Gazete Vatan Logo
Magazin Türk doktordan geleceğin cerrahisi

Türk doktordan geleceğin cerrahisi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez makat bölgesinden uygulanan “Tuğcu Bakırköy Tekniği” ile ileri evre prostat kanseri olan hastaların lenf düğümleri çıkarıldı.

Türk doktordan geleceğin cerrahisi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez makat bölgesinden uygulanan “Tuğcu Bakırköy Tekniği” ile ileri evre prostat kanseri olan hastaların lenf düğümleri çıkarıldı. Prof. Dr. Tuğcu, “Şimdiye kadar 1,5 yıl içerisinde 90 hastamız bu yöntemle sağlığına kavuştu. Bu hastalarımızın yaklaşık 10’unun lenflerini de çıkardık. Bu metodu da Tuğcu Bakırköy Metodu olarak yazdık ve kabul oldu. Şimdi uluslararası camia bunu gördü, çok da ses getirdi açıkçası. Yöntem için ‘geleceğin cerrahisi’ deniliyor. Özellikle şişman, daha önce ameliyat olmuş hastalarda kullanmak üzere, geleceğin cerrahisi olarak nitelendiriliyor” dedi.

ABD’den kadavra getirdik

Prof. Dr. Volkan Tuğcu, yöntemi geliştirmek için Amerika’dan bir kadavra getirttiklerini ve bunun üzerinde uygulama yaptıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Yöntemi kadavra üzerinde lenflere ulaşabilmek için denedik. Çünkü hastaların lenflerine bugüne kadar dünyada hiç kimse ulaşamamış. Dünyada böyle bir metot da yok. Bağırsak bölgesinden prostatı çıkardık ve kadavranın lenflerine de ulaştık. Avrupa Üroloji Derneği’nin kılavuz yazarları da bu başarımızı tweet olarak yazmışlar. Yöntem için ‘geleceğin cerrahisi’ deniliyor. Özellikle şişman, daha önce ameliyat olmuş hastalarda kullanmak üzere, geleceğin cerrahisi olarak nitelendiriliyor.”

Haberin Devamı

Yöntemi, ileri evrede olmayan prostat kanseri tanısı almış vakalara da uygulamaya başladıklarını dile getiren Tuğcu, “Bu ameliyatı, yüksek riskli hastalara da uygulayabiliyoruz. Bu çalışma hem ülkem hem de dünya adına önemli bir gelişme oldu” diye konuştu.