Gazete Vatan Logo

Türk kahvesi yağ yakımını hızlandırıyor

Yapılan araştırmalar kahvenin sağlığa birçok faydası bulunduğunu gösteriyor. Diyetisyen Tuba Kayan Tapan kahvenin faydalarını anlattı.

Türk kahvesi yağ yakımını hızlandırıyor

Sabahları uyanınca, yemeklerden sonra sürekli olarak tükettiğimiz Türk kahvesi aslında tüketene sadece keyif vermekle kalmıyor sağlığı da koruyor. Diyetisyen Tuba Kayan Tapan, Türk kahvesinin metabolizmayı hafif de olsa hızlandırdığını, kişinin istirahatte harcadığı enerjiyi artırdığını belirterek, “Özellikle beyne olan kan dolaşımını artırıyor, kişiyi daha dinç hissettiriyor, dikkatin daha da yoğunlaşmasını sağlıyor. Kahve sütle birlikte içildiği zaman, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağla birlikte girince kişiyi daha uzun süre yok tutuyor. Insülin direncini kırıcı etkisi nedeni ile kişinin tatlı ihtiyacını azaltıyor. Özellikle canı sık tatlı isteyenler, tatlı yerine kahve içerlerse bu ihtiyacın kaybolduğunu görürler” diyor. İşte uzmanlara göre Türk kahvesinin faydaları..

Antioksidan deposu bir içecek

Telvesi ile birlikte pişirildiğinde Türk kahvesinin antioksidan kapasitesi oldukça artıyor. Yani içeriğindeki polifenoller ile antikanserojen özellik kazanıyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesi birçok kanser türünden korumaya yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Konsantrasyon yeteneğini yükseltiyor
Sabah saatlerinde içilen bir fincan şekersiz Türk kahvesi zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon yeteneğini ve ezber gücünü artırıyor. Kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tüketildiğinde ise bu yeteneği daha çok artırdığı iddia ediliyor.
Alzheimer hastalığını önlüyor
Yapılan araştırmalar kahvenin, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığının önüne geçtiğini ortaya koyuyor. Düzenli olarak alınan kafein, bilişsel faliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor.
Kalbe dost
Günde 1 fincan kahve kalp dostu. Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi geliyor. Araştırmalar düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde kalp ve lenf damarlarının iç yüzeylerindeki hücrelerin onarılmasıyla kalp rahatsızlığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Şeker hastalığı riskini azaltıyor
Alman bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahve Tip-2 diyabete yakalanma riskini yüzde 23 oranında azaltıyor.
Karaciğer yağlanmasına faydalı
Kafein, karaciğer yağlanmasına çok iyi geliyor ve iltihabı azaltıyor. Günde bir fincan kahve içenlerde karaciğer yağlanması daha az görülüyor.
İstanbul’da kahve içilecek adresler
Osmanlı Dokulu Kahve Keyfi
Çorlulu Ali Paşa Medresesi günümüzde İstanbul’un en iyi Türk kahvesini ya da en iyi ev yapımı elma çayını içebileceğiniz eşsiz bir yer.
Pera Palas
Pera Palas’ta Türk kahvesinin lezzeti ortamı nedeniyle de bir başka. Gümüş tepside ikram edilen kahvenin lezzeti, bizim için Pera Palas’ı mekanlar arasında ilk sıraya taşıyor.
Beyoğlu’ndaysanız Mandabatmaz’a uğramadan geçmeyin.

Haberin Devamı