Gazete Vatan Logo

Türk imzalı kamyon Çin Seddi’ni aştı

Türk mühendislerin imzasını taşıyan ve fikri mülkiyet hakları Ford Otosan’a ait kamyon Çin’de ‘JMC’ markasıyla satışa çıkacak. Şirket, Çin’de satılacak her araçtan pay alacak

Türk imzalı kamyon Çin Seddi’ni aştı

Ford Motor Company’nin global kamyon geliştirme merkezi olan Türkiye, 1.8 milyon adetle dünyanın en büyük pazarı olan Çin’i fethedecek. Ford Otosan’ın tüm fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlu Ford Trucks kamyonlar, Jiangling Motors Corporation (JMC) markası altında Çin’de yollara çıkmaya hazırlanıyor.

Ford Otosan’ın yarattığı kamyonlar, JMC markasıyla Ekim’de Çin’de piyasaya sunulacak. Çin’de piyasaya sürülecek JMC HT, A’dan Z’ye Türk mühendislerin destekleri ile üretilecek.

Türk mühendisin emeği

JMC HT’nin tüm mühendislik sorumluluğunun Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Şasisinden, kabinine tüm fikri mülkiyet haklarına sahip olduğumuz Türk mühendislerinin emeğiyle üretilen kamyonların Çin’de yollara çıkacak olmasından gurur duyuyoruz. JMC ile gerçekleştirdiğimiz lisans anlaşması, Türkiye’de bu büyüklükte gerçekleştirilen ilk lisans anlaşması olarak teknoloji ihracatında yeni bir dönemin kapılarını açtı” diye konuştu.

Ticari üssü Türkiye

Yenigün, Nisan’da Şanghay Otomobil Fuarı’nda JMC tarafından ‘kahraman’ sıfatıyla tanıtılan kamyonun 2017’nin son aylarında pazara sunulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Haydar Yenigün, şöyle devam etti:

“Türkiye’de lisanslanan Ecotorq motorlarının ve mühendislerimizin emeğiyle üretilen kamyonlarımızın dünya çapındaki bu başarısı, Ford Otosan ve Türkiye otomotiv sektörü adına önemli bir dönüm noktasıdır. Ecotorq motorlu kamyonlar, sürdürülebilir büyümemiz için stratejik bir ürün olarak önemini koruyor ve Ford Otosan’ın ağır ticari araç segmentinde dünyaya açılan kapısı rolünü üstleniyor. Bugün, Ford Otosan olarak Avrupa’daki en önemli ticari araç üreticisiyiz. Hem araç hem de motor konusunda tasarım ve mühendislik çalışmalarını gerçekleştiren Ford’un en büyük 3 Ar-Ge merkezinden biriyiz. Ford Otosan olarak, sadece Türkiye’ye değil, Avrupa ve Kuzey Amerika dahil potansiyel ihracat pazarlarının tamamına rekabetçi ürünler sunabilmek için tüm mühendislik gücüyle, ileri ve yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz.”

1 milyonluk pazar

Çin, 733 bin adetle dünyanın en büyük ağır kamyon pazarı konumunda. Satışların 2018’de 1 milyonu bulması bekleniyor. Ford Otosan, lisans anlaşması gereği Çinli ortağından kamyon başına 600 euro alacak. İlk kez ağır kamyon sınıfına girmeye hazırlanan JMC, eğer 100 bin kamyon satarsa Ford Otosan’a 60 milyon euro ödeyecek.

Haberin Devamı

Fikri mülkiyet hakları Ford Otosan’a ait

Ford Otosan, Çinli Jiangling Motors Corporation ile imzalanan teknoloji lisans anlaşması doğrultusunda 2013’te fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlarının JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere Çin’de üretilmesine izin verdi. Ardından, şasi, kabin ve parçalarının tasarımı, üretimi ile satış sonrası hizmetleri ile ilgili ürün teknolojisi ve know-how aktarımını öngören lisans anlaşması yapıldı. Ve araç geliştirme programına geçilmesiyle de süreç tamamlandı. Yüzde 100 Ford Otosan mühendisliğine sahip Ecotorq motorlarla üretimi başlayan kamyonlar, JMC markası ile satışa sunuluyor olacak.