Gazete Vatan Logo

Türk heyetinin oteline El Şebab saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk heyetinin kaldığı otele bombalı saldırı düzenlendi. İkisi polis ve biri intihar eylemcisi olmak üzere dört kişi öldü, 3 polis yaralandı. Saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab üstlendi

Etiyopya’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretini bekleyen Somali’nin başkenti Mogadişu’da bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi. Somali Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yakınlarındaki Türk heyetinin de kaldığı Atfeya Otel olarak da bilinen SYL Otel’in önüne dün öğleden sonra gelen bomba yüklü araç infilak etti.

AFP: 70 Türk vardı

AFP’ye konuşan görgü tanıkları, otelin kapısına doğru hızla yaklaşan bir otomobil gördüklerini, ardından da şiddetli bir patlama yaşandığını söyledi. AFP, saldırı sırasında otelde Türk heyetinden yaklaşık 70 kişinin olduğunu belirtti.

Saldırıda iki Somali polisi, intihar eylemcisi ve bir Somalili olmak üzere dört kişi hayatını kaybetti, üç polis yaralandı. Olay sonrası ilk bilgileri veren Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, “Kızılay olarak 3 yıldır Somali’de çalışıyoruz. Zaman zaman saldırılar oluyor. Bu olaya çok şaşırdığımızı söyleyemeyiz. Belki korkutmak istediler, olabilir” diye konuştu.

Ön heyet kalıyordu

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şu bilgiler verildi: “Büyükelçimizden alınan ilk bilgilere göre, ön heyet üyelerinin kaldığı otele yönelik bir saldırı girişimi olduğu, otelin kontrol noktasında patlama meydana geldiği, Türk tarafında herhangi bir can kaybı olmadığı, bir kişinin otelin kırılan camları nedeniyle hafifçe yaralanmış olabileceği, Somali makamlarının güvenlik seviyesini yükselttiği öğrenilmiştir.”

Haberin Devamı

Reuters’a konuşan El Şebab sözcüsü Şeyh Abdiaziz Ebu Musab, “Otele saldırdık ve ordaa toplanan Somalili polis memurlarını öldürdük” dedi.

Bu üçüncü saldırıları

2012 yılında El Kaide’ye katıldıklarını açıklayan Somalili El Şabab örgütü, Somali’de Federal Geçiş Hükümeti’ni ortadan kaldırmak için savaşan bir örgüt. Liderliğini ‘Ebu Ubeyde’ olarak da anılan Ahmed Diriye yapıyor. 7-9 bin arası savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. 2011 yılından itibaren ülkenin güneyini kontrol altında tutan örgüt, şeriat rejimi uyguluyor. Bölgedeki Türkler’i ‘laik’ olmakla suçlayan El Şebab, 2013 Nisan ayında Türk Kızılayı’nın da yer aldığı yardım konvoyuna saldırmış, 34 sivil, 9 militan ölmüştü. Aynı yılın Haziran ayında ise Türk büyükelçilik çalışanlarının kaldığı ek binaya ve El Şifa adlı Türk hastanesine bomba yüklü araçla iki ayrı saldırı düzenlendi. Elçilik binası önüne gelen üç saldırgandan ikisi etkisiz hale getirirken, üçüncü militan polisten kurtularak üzerindeki bombayı patlattı. Bir polis memuru şehit olurken, üç polis memuru da yaralandı.

Haberin Devamı