Gazete Vatan Logo

Türk malı da zehirli çıktı!

Bakanlık Çin'den zehirli ayakkabı getiren Arow mağazalarında yaptığı denetimde 12 model daha tespit etti. Firma yetkilileri bu 12 modelin Çin malı değil, Türk malı olduğunu söyledi

Türk malı da zehirli çıktı!

İnsan sağlığını tehdit eden kimyasal madde içerdiği gerekçesiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 19.920 çift ayakkabıya gümrükte el konuldu. İmha sırasında ayakkabıların kullanılmışlarıyla değiştirildiği fark edilince bakanlık yetkilileri harekete geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli kaçırılan ayakkabıların iç piyasa sürüldüğünü tespit ettiklerini söyledi: "Ayakkabıların markasını tespit ettik ve satıldığı yerlerden 15 farklı numune alarak tahlillerini yaptırdık. Numunelerden 12'sinin sağlığa zararlı kimyasal içerdiğini kesin olarak tespit ettik. 3'ü temiz çıktı. 4.500 ayakkabıya el konuldu." Bakanlık tarafından da ayakkabıların 'Arow, Arow Kids ve Arow Men' markaları olduğu kamuoyuna duyuruldu.

İthal değil yerli

Arow'un sahibi Denge Enternasyonel Ayakkabıcılık firmasının dün yaptığı açıklama ise durumun çok daha vahim olduğunu ortaya koydu. Açıklamada, 12 modelin Çin malı değil yerli üretim olduğu ifade edildi. VATAN'a konuşan firma yetkilileri de kendilerini şu sözlerle savundu: "Antrepolardaki ayakkabılar mağazalarımızda satışa çıkmadı. Ancak bakanlığın denetiminde risk tespit edilen ürünler ithal değil, yerli üretim. Bu modellerin hepsinin toplanmasına başladık. Mağazalardakiler toplandı. Vatandaşlara satılanların ise iade süreci başladı. Bu 12 model 2 farklı fason firma tarafından üretildi. Bu iki firma için savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Şu anda hukuki süreç devam ediyor."

Haberin Devamı

'Yüzde 70'i kayıt dışı'

İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Karaman: "Yerli üreticiler Çin'den gelen 5 dolarlık ayakkabılarla yarışamıyor. Vergiler de zorlayınca kayıt dışı üretime kayıyorlar. Araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık 19 bin üretici var. İstanbul'da ise bu rakam 8 bin. Kayıt dışı üretim yapanların rakamı 5 bin. Yani İstanbul'da üretim yapan ayakkabıcıların yüzde 70’inin kayıt dışı çalıştığını tespit ettik."

İki zehirli ayakkabı yeni sezon ürünü!

Denge Enternasyonel, Türkiye'nin büyük ayakkabı imalat ve satıcıları arasında yer alıyor. Grup, yılda 5 milyon ayakkabı tabanı üretirken, 2 bin işçiyi istihdam ediyor. Grup bünyesindeki Arow markası ise Türkiye'nin dört bir yanındaki büyük alışveriş merkezlerinde satılyor. İnternet üzerinden de satışı yapılan Arow'un sloganı ise "Tek benzeri öteki teki." İnternette yeni sezon tanıtımında bakanlığın listesindeki 2 kadın botu da var.

Haberin Devamı