Gazete Vatan Logo

Türk jetleri bombalıyor ÖSO karadan ilerliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, dün terör örgütü PYD/PKK’nın ele geçirdiği Afrin’i havadan bombalamaya başladı. 72 savaş uçağının katıldığı operasyonda gözetleme kuleleri, Minniğ havaalanı dahil 108 hedef başarıyla vuruldu. Özgür Suriye Ordusu da karadan Afrin’e girdi...

Türk jetleri bombalıyor ÖSO karadan ilerliyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘fiilen’ başladığını duyurduğu Afrin operasyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı F-16’ların hava bombardımanıyla resmen başladı. Zeytin Dalı adı verilen harekatı, Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay Karargahı’ndaki harekat merkezinden bizzat sevk ve idare ediyor.

Harekat, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden tam teçhizatlı ve bomba yüklü havalanan sekiz F-16 savaş uçağının, Afrin’deki hedefleri vurmasıyla start aldı. Özgür Suriye Ordusu üyeleri de PYD’nin kontrolündeki bölgelere karadan girdi. TSK, “Saat 18.30 itibarıyla 7 bölgede 72 uçakla Afrin’deki 113 PYD/PKK ve DEAŞ hedefinden 108’i başarıyla vuruldu” açıklaması yaptı.

Ölü ve yaralılar PYD’li

İlk vurulan yerler arasında PYD/PKK işgalindeki Minniğ Askeri Havaalanı, Türkiye sınırındaki Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKK’ya ait gözetleme kuleleriyle bir TV vericisi de var. F-16’lar Afrin’i bombaladığı sırada karadan da Hassa ve Kilis’teki sınır birliklerinden eş zamanlı olarak bölgeye top atışları yapıldı. Bölgeden gelen haberlerde, hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKK’lı olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Kaçanlara izin yok

Bu arada TSK’nın hava saldırıları sonrasında örgütün işgalinden kurtulma imkanına kavuşan Afrinli siviller, Halep’e doğru kaçmaya başladı. Bunun üzerine PYD/PKK, Beşşar Esad rejimi güçleriyle anlaşarak Afrin’den Halep’e giden yolu kapattı.

Akıllı bombalar betonu deliyor

Türkiye’de güdüm sistemi bakımından üç tür bulunuyor. Bunlar lazer güdümlü bomba, GPS güdümlü bomba ve serbest düşümlü bomba. Bomba türü olarak uzmanlar, hepsinin genelde serbest düşümlü bomba olduğunu ancak üzerine takılan lazer güdümü ya da GPS güdümlü kitler ile akıllı bomba haline getirildiğini ifade ediyorlar. Bu kapsamda Türkiye’nin elinde daha çok MK 82 ve 84 tipi bombalar bulunuyor. MK 82, 227 kilogram. MK 84 ise 930 kilogram. Bu bombalar özellikleri ile serbest düşüş özelliğinde ve hedefin üzerinden bırakılması gerekiyor. Dolayısıyla Suriye hava sahasına girince atılabiliyor. Türkiye’den atılabilmesi için üzerine kit takılması yani akıllı olması gerekiyor.
17.00’de başladı
TSK dün 17.35 saatlerinde, savaş uçaklarınca Afrin’in bombalanmaya başlamasından sonra harekat ile açıklama yaptı. TSK’nın internet sitesinden yapılan açıklamada harekata ‘Zeytin Dalı’ olarak adı verildiği ilan edildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00’dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır. Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.”
5 noktadan operasyon
Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK-YPG teröristlerine yönelik Afrin Operasyonu için düğmeye bastı. Harekatın ilk gününde Afrin sınır hatlarındaki teröristlerin koruduğu savunma hatlarının yumuşatılması ve Afrin’in sınırına ÖSO güçlerinin sevkiyatı yapıldı. Özellikle Afrin’i çevreleyen 5 noktadaki PKK-YPG mevzileri vuruldu. İlk üç hat Türkiye sınırından açıldı. Kilis’in hemen karşısındaki Bülbül Köyü ilk hedef oldu. Hem obüsler hem de savaş uçakları ile bölgedeki terörist mevzilerine bomba yağdırıldı. İkinci hedref Hatay sınırına yakın olan Rajo köyü oldu. Üçüncü hedef ise Reyhanlı’ya yakın Jandaris Bölgesi oldu. Azez ve El Bab’da görev yapan başka Sultan Murat Tugayları olmak üzere Türkiye’ye gelen ÖSO güçleri ise hem Kilis sınırından hem de Hatay sınırından Afrin’e giriş yaptı ve bombalanan mevzilere doğru harekete geçti. Azez sınırından ise iki hat açıldı. Burada Tel Rıfat ve Halisa yerleşim yerleri oldu. Burada özellikle Azez’de aylardır hazırlık yapan ÖSO güçleri etkili oldu.

Haberin Devamı