Gazete Vatan Logo

Türk taksisi Londra’da!

Karsan’ın ürettiği elektrikli taksi V1, Londra’ya gidiyor. Londra Belediye Başkanı, Karsan’ı ülkesine davet etti.

New York taksi ihalesinden elendikten sonra farklı megakentlere girmeyi hedefleyen Karsan, tasarladığı geleceğin taksisi V1’le İngiltere’ye ikinci çıkarmasını yapmaya hazırlanıyor. Geçen yıl Londra’daki Kentsel Hareketlilik Konferası’nın onur konuğu olarak İngiltere Parlamentosu’nda elektrikli ve sağdan direksiyonlu V1 Taksi’yi sergileyen şirket, bu kez belediyede sahne alacak. Karsan, siyah renkli London Cabs’leriyle meşhur Londra’nın Belediye Başkanı Boris Johnson’ın davetlisi olarak 16 Ocak’ta Hexagon Studio ile birlikte tasarladığı V1 Taksi’yi sergileyecek. Bu tanıtımla İngiliz halkı ve şirketler, ‘Made in Turkey’ imzalı taksiyi yakından inceleme fırsatı bulacak.

Etkinlikte Johnson önümüzdeki dönemde Londra’daki taksilerin sıfır emisyonlu araçlardan oluşacağını açıklayarak, şirketlere ‘Kapımız elektrikli taksilere açık’ çağrısında bulunacak.

Johnson’ın projesine göre, 2018’den itibaren Londra’da yola çıkacak taksilerin elektrikli veya düşük emisyonlu motora sahip olması zorunlu hale getirilecek. Karsan’ın hedefi V1 Taksi projesiyle 2018’den itibaren Londra’daki pazardan pay kapmak.

New York’un aksine Londra’da taksiler için ihale açılmadığını ve iş sahiplerinin bireysel seçme hakkı olduğunun altını çizelim.

Her yıl 6 bin taksi yenilenecek

Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Londra’daki taksi pazarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “2018’de yüzde 100 elektrikli olmayan taksiler yollara çıkamayacak. Megakentte 22 bin taksi var. Taksilerin büyük çoğunluğunu TLI şirketinin ürettiği ünlü London Black Cabs’ler oluşturuyor. Normalde yılda 2 bin taksi yenileniyor. Ancak elektrikli taksi zorunluluğu nedeniyle bu rakam yılda 5-6 bin adede çıkacak.”

Haberin Devamı