Gazete Vatan Logo

Türk SİHA'lar hesapları alt üst etti! Washington Times yazdı...

Amerikan gazetesi 'Küçük ve ucuz dronelar gelecekteki savaşlara büyük etki etti' başlığıyla bir habere yer verdi ve Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ savaşında kullandığı Türk Bayraktar TB2'lerin dünyanın her yerindeki askeri liderlerin dikkatini çektiğini yazdı. Aynı zamanda Türk SİHA'larının savaşların geleceği üzerinde büyük bir etki oluşturduğu, daha küçük, daha ucuz ve kullanımı daha kolay bu sistemlere büyük bir rağbetin olduğu aktarıldı.

Türk SİHA'lar hesapları alt üst etti! Washington Times yazdı...

Türk üretimi Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Suriye ve Libya'nın ardından Dağlık Karabağ savaşının kaderini değiştirmesi, global bir trendi tetikledi.

'Küçük ve ucuz dronelar gelecekteki savaşlara büyük etki etti' başlığıyla bir habere yer veren Washington Times gazetesi, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki başarısının stratejistleri yeniden hesap yapmaya ittiğini yazdı.

Azerbaycan'ın kullandığı Türk Bayraktar TB2'lerle Ermenistan'ı mağlup ettiğini aktaran gazete, dünyanın her yerindeki askeri liderlerin dikkatinin SİHA'lara çevrildiğini belirtti.

Washington Times, kullanması oldukça kolay olan SİHA'ların Dağlık Karabağ'da elde ettiği başarıyla aralarında İngiltere'nin de bulunduğu büyük Batılı askeri güçlerin drone programlarını gözden geçirmeye başladığını bildiriyor.

Ermenistan ordusunun geleneksel taktiklerle cephede hezimet yaşadığını dile getiren gazete, Azerbaycan'ın elindeki Türk SİHA'larının Grup 3 olarak sınıflandırıldığını sayfasına taşıdı.

Haberde Bayraktar TB2'ler Grup 4 ve Grup 5 olarak sınıflandırılan ABD üretimi Predator, Global Hawk ve Reaper'larla karşılaştırıldı. Washington Times'a konuşan analistler, ABD ordusunun devasa dronelarının savaşlarda halen rol oynasa da Bayraktar TB2'lerin cazibesinin ve etkisinin giderek arttığını söylüyor.

Haberin Devamı

Yalnızca birkaç milyon dolara üretilebilen Bayraktar TB2'leri değerlendiren Frost & Sullivan şirketi başkan yardımcısı Michael Blades, "Bence Grup 3 tipi droneların geliştirilmesi veya satın alınması ordular için global bir trend. Küçük ve taktiksel Grup 3 SİHA'ları Grup 4 veya Grup 5'e göre daha ucuza satın alabilirsiniz. Ayrıca daha fazla uygulama hizmeti sunuyor" dedi.

ABD merkezli uzay, savunma ve güvenlik alanlarında araştırma ve danışmanlık hizmeti veren şirketin yetkilisi Blades, "Grup 3 sınıfındaki SİHA'ları taktiksel saldırılarda veya gözetim yapmak için kullanmak isterseniz, bunu yapabilirsiniz" deyip ekledi: "Küçük dronelarla büyük hasar vermek için dünya kadar teknolojiye ihtiyacınız yok."

Haberin Devamı