Gazete Vatan Logo

Türk mühendislere bombalı saldırı!

Türk mühendislere bombalı saldırı!

Afganistan’da EMTA adlı Türk inşaat firmasında çalışan personeli taşıyan minibüse intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda üç Türk mühendis hayatını kaybetti, biri de ağır yaralandı...

Ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinde yerel saatle 07.15’te düzenlenen saldırının, yapımına yeni başlanan bir polis merkezi inşaatı yakınlarında gerçekleştirildiği belirtildi. Valilik Sözcüsü Ahmadziya Abduzey, saldırıya uğrayan mühendis ve işçilerin Behsud bölgesindeki inşaatta çalıştığını söyledi.

Motosikletli bomba

Saldırganın motosikletli olduğunu kaydeden Abdülzay, intihar eylemcisinin motosiklete yerleştirdiği bombayı, Türk mühendislerinin aracına yaklaşarak infilak ettirdiğini ifade etti. Saldırıda EMTA çalışanlarından Proje Müdürü Fuat Taş ile mühendisler Ümit Ünal ve Halil Gül hayatını kaybetti. Mühendis Ahmet Şahinoğlu ise yaralandı. Polis, saldırıda yaralanan diğer 4 kişi arasında bir Afgan çocuğun da bulunduğunu açıkladı. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmazken baş şüphelinin, Afganistan’da çalışan yabancıları daha önce birçok kez hedef almış olan Taliban olduğu vurgulanıyor.

9 Türk kaçırılmıştı

Sadece geçtiğimiz yıl Afganistan’da 9 Türk, Taliban militanlarınca kaçırılmıştı. Kaçırılan Türklerin hepsi kısa süre sonra serbest bırakılmıştı. Mayıs ortasında yaz saldırılarına başlayan Taliban militanları, 15 Haziran’da ikinci turu gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde eylemlerine hız verdi. Batılı güvenlik kaynakları, Mayıs ayının son haftasında Taliban militanlarınca gerçekleştirilen saldırılarda yüzde 10’luk bir artış olduğunun altını çiziyor.

‘Dikkat çekmemek için Afgan gibi giyiniyordu’

Hayatını kaybeden proje müdürü Fuat Taş’ın oğlu Muhammed Safa Taş, VATAN’a konuştu: “Babam 4-5 yıldır Afganistan’da çalışıyor. Bir karakol inşaatında proje müdürü. O inşaat yüzünden sürekli tehdit aldığını söylüyordu. Babamla en son bir hafta önce konuştuk. Hiçbir problemin olmadığını söyledi. Orada kaldığı süre zarfında 4 ayda bir Türkiye’ye gelirdi. Son 9 ay boyunca hiç gelmedi. ‘Projeyi kimseye teslim edemiyorum’ diyordu. Babama 1 yıl önce silahlı saldırı düzenlediler ve koruması hayatını kaybetti. Proje yüzünden sürekli tehdit aldığını söylüyordu. Babamdan bu projeden çekilmesini istiyorlarmış. O da çekilmedi. Hatta dikkat çekmemek için Afgan kıyafetleri giyiyordu.”
- Oğuz YETER HABER MERKEZİ

EMTA çalışanlarından Ahmet Şahinoğlu, saldırıda yaralandı...



‘Borçlarını ödemek oraya için gitmişti’

Hayatını kaybedenlerden Halil Gül’ün, Kayseri’deki evinde hüzün var. Gül’ün ağabeyi Atıf Gül, kardeşinin yeni aldığı evin kredi borçlarını ödeyebilmek için 4 aydır bu ülkede çalıştığını söyledi. Evli ve iki çocuk babası Halil Gül’ün (51) eşi Gülşen Gül, “Ben şimdi ne yaparım, beni bırakıp da nerelere gittin?” diyerek gözyaşı döktü.

Cemil Çiçek’ten ailelere telefon

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Afganistan’da bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybeden 3 Türk mühendisin ailelerini arayarak başsağlığında bulundu. Çiçek, ayrıca saldırıdan yaralı olarak kurtulan Ahmet Şahinoğlu’nun da ailesini arayarak, üzüntülerini paylaştı ve da acil şifalar diledi.

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA: “Saldırıyı lanetliyoruz”

Saldırı sonrasında Dışişleri Bakanlığı saldırıyı lanetleyerek konuyla ilgili bir açıklamada yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Saldırıda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralanan vatandaşımıza acil şifa diliyoruz. Faili henüz bilinmeyen bu alçakça saldırıyı lanetliyoruz. Afganistan makamlarının ivedilikle bu terör eyleminin faillerini yakalayarak adalete teslim etmelerini bekliyoruz.”

Türk mühendislerin hayatını kaybettiği saldırıda biri çocuk, 4 kişi de yaralandı.



TALİBAN ÜSTLENMEDİ: ‘Biz Türkleri severiz’

Kanlı saldırıyı Taliban örgütü üstlenmedi. AA muhabirine konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, üç Türk mühendisin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı Taliban’ın düzenlemediğini savundu. Türkiye halkına karşı her zaman iyi niyetli davrandıklarını söyleyen Mücahit, “Türk halkının Afgan halkıyla din bağı bulunmaktadır. Biz her zaman Türk halkını sevdik ve seviyoruz. Dolayısıyla böyle bir saldırıyı özellikle, bile bile asla yapmayız” dedi. Sözcü Mücahit, daha önce de yanlışlıkla Taliban tarafından Logar kentinde kaçırılan Türkleri, kim olduklarının anlaşılmasından sonra serbest bıraktıklarını hatırlattı.

Haberin Devamı