Gazete Vatan Logo

Türk ekonomisi çok değerli bir akademisyenini kaybetti

Türk iktisat tarihinin en parlak akademisyenlerinden biri olarak kabul edilen Doç. Dr. Faruk Selçuk kalp krizine yenik düştü ve 47 yaşında hayatını kaybetti. Selçuk'un cenazesi bugün Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek

Bilkent Üniversitesi iktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Faruk Selçuk (47) vefat etti. Doç. Dr. Selçuk, geçirdiği kalp krizi sonucu önceki sabah kaldırıldığı Bayındır Hastanesi'nde tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

İlk ve ortaöğrenimini Uşak'ta yapan Faruk Selçuk, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde lisans öğrenimini, City University of New York'da da doktorasını tamamladı.

Bilkent Üniversitesi'nde İktisat Doçenti olarak görev yapan Selçuk, İktisat Bölümü'nde, İktisata Giriş, Makroiktisat, İstatistik, Ekonometri, Zaman Serileri Analizi dersleri veriyordu.

Quenns Collage (New York), University of Bridgeport (Connecticut) ve The Colorado College'da (Colorada) misafir öğretim üyesi olarak da ders veren Selçuk'un araştırmaları Zaman Serileri Analizi, Finansal Ekonometri, Risk Yönetimi, Makroiktisat ve Türkiye Ekonomisi konularında yoğunlaşıyordu.

Selçuk, 1999-2000 yıllarında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Ünal'a, 1994 yılından itibaren de Reuters Moskova ve İstanbul bürolarına danışmanlık yaptı.

Faruk Selçuk, Moskova Borsası endeks dizaynını ve Reuters Türkiye'nin 1994 bazlı reel kur endeksi dizaynını gerçekleştiren ekipte yer aldı.

Finansal ekonometri ve uygulamalı makroekonomi alanında uzman olan Selçuk, Türkiye ekonomisi başta olmak üzere finans, enflasyon, döviz kurları, ekonometri ve borsa konularında uluslararası ve ulusal pek çok dergide makale ve kitap yazdı.

Faruk Selçuk'un Türkiye ekonomisine yönelik gözlem ve yorumları Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl ve Sabah Gazeteleri'nin yanısıra, Agence France Press, Associated Press, Bloombergs, BBC, Financial Times, New York Times, Reuters, Washington Post gibi uluslararası medyada da yer almıştı.

Eşi ile birlikte TÜSAD'a kitap yazdı
Selçuk'un Applied Economics'de yayınlanan "Yeni Serbest Kurun Dinamikleri: Türkiye Vakası" ve Journal of International Money and Finance'da yayınlanan "Çok dereceli Sistematik Risk" adlı makaleleri de önemli referanslar olarak kabul ediliyordu.

Selçuk, Türkiye ekonomisi üzerine Con Ahmet'in Devridaim Makinesi, Alacakaranlık Kuşağı gibi kitaplara da imza attı.

TÜSİAD Yayınları'ndan çıkan Türkiye'de Kamu Harcamaları ve Kamu Borçlanması adlı kitabını da 1996 yılında eşi Anjariitta Rantanen ile birlikte hazırlamıştı. Selçuk'un Finlandiyalı eşi de halen Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor ve hukuk dersleri veriyor.

Selçuk'un cenazesi, bugün Karşıyaka Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde de saat 12.30'da bir tören düzenlenecek.

Haberin Devamı