk Telekom’la ilgili direkt bir sorun yaşanmadığının altını çizen Bakan Ahmet Arslan yönetimsel bir sıkıntı görmediklerini ifade etti. Bakan Arslan beklentinin aksine herhangi bir pozisyon almayı düşünmediklerini de belirterek şöyle devam etti:

Borç OTAŞ’ın borcu

“Bahse konu borç kesinlikle Türk Telekom’un borcu değil. Borç, Türk Telekom’un hissedarı olan yüzde 55 hissesine sahip olan OTAŞ’a ait olan borç. Bunun Türk Telekom’un borcu olarak algılanmaması önemli. Türk Telekom’un işletme hakkı 21 yıllığına devredilmiştir. Yüzde 15’i borsada, yüzde 30’u kamudadır. Yaklaşık 12 yılda Türk Telekom’un vergiler ve benzeri isimler adı altında devlete ödediği para 79 milyar Türk Lirası. Türk Telekom o günden bugüne tam 28 milyar liranın üzerinde bir yatırım yapmış durumda. Yatırım ve devlete ödenen paraları düşünürseniz 107 milyar lira kamuya ödenmiş durumda.

Haberin Devamı

Türk Telekom’un yaptığı her işlem SPK’nın denetiminde. Her seferinde bildirimde bulunmak zorunda. Türk Telekom’un şirketi yürütmek adına yaptığı 12.6 milyar liralık borçlanma var, hiçbir şekilde ödenmemesi söz konusu değil. Şirket çok yatırım yapıyor, çok büyüyor. Emsal şirketlere göre çok küçük bir borç. 2014 yılından beri uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu S&P ve Fitch çalışmalar yapıyor ve Türk Telekom’un yatırım yapılabilir şirketlerden olduğunu her sene olduğu gibi tekrarladı.

Kasıtlı veya kasıtsız iddialarda bulunuyor. İstirhamım insanların kendi sitelerinden veya SPK’nın sitesinden inceleme yapsınlar. Bir sıkıntı görülürse bize söylenebilir. Sürekli denetim yapmak durumundayız. Şirket şu anda çok başarılı bir şekilde yönetiliyor. Telekom’u takip edenler şundan emin olabilir, süreci başından beri takip ediyoruz. Bizim için önemli olan Türk Telekom’un güçlü durumunu koruması ve bunda bir sıkıntı yok.

OTAŞ ödemezse hisse değerli

Haberin Devamı

Şirkete el koyma gibi söylentiler çıktığının da altını çizen Bakan Arslan “Şirkete sanki kayyum atanıyormuş, yönetim kurulu atanıyormuş, hisselerine el konuluyormuş gibi dedikodular çıkıyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunlar Hazine’nin bilgisi ve izni dahilinde oluyor” diye konuştu. OTAŞ’ın borcunu ödemeden Türkiye’den çıkmak istemesi durumunu da değerlendiren Bakan Arslan “Kabul edelim ki OTAŞ borcunu ödemeden Türkiye’den çıkmak istedi. Türk Telekom hisselerini alıp gitme şansı yok. Hisselerin değeri OTAŞ’ın borcunu karşılayabilecek durumda. Bütün bunlara rağmen ilave bir sıkıntı olursa, tahkim mahkemelerine gidilebilir. Bu iş hiçbir şekilde Türk Telekom’u etkilemeyecektir” dedi.

Çift yönlü ücret söz konusu değil

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne kurulan yeni kamera sistemiyle “çift yönlü geçiş ücreti” alınacağı iddiaları ortaya atılmıştı. Konuyla ilgili iddiaya yanıt veren Arslan, şunları söyledi: “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde serbest geçiş yaptık. Ters yönde TAK sistemi kurduk. Bu güvenlik amacıyla kurulan bir sistemdir. Bu kesinlikle çift yönlü ücretlendirmeye yönelik yapılan bir işlem değildir.” Arslan, Yap İşlet devret yöntemi ile yapılan köprü ve otoyollarda devletin zarar ettiğine dair eleştirilere de “Bunlar başından beri öngördüğümüz şeyler. İşletme süresi dolduğunda bunlar bizim olacak” şeklinde cevap verdi.

Haberin Devamı