Gazete Vatan Logo

Türk Lirası Yuan elele

28 milyar dolar tutarında dış ticaret hacmi bulunan Türkiye ile Çin arasında TL-yuan para takası ilk kez gerçekleşti. 450 milyon TL büyüklüğündeki işlemi ICBC Turkey Bank hayata geçirdi

Türk Lirası Yuan elele

Dış ticarette milli para kullanımında bir ilke imza atıldı. Türkiye ile Çin arasında Türk Lirası-yuan para takası anlaşması kapsamında ilk işlem 30 Kasım’da yapıldı. Halen yürürlükte bulunan 2012 tarihli para takası anlaşması, 2015’te 3 yıl süreyle uzatılmış ve anlaşmanın tutarı 12 milyar yuana yükseltilmişti.

ICBC Turkey Bank, Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmini artırmak amacıyla her iki ülke merkez bankası tarafından imzalanan para takası anlaşması kapsamında 450 milyon TL büyüklüğünde kullanım gerçekleştirdi.

Yerel bir bankanın çoğunluk hisselerini devralarak Türkiye’de faaliyete geçen ilk Çin bankası olan ICBC Turkey Bank, merkez bankaları arasında yapılan anlaşmayı hayata geçiren ilk kurum oldu. ICBC, söz konusu fonu, kredi ve yatırım olarak Türkiye ekonomisinin kullanımına tahsis edeceği öğrenildi.

28 milyar dolar tutarında dış ticaret hacmi bulunan 2 ülke arasında para takası ile cari dengenin sağlanması, ticaret ve yatırımda milli paraların kullanılması hedefleniyor. Çin ile gerçekleştirilen yuan karşılığı TL para takası işlemi ile iki ülke arasındaki ticaretin finansmanının da milli paralar ile yapılmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu.

Haberin Devamı

Devamı gelecek

Türkiye’nin yakın zamana kadar güneşin doğduğu yönü ihmal ettiğini dile getiren ICBC Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler, “Bu gelişmelerin devamı gelecek. Çin ile yapılacak çok şey var” dedi.

Turkcell yuan ile ödeme yapacak

Turkcell’in de dış ticarette yerel para kullanımına ilişkin çalışmaların sonuç verdiği ve Çinli tedarikçilerine ödemelerini yuan ile yapmaya başlayacağı öğrenildi. TurkcellGenel Müdür Yardımcısı Bülent Aksu, lira kullanımında özel sektöre öncülük etmek istediklerini ifade etti. Aksu, şöyle devam etti: “Bu doğrultuda yabancı para cinsinden olan yatırım harcamalarımızı, ürün ve hizmet alımlarımızı ve kira sözleşmelerimizi Türk lirasına çevirmeye başladık. Ayrıca yurt dışı tedarikçilerimizle olan ekipman alımı işlemlerimizde de TL veya yerel para cinsi ile işlem yapılması için girişimlerimizi hızlandırdık. Tüm bu tedbirlerin neticesinde piyasadan olan döviz alımlarımızı da sona erdirmiş bulunuyoruz.”

Haberin Devamı

Neden önemli?

- Dış ticaret işlemleri maliyetini düşürüyor.

- Risk yönetiminin etkinliğini sağlıyor.

- Dolar gibi rezerv para birimlerine olan hassasiyeti azaltıyor.

Sırada Rusya ve İran var

Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya ziyaretinde gündeme gelen dış ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasına Rusya tarafı sıcak bakıyor. İran Meclis Başkanı Ali Laricani de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milli para kullanımı çağrısına olumlu yanıt vermişti.

Nasıl oluyor?

Para takası süreci, ticari bankalar tarafından Merkez Bankası’ndan yatırım veya ticaret yapılacak ülkenin para birimini talep etmesiyle başlıyor. Süreç, merkez bankalarının belirlenen tutarda milli parayı belirli bir tarih ile değiştirmesi ve belirli bir süre sonunda değiştirilen anaparalar ve kullanılan milli paraya ait faizin de geri verilmesini içeren bir işlem olarak tanımlanıyor.

Verilere göre, Türkiye, bu yılın 10 ayında 117 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirirken, bunun yaklaşık 5 milyar dolarlık bölümü TL karşılığında yapıldı.

Haberin Devamı

Dayanışmaya 15 milyon TL

Başbakan Binali Yıldırım, 33. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda operatörlere kıskançlığı bırakıp işbirliği yapması çağrısında bulundu. Programda, 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası kapsamında hazırlanan 15 milyon lira değerindeki çek, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu tarafından Başbakan Yıldırım’a teslim edildi.