Gazete Vatan Logo

Türk şirketlerin tahvilleri kapışılıyor!

Tüpraş ve Vakıfbank da düğmeye bastı

Türk şirketlerin yurtdışı piyasalarda gerçekleştirdiği dolar cinsi tahvil ihraçları yoğun ilgi görüyor. Akbank’ın dün 1 milyar dolarlık borçlandığı ihraçlara 9 milyar dolarlık talep gelirken Tüpraş ve Vakıfbank da düğmeye bastı.

Türk şirketlerin uzun vadeli kaynak sağlamak için gerçekleştirdiği dolar cinsi tahvil ihraçları uluslararası piyasalardan büyük ilgi görüyor. Önceki gün Akbank’ın yaptığı ihraçtan sonra Tüpraş ve Vakıfbank da planlarını açıkladı. Tüpraş 500 milyon-1 milyar dolar arasında eurobond ihracı yapacağını belirtirken Vakıfbank da dolar cinsi tahvil ihracı öncesi Barclays, Goldman Sachs International, ING ve Standard Chartered bankalarını talep toplamak için yetkilendirdi.

5 ve 10 yıl vadeli

Akbank yurtdışı piyasalarda gerçekleştirdiği 5 ve 10 yıl vadeli iki tahvil ihracı ile toplam 1 milyar dolar borçlanırken ihraçlara toplam 9 milyar dolarlık talep geldi. Bankadan Reuters’a yapılan açıklamaya göre, hem 5 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarındaki ihraca 4.5 milyar dolar hem de 10 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarındaki ihraca 4.5 milyar dolar talep geldi.

İki dev daha geliyor

Vadesi 5 yıl olan 500 milyon dolar tutarındaki ihraçta getiri yüzde 3.948, 10 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarındaki ihraçta ise yüzde 5.129 oldu. Banka önceki gün yurtdışına dolar cinsi tahvil ihracı düzenlenmesi için Bank of America Merrill Lynch, Citi, HSBC, JPMorgan ve Societe Generale’i yetkilendirdiğini açıklamıştı. Akbank’ın toplam 1.5 milyar dolar ve/veya diğer yabancı para cinslerinden bir veya birden fazla tahvil için başvurusu SPK tarafından kayda alınmıştı.

Türkiye’nin en büyük şirketi Tüpraş ve Vakıfbank da tahvil ihracı planlarını dün açıkladı.

Haberin Devamı