Gazete Vatan Logo

Türk teknesine Rus ateşi

Moskova, Ege Denizi’nde seyreden ‘Smetlivıy’ destroyerinden, gemiye fazla yaklaştığı için bir Türk balıkçı teknesine ateş açıldığını açıkladı

Türk teknesine Rus ateşi

Türk hava sahasını ihlal ettiği için SU-24 tipi Rus jetinin Türk F-16’larınca düşürülmesinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri, dün yeni bir krizin eşiğinden döndü. Rusya’nın Karadeniz Donanması’na ait ‘Smetlivıy’ devriye gemisi, Ege Denizi’nde bir Türk balıkçı gemisine, fazla yaklaştığı için uyarı ateşi açtı.

Rusya Savunma Bakanlığı Basın Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Limni Adası’ndan 22 kilometre uzaklıkta seyreden ‘Smetlivıy’ destroyerinin mürettebatı, üzerlerine doğru seyreden bir Türk balıkçı teknesi belirledi. İki gemi arasındaki mesafenin 1 kilometreye kadar düşmesi üzerine mürettebat, balıkçı gemisini telsizle ve işaret fişekleriyle birçok kez uyardı, ancak Türk gemisinin uyarılara cevap vermedi. Açıklamada, iki gemi arasındaki mesafenin 600 metreye indiği sırada, olası bir çarpışmanın engellenmesi için destroyerden karşı tarafı etkilemeyecek şekilde ateş açıldığı kaydedildi. Atışların silahların vurma mesafesi dışında yapıldığı vurgulandı. Türk balıkçı gemisinin uyarı ateşinin ardından derhal yön değiştirdiği, ancak yine Rus mürettebatla iletişime geçmediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Ataşe çağrıldı

Türkiye’nin Moskova’daki askeri ataşesi Tuğamiral Ahmet Güneş, olayla ilgili Savunma Bakanlığı’na çağrıldı. Ataşe, ‘provokasyon’ olarak tanımlanan olayın yıkıcı sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıldı, Ankara’nın ‘bu tür eylemlerine’ son vermesi istendi.

‘Gerilim istemiyoruz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayla ilgili ilk açıklamasında gerilimden yana olmadıklarını, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yana olduklarını ifade etti. Çavuşoğlu, “Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi, balıkçıyla görüşüp nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra biz de gerekli açıklamalarımızı yaparız” dedi.

Rusların boğaz geçişleri arttı

Geçtiğimiz hafta bir Rus savaş gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında gemideki bir askerin omzunda füze taşıması iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu. Bu olaydan sonra Türkiye’nin boğazların kullanımı hakkındaki tavrının ne olacağı tartışılıyordu. Dün Rus Donanması’na ait B-237 model ‘Rostov-na-Donu’ isimli denizaltı boğazdan geçiş yaptı. Su üstünde seyreden denizaltıya Türk hücumbotyarı eşlik etti. Rus Donanması’na ait 158 borda numaralı ‘Caesar Kunikov’ adlı çıkarma gemisi de dün boğazlardan geçerek Karadeniz’e açıldı.

Haberin Devamı

‘Ateş açıldığından haberimiz yok’

Rus donanmasına ait savaş gemisinin ‘fazla yaklaştı’ diye ateş açtığı ‘Geçiciler- 1’ adlı balıkçı teknesinin kaptanı Muzaffer Geçici, “Bize ateş açıldığından haberimiz yok” dedi, şöyle konuştu: Gökçeada ile Bozcaada arasında avlanıyorduk. Stop halindeki savaş gemisinin bir mil açığından geçtik. Bize ateş açıldığından haberimiz yok. Biz yolumuza gidiyorduk. Onların Rus gemisi olduğunu dahi bilmiyorduk.