Gazete Vatan Logo

Türk hekimlerden kanser yazılımı

Dünya çapında yapılan araştırmalara göre karaciğer kanseri en sık görülen kanser türleri arasında 5’inci, ölümlerde ise 3’üncü sırada yer alıyor.

Türk hekimlerden kanser yazılımı

Dünya çapında yapılan araştırmalara göre karaciğer kanseri en sık görülen kanser türleri arasında 5’inci, ölümlerde ise 3’üncü sırada yer alıyor. Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi (MÜKKAM) karaciğer kanserine neden olan hücrelerin farklı ortamlardaki davranışlarını araştırıyor. Araştırmaların sonucu; yeni ilaçların gelişimi için de önemli veriler ortaya koyacak. Yazılım çalışmasında bir yılın geride kaldığını dile getiren Prof. Dr. Aktaş, “Kanserle ilgili 84 geni inceliyoruz. Bu genler artıp azalabiliyor. Burada yaptığımız çalışmalarla kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyecek ortamlar oluşturmayı hedefliyoruz. Yazılımı, hastalığın tanı ve tedavisinde kullanacağız. Projemiz bir yıl daha devam edecek, toplanan datalar bilim dünyasına sunulacak” dedi.

Nasıl çalışacak

Prof. Dr. Aktaş, “Doktor sisteme hastanın tüm bulgularını, gen analizlerini, kanser gelişimi ile ilgili bazı proteinlerin salgılanma miktarlarını, patolojik araştırma sonuçlarını girecek. Sistem; doktora hastasındaki kanserin hangi düzeyde olduğu bilgiler sunmasının ardından hastaya özgü tedavi seçenekleri ortaya koyacak” dedi.

Haberin Devamı