Gazete Vatan Logo

Türk iş dünyasının yeni gözdesi Latin Amerika

Cumuhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekvador, Peru ve Şili’de gerçekleştireceği temaslar, ihracatta alternatif pazar arayışındaki Türk iş dünyası için de büyük önem gösteriyor. İkili anlaşmaların imzalanacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temasları, ekonomik ilişkileri de canlandıracak

Türk iş dünyasının yeni gözdesi Latin Amerika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün başlayacak ve 4 Şubat’a kadar sürecek Ekvador, Peru ve Şili’de gerçekleştireceği temasların, Türkiye’nin bu ülkelerle ekonomik ilişkilerini canlandıracağı öngörülüyor. Ortadoğu ve Rusya başta jeopolitik nedenlerle son dönemde kayıp yaşanan pazarlara alternatif arayışına hız verilirken, Erdoğan’ın Latin Amerika temasları büyük önem kazandı. Latin Amerika ülkeleri ile coğrafi uzaklığın her zaman ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler önünde engel olarak çıkmasına rağmen, son yıllarda durumun değiştiği belirtiliyor. ABD’nin özellikle Asya’ya dönmesi ve Çin’in hızlı yükselişiyle Latin Amerika’nın önemi artarken, Türkiye’nin Asya-Pasifik’e açılması için bu ülkelerin iyi bir kapı olabileceği kaydediliyor.

İNŞAAT VE OTOMOTİV

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, bir yandan güçlü oldukları mevcut pazarlardaki varlıklarını muhafaza ederek ve güçlerini artırarak sağlamlaştırdıklarını, bir yandan da yükselen pazarlara entegre olup buralardaki pazar paylarını arttırdıklarını belirtti. Türk Peru Resmi Ticaret Odası Başkanı Ali Yeni, Türkiye’nin Peru’ya yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve altyapı projelerinden toplu konut ve sitelere, her türlü inşaat malzemeleri, oto yedek parçaları, madencilik ve ekipmanlarının da aralarında bulunduğu birçok alanda ihracat yapabileceğine işaret etti. Erdoğan’ın ziyaretinin önemine işaret eden Yeni “Türkiye’nin gücü ve potansiyeli, sadece yakın ve konvansiyonel pazarlara değil, dünyanın öbür ucundaki Peru’ya da ulaştırılmalı, hem de kalıcı şekilde” diye konuştu. Erdoğan’a ziyarette Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile çok sayıda iş adamı eşlik ediyor.

Haberin Devamı

EKVADOR’A DEMİR-ÇELİK

Ekvador, 2014 yılında 25.7 milyar dolar ihracat ve 27.5 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Söz konusu ülkenin ihracatında ABD, Şili ve Peru, ithalatında ise ABD, Çin ve Kolombiya ilk sıralarda yer aldı. Türkiye 700 milyon dolar bedelle Puerto Bolivar Limanı genişleme ve modernizasyonu projesini üstlendi.

Haberin Devamı

BÖLGEDE İLK STA ŞİLİ İLE YAPILDI

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Şili ile 2009 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) ardından hızla gelişmeye başlayan ticari ilişkiler 2011’de anlaşmanın resmen yürürlüğe girmesiyle 604.9 milyon dolarlık hacme ulaştı. Ayrıca söz konusu STA, Latin Amerika bölgesinde yapılan ilk STA olması nedeniyle önem taşıdı. Türkiye’nin 2014’te Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ihracatında 5, ithalatında 4. sırada yer alan Şili ile 2015 Kasım sonu itibariyle ticaret hacmi 418.5 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bunun 166.6 milyon doları ihracat, 251.9 milyon doları ise ithalat oldu. Şili’den ithal edilen ürünlerin başında rafine bakır ve bakır alaşımları gelirken, ihracatta ilk sırayı eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ile demir-çelik çubuklar aldı.

PERU TPP’YE TARAF

Peru’da, 2002-2015 yıllarında Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımı bulunmuyor. Bu ay itibariyle Türk müteahhitlik firmaları tarafından üstlenilmiş 12 milyon dolarlık 2 proje yürütülüyor. Peru ile Türkiye arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması bulunmuyor. Öte yandan bu ay itibariyle Türkiye’de 3 Peru sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. 2014 yılında en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke sırasıyla Çin, ABD ve İsviçre olan Peru’nun ihracat yaptığı ülke sıralamasında Türkiye, 49. sırada yer aldı.

Haberin Devamı