Gazete Vatan Logo

Türk şirketlerinin tahvili kapış kapış!

Türk şirketlerinin yurtdışındaki tahvil ihraçlarına yabancılar büyük ilgi gösterdi. Vakıfbank’ın euro tahvillerine gelen 10 kat talepten sonra Türk Telekom’un ihracına da 8 kat talep geldi

Tüm dünyada faizlerin tepetaklak aşağıya gittiği bir ortamda Türk şirketlerinin çıkardığı tahviller tam anlamıyla kapışılıyor. Hazine dışında ilk euro cinsi tahvil ihracını geçen hafta yapan Vakıfbank yabancı yatırımcılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılaşmıştı. Vakıfbank’ın 500 milyon euro tutarında yaptığı 5 yıl vadeli borçlanmaya 5.3 milyar euroluk talep gelmişti.

Türk Telekom’un, mevcut kısa vadeli borçlarının yeniden finansmanı amacıyla yürüttüğü 1 milyar dolar tutarındaki tahvil ihracına uluslararası yatırımcılardan 8 kat talep geldi. Bu işlem Türkiye’den ihraç edilen en büyük ve eş zamanlı olarak iki farklı vadede gerçekleştirilen ilk kurumsal tahvil ihracı oldu.

Türk Telekom’un talep toplama süreci, Grubun üst düzey yöneticilerinin Londra, Los Angeles, Boston ve New York’ta başlıca kurumsal yatırımcıları ziyaret ettiği “roadshow” (yatırımcı turu) ardından tamamlandı. Türk Telekom, yatırımcılardan gelen son derece olumlu ilgiyle beraber düşük faiz ortamının yarattığı avantajdan da faydalanarak turun son gününde talep toplama işlemini başlattı.

Haberin Devamı

5 ve 10 yıl vadeli olmak üzere iki vadede gerçekleştirilen tahvil ihracı benzer vadedeki Türkiye devlet tahvillerine göre yüzde 0.3 farkla başarıyla fiyatlandırıldı. 5 yıl vadeli kısım yüzde 99.6’de fiyatlanırken kupon oranı yüzde 3.750 olarak gerçekleşti. 10 yıl vadeli kısım ise yüzde 99.16’da fiyatlandı ve kupon oranı yüzde 4.875 olarak belirlendi.

En büyük ilgi ABD’den

5.5 milyar doların üzerinde toplanan nihai talep, ağırlıklı olarak, gelişmekte olan ülkelere ve yatırım yapılabilir kredi skoruna sahip şirketlere yatırım yapan, 40 ülkeden 220’nin üzerinde yatırımcı grubundan geldi.

1 milyar dolar nihai tahvil tutarı yüzde 48 Amerika, yüzde 25 Avrupa, yüzde 20 İngiltere, yüzde 7 Ortadoğu ve Asya olmak üzere tamamıyla yurtdışı yatırımcılara ihraç edildi.

Tahvil ihracı Türk Telekom’un mevcut kısa vadeli borçlarının daha düşük maliyetle ve daha uzun vadelerde yeniden finansmanına imkân sağlarken, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesine katkıda bulundu. Türk Telekom’un ilk tahvil ihracında elde ettiği başarılı sonuç, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ve Türk şirketlerine duydukları güvenin bir göstergesi oldu. Türk şirketleri için emsal niteliğinde bir işlem oldu.

Haberin Devamı

İş Bankası tahvilinde talep 4 milyar $’ı aştı

Yurtdışında dün tahvil ihracına çıkan bir diğer şirket ise İş Bankası. İş Bankası’nın 7 yıl vadeli dolar cinsi eurobond ihracında talep 4 milyar doları aştı. İhraçta nihai getiri mid swaps (MS) artı 295 baz puan oldu. Bankadan yapılan açıklamada Global Medium Term Notes programı kapsamında tahvil ihracı için Barclays, Citigroup, HSBC, NBAD ve RBS yetkilendirildiği belirtildi.

Ziraat ilk ihracı için hazırlıklara başladı

Ziraat Bankası uluslararası piyasalarda gerçekleştireceği ilk eurobond ihracı için öncesi yatırımcı görüşmeleri için 5 bankayı yetkilendirdi. Yatırımcı görüşmeleri 20-25 Haziran tarihlerinde Londra, Los Angeles, New York ve Boston’da gerçekleştirilecek. Kuveyt Türk’ün 5 yıl vadeli vadeli sukuk ihracında da talep akşam saatlerinde 1 milyar doları aştı.

Haberin Devamı