Gazete Vatan Logo

Türk–Rus ilişkilerinde Çavuşoğlu’nun iki önemli telefon görüşmesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rusya ile Türkiye arasında uçak düşürme krizinin neden olduğu gelişmelerin ardından Kazakistan ve Kırgızistan dışişleri bakanları ile yaptığı telefon görüşmesi, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi girişimleri çerçevesinde dikkat çekici bulundu.

Türk–Rus  ilişkilerinde Çavuşoğlu’nun iki önemli telefon görüşmesi

Milliyet’in diplomatik kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24 Haziran Cuma günü Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildayev ile birer telefon görüşmesi yaptı. Görüşmelerde, ikili ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Siyasi ve diplomatik çevrelerde, görüşmelerde; bölgesel gelişmelerle ilgili olarak önemli konulardan birini Türkiye - Rusya ilişkilerinin oluşturduğu yorumları yapıldı.

Bu iki telefon görüşmesinin mahiyetini anlamak için son dönemde yaşanan gelişmelere bakmak gerekiyor.

Rusya hava kuvvetlerine ait Su-24 savaş uçağı 24 Kasım 2015’te Suriye sınırında Türk Hava Kuvvetleri tarafından sınır ihlali gerekçesiyle düşürüldü. Bu olay, iki ülke arasında ciddi bir gerilime neden oldu.

RUSYA'NIN YANINDA YER ALMIŞLARDI

Bu olayın ardından Bağımsız Devletler Topluluğu savunma ittifakına üye 6 ülke, düşürülen Rus savaş uçağı ile ilgili olarak Rusya'nın yanında olduğunu açıklamıştı. Bu ülkeler arasında Kazakistan ve Kırgızistan da vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya’nın milli günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderidği tebrik mektubunun ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi konusunda bazı emareler ortaya çıkmaya başlamıştı.

Çavuşoğlu’nun, Kırgızistan ve Kazakistan dışişleri bakanları ile telefon görüşmesi, bu çerçevede önem kazandı.

Çavuşoğlu, Cuma günü Suudi arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr ile de bir telefon görüşmesi nde bulundu. Görüşmede, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında önümüzdeki döneme ilişkin ziyaret takvimi gündeme geldi. Görüşmede ayrıca, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasında düzenlenecek 5. Stratejik Diyalog toplantısının tarihi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Suudi Arabistan halen Körfez İşbirliği Konseyi'nin dönem başkanlığını yürütüyor.

Haberin Devamı