Gazete Vatan Logo

Türk dostu başkana kendini siper etti!

Sözde Pontus soykırımını anma etkinliğinde bir grup aşırı sağcının saldırısına uğrayan Türk dostu Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris’e siper olan kadın, Yunanistan’da kahraman ilan edildi

Türk dostu başkana kendini  siper etti!

Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris, Yunanistan’da önceki gün sözde ‘Pontus Soykırımı’ iddiaları nedeniyle düzenlenen anma töreninde aşırı sağcı Yunanların saldırısına uğradı. Etkinliğe katılmasına tepki gösteren 10 kadar kişi tarafından başından ve bacaklarından tekmelenen 75 yaşındaki Butaris’i, Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Meclisi Başkanı Gula Kalipso ölümden kurtardı. Kalipso, başkanı; “Türk tohumu”, “Pis Türk”, “Defol pis herif” diye bağırarak saldıran ve tekme tokat vurmaya başlayan fanatik Yunanlardan koruyabilmek için kendini siper etti.

Destek mesajı yağdı

Yunan medyasında “kahraman” ilan edilen Kalipso için “bravo”, “bu kadına tebrikler” gibi yorumlar yapıldı. Ayrıca başkana yönelik saldırı siyasetçiler tarafından kınandı. Başbakan Aleksis Çipras, olayla ilgili açıklamasında “Aşırı sağcı kabadayılar” olarak nitelediği saldırganların ‘eylemlerin sonucuna katlanacağını’ söyledi. Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da ‘Hepimiz başkanın yanındayız. Demokrasi ve çoğulculuğa darbe vuran provokatörlere ülkemizde yer yok. Faşizme geçit vermeyeceğiz’ ifadeleri kullanıldı. İktidardaki Syriza Partisi de saldırıyı “Belediye Başkanı’nı yıldırmaya yönelik faşist bir girişim” diye tanımladı. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi ise saldırganların bir an önce yakalanmasını istedi.

Haberin Devamı

‘Hainlerin sonu budur’
Saldırıyı kınayanlar kadar Selanik Belediye Başkanı’nın dövülmesine sevinenler de vardı. Muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi’nden Mycenae-Argos’a Belediye Başkanı, ‘HAİNLERİN sonu budur’ diye bir tweet attı. Birçok aşırı sağcı Yunan da bu mesajı paylaşarak saldırganlara destek verdi.
‘Türkler kardeşim’
Butaris, belediye başkanı seçilmeden önce Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evin bulunduğu sokağa ‘Atatürk Sokağı’ adı verilmesini ve şehir merkezinde bir Türk Anıtı dikilmesini önermişti. Gelen tepkiler üzerine önerisinden vazgeçmek zorunda kalan Butaris, 2012’de belediye başkanı seçildikten sonra “Türkler kardeşim” gibi sözleri nedeniyle de yoğun eleştirilere hedef olmuştu.
Saldırganlardan biri Gürcü hırsız
Olay sonrası gözaltına alınan 17, 36 ve 20 yaşlarındaki 4 saldırgan dün gözaltına alındı. Eylemciler, hedef olmamaları için savcılığa arka kapıdan sokuldu. 36 yaşındaki saldırganın Gürcistan asıllı olduğu ve hırsızlıktan sabıkası bulunduğu belirtildi. 20 yaşındaki iki saldırgandan biri ilk ifadesinde, ‘Belediye Başkanı’nın Türklerle dostça ilişki kurulması çağrısı yapan son açıklamalarına sinirlendiğim için yaptım’ dediği açıklandı. 4 saldırgandan üçü tutuklandı. Polis diğer saldırganların da peşine düştü.

Haberin Devamı