Gazete Vatan Logo

Türk heyet Hamas’la görüşünce kriz çıktı

Türk heyet Hamas’la görüşünce kriz çıktı

Batı Şeria ekonomisini güçlendirmek adına İsrail ve Türkiye ortaklığında hayata geçirilmesi düşünülen sanayi bölgesi planında, son aşamada büyük bir kriz patlak verdi.

Türkiye’den gelen Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) heyetinin, İsrail’in izni ile geçtikleri Gazze Şeridi’nde Hamas lideri İsmail Haniye ile bir araya gelmesi üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı, TEPAV ile görüşmelerini iptal etti. TEPAV idari direktörü Güven Sak’ın liderliğindeki heyet, Batı Şeria’da İsrail ve Türkiye ortaklığı ile kurulacak sanayi bölgesi planını nihaileştirmek için İsrail’deydi. Plana göre sanayi bölgesi, Türkiye’nin Batı Şeria’daki Cenin kentinde satın aldığı topraklarda kurulacaktı. Türkiye, otomotiv gibi bir kısım sanayi üretimini bu bölgeye taşıyacak, İsrail de söz konusu bölgenin ABD ile aralarında mevcut olan gümrüksüz alana dahil olmasını sağlayacaktı. Plana İsrail-Türkiye normalleşmesi açısından da büyük önem veriliyordu.

TEPAV heyeti, Gazze’nin problemlerini görüşmek üzere Gazze Şeridi’ne de geçmek isterken, İsrail de buna onay verdi. Ancak heyet, burada sivil toplum ve iş adamlarının yanı sıra Haniye ile de bir araya geldi. Bunun üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı görüşmeleri iptal etti. Milliyet’e konuşan İsrailli bir yetkili, Sak ve ekibinin daha önce defalarca İsrail üzerinden Gazze’ye geçtiğini belirterek şu ana dek Gazze’de hiçbir Hamas yetkilisi ile görüşmediklerinin altını çizdi. Yetkili, Sak’ın Hamas ile görüşmelerinin İsrail ile ilişkileri tehlikeye atacağından haberdar olduğunu belirtti. Yetkili, görüşmenin iptaline ilişkin, “Bu çok yazık oldu, çünkü Filistinliler için önemli bir sinyal olacaktı” dedi. TEPAV’ın resmi heyet olmadığını ancak Türkiye hükümeti tarafından desteklendiğini belirten yetkili, “(Türkiye ile) yeni sayfa açmak istiyorsak, bizim ve uluslararası toplumun güvenlik endişeleri ile uyumlu olunmalı” şeklinde konuştu. Yetkili, projenin geleceğine ilişkin ise “Açıkçası çok daha zor olacak” yorumunda bulunsa da krize rağmen projeden vazgeçmek istemediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Kaynak: Milliyet

Haberin Devamı