Gazete Vatan Logo

Türk mühendis, ‘geleceğin uçağı’nda öldü

Ford şirketinde çalışan Çağrı Sever, tek motorlu, deniz uçağının göle çakılmasıyla yanında bulunan uçak tasarımcısı Jon Murray Karkow ile birlikte yaşamını yitirdi

Türk mühendis, ‘geleceğin uçağı’nda öldü

ABD’de meydana gelen kazada teslimatları henüz başlamayan hem suya hem de karaya inebilen Icon A5 tipi uçak, kalkıştan 20 dakika sonra göle düştü. 41 yaşındaki Türk mühendis Çağrı Sever ve uçağın pilotu Jon Murray Karkow (55) olay yerinde hayatını kaybetti. Uçağın ilk ölümlü kazasının ardından Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi (NTSB) soruşturma başlattı.

Ford’da çalışıyordu

ODTÜ’den 1998’de Makine Mühendisi olarak mezun olan Sever, master derecesinin ardından ABD’ye gitti, Leigh Üniversitesi’nde doktora yaptı. Daha sonra Ford şirketine giren Sever son 3 yıldır Ürün Tasarım ve Geliştirme Bölümünde müdür olarak çalışıyordu. Sever’in Icon şirketi ile görüşme yaptığı, uçağı tanımak amacıyla demo uçuşuna çıktığı öğrenildi. Pilot Jon Karkow ise uzun yıllar uçak tasarımı üzerine çalışıp test pilotluğu yapıyordu. Bugüne kadar 20 uçak projesinde görev alan Karkow, Icon şirketine geçmeden önce Scaled Composites şirketinin tasarımı olan sivil uzay aracı Space Ship Two Projesinin müdürüydü.

Suya inebiliyor

Haberin Devamı

İki kişilik, üstten kanatlı, tek motorlu uçak, “geleceğin tasarımı” olarak adlandırılıyor. Hem gövde üzerine suya, hem de iniş takımlarını açarak karaya inebilen Icon A5, saatte 193 kilometre hıza çıkabiliyor. Rotax 912 tipi motoruyla, toplam 446 kilogram ağırlığa sahip uçağın menzili ise 556 kilometre. Icon A5in satış fiyatı 190 bin dolar.

Turistik uzay gemisi pilotuydu

Icon A5 tipi uçağın 55 yaşındaki pilotu Jon Murray Karkow, İngiliz milyarder Richard Branson’ın kurucusu olduğu uzay turizmi şirketi Virgin Galactic’in uzay araçlarını kullanıyordu. Bir dönem ‘SpaceShipTwo’ (Uzay Gemisi 2) adlı sivil uzay aracının pilotluğunu yapan Karkow, hiç iniş yapmadan dünyanın çevresini dolaşan Virgin Global Flyer uçağının da test pilotluğunu yapıyordu. Karkow, ‘dünyanın en çılgın iş adamı’ olarak tanınan Branson’ın en güvendiği pilotlar arasında yer alıyor.

Taziye mesajı

Kazanın ardından Icon şirketi “Çok üzgünüz. Kazayı araştıran NTSB ve Amerikan havacılık otoritesi FAA’ye her türlü desteği veriyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı