Gazete Vatan Logo

Türk-İş zamlara dikkat çekti

‘Asgari ücreti yeniden gözden geçirin’ mektubu gönderdi

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’e mektup yazan Türk-İş, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bizi incittiniz. Ayrıca asgari ücret daha yürürlüğe girmeden ardı ardına gelen zamlarla mağdur edildik. En temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak asgari ücretin bir an önce yeniden gözden geçirilmesi zorunluluktur” ifadelerini kullandı

ANKARA - Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında masayı terkeden Türk-İş, 2010 yılı asgari ücretiyle ilgili Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’e bir mektup yazdı. Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol -İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın imzasıyla gönderilen mektupta “Asgari ücret daha yürürlüğe girmeden başlayan ve ardı ardına gelen zamlarla çalışanlar bir kez daha mağdur edilmiştir. En temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak kalan yeni asgari ücretin bir an önce tekrar gözden geçirilmesi bir zorunluluktur” ifadelerine yer verildi.

Atalay, Bakan Dinçer’e yolladığı mektupta, 2010’da geçerli olacak asgari ücretin belirleniş tarzı ve zam oranının, ülkede ve çalışanlarda büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ifade etti. Atalay, “Hükümetin önceden belirlendiği, işveren kesiminin de benimsediği yeni asgari ücretin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun iradesini yok sayan bir anlayışla karara bağlandığını” ifade etti.

Asgari ücret uygulamasının, işçinin ekonomik ve sosyal durumunun iyileştirilmesi için önemli bir araç olduğunu vurgulayan Atalay, uygulamanın, çalışanların düşük ücretlere karşı korunmasının yanı sıra rekabetin emek sömürüsüne yol açmadan yapılmasına yönelik olduğunu belirtti. Atalay, mektupta şu görüşlere yer verdi:

“Asgari ücreti belirlemekle görevli komisyonun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısı üzerine yapılan açılış toplantısına zatıalinizin katılmaması, yalnızca komisyon üyelerine, Türk-İş’e ya da sendikalara karşı değil, asgari ücretle çalışan milyonlarca işçiye ve ailesine de yönelik incitici bir tavır olmuştur. Demokratik gelenekleri ve sosyal diyalog yaklaşımını bir yana bırakarak, önceden belirlediği asgari ücreti dayatmak yolunu tercih etmek ise kabul edilebilir bir yaklaşım olamaz.”

Hükümet zam yağdırdı

Mektupta ayrıca, “Asgari ücret daha yürürlüğe girmeden, ardı ardına yapılan zamlarla, çalışanlar bir kez daha mağdur edilmiştir. Hükümet, 2009 yılının son gününde halkımızın üzerine adeta zam yağdırmıştır. Özellikle benzine yapılan zam, ülkede her şeye zam geleceğinin de habercisidir. Bütün bu gelişmeler dikkate alındığında, çalışma yaşamımızın tarihinde benzeri görülmedik bu yaklaşıma, temsil ettiğimiz kitle ve milyonlarca asgari ücretli çalışan ve aileleri anlamak ve katılmak mümkün değildir. En temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak kalan yeni asgari ücretin bir an önce tekrar gözden geçirilmesi bir zorunluluktur. Bu konuda göstereceğiniz yaklaşım ise, bakanlığınızın ve zatıalinizin çalışma barışına ve sosyal diyaloğa verdiği önemin bir göstergesi olacaktır” ifadelerine de yer verildi.

Dinçer: Ben analiz yaptım

ÇalIŞma Bakanı Ömer Dinçer, dün Tekel işçilerinin durumuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerin ardından, kendisine yönelen bazı eleştirilere de yanıt verdi. Dinçer, bir süre önce “Memurların yüzde 37’si niteliksiz” açıklamasıyla memur sendikalarının tepkisini çekmiş, ardından işçi sendikaları konfederasyonları Türk-İş ve Hak-İş’le yaşadığı gerilim gündemin ilk sırasına oturmuştu. Dinçer, işçi ve memur kesimiyle yaşadığı gerilimlerin ortaya çıkardığı genel görünüme dikkat çekilerek, “İşçi ve memurla kavgalı bir bakan görünümü veriyorsunuz. Kamuoyunda ’işçiyi ve memuru sevmeyen bir bakan’ yorumları duyuluyor. Böyle mi, sevmiyor musunuz?” sorusuna tepki gösterdi. Dinçer, bir süre önce kamuoyuna yansıyan “memurların yüzde 37’si niteliksiz” sözleriyle ilgili kendisine gösterilen tepkiyi haksız bulduğunu belirterek, “Bu sözlerin önü arkası var. Ben orada bir analiz yapıyorum. Sendikaların anladıkları şeyi kastetmedim. Ama bana da kimse dönüp ’Sen ne demek istiyorsun’ demedi. Soran olmadı, ben de kendimi açıklamadım” dedi.

Yeni yıla işsiz girmenin hüznü

Mersin Anamur Devlet Hastanesi’ne hizmet veren taşeron şirkette sözleşmeli olarak çalışan 10 bilgisayar operatörü ile 22 temizlik işçisinin işine son verildi. Anamur Devlet Hastanesi önünde toplanan bilgisayar operatörü ile temizlik işçileri eylem yaptı. İşçiler adına açıklama yapan Fatih Kurt, hastaneye taşeron olarak hizmet veren Fatih Temizlik şirketinde sözleşmeli olarak çalıştıklarını, ancak yeni yıla girerken hiçbir gerekçe gösterilmeden işlerine son verildiğini söyledi. Bugüne kadar hastanenin bütün ağır işlerini kendilerinin yaptığını ve hiçbir aksamaya neden olmadıklarını belirten Kurt, “Bunun arkasında iyi niyet aramamız mümkün değil. İçimizde hasta, hamile ve engelli olanımız var. Herkes yeni yıla bir umutla girerken, biz, elimizden işimiz alınmış vaziyette girdik. Birileri bizim ekmeğimizle oynadı. Bunun siyasi bir oyun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

4C’deki iyileşmeyi kabul etmeyen Tekel işçileri dün de kefen giydi

* Çalışma Bakanı Ömer Dinçer 4/C kapsamına girecek Tekel işçilerinin 10 ay yerine 11 ay maaş alacağını ayrıca maaşların da 658 TL yerine 772 TL’den başlayacağını açıklamış ve “Lütfen eylemleri bitirin” çağrısı yapmıştı. Ancak Tekel işçileri eylemlerinin dozunu artırarak dün de eşleri ile birlikte kefen giyerek protestolarına devam ettiler. Öte yandan Tekel işçilerine destek için İstanbul’dan yürüyüş başlatan Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi üyeleri de Ankara’ya ulaştı.

Haberin Devamı