Gazete Vatan Logo

Türk doktordan miyom tedavisi için ilaç

Serdar Bulun, sekiz kişilik ekibiyle miyomlarda (rahim uru) etkili bir ilaç geliştirdi. İlaç, FDA onayıyla, ABD’de satışa sunuldu

ABD’nin Chicago Kenti’ndeki Northwestern Üniversitesi Üreme Biyoloji Araştırma Bölümü’nün Direktörü Serdar Bulun, sekiz kişilik ekibiyle "myom"larda (rahim uru) etkili bir ilaç geliştirdi. İnsanlar üzerinde deneyleri başarıyla tamamlanan ilaç, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı alarak, ABD’de satışa sunuldu.

Serdar Bulun, yaklaşık 7 milyon dolar bütçeyle geliştirdiği ilacını şöyle tanıttı:

"Düzensiz adet kanamaları, kısırlık, düşüklere neden olan ve büyüyerek diğer kanserlerin teşhisini de zorlaştıran rahim urlarını, yan etkisiz tedavi edebilecek, antiprogestin olarak nitelenen bir grup ilaç geliştirdik. Önce myom hücreleri, sonra fareler ve daha sonra da insanlar üzerinde denedik. Sonuçlar çok iyi. Şimdi, antiprogestin grubu ilaçlar arasında tedavide en etkili ve aynı zamanda en az istenmeyen yan etkisi olanını geliştirmek için çalışıyoruz."

Illinois Üniversitesi Kadın-Doğum Anabilim Dalı Kısırlık Bölümü Başkanı’yken "endometriosis"e (rahim iç kasının bir başka yerde oluşarak, özellikle regl dönemlerinde ağrıya yol açması) de çare bulan 48 yaşındaki Serdar Bulun, mirasını bağışladığı vakıf tarafından, araştırmalara destek olanlara verilen "George H. Gardner Profesörü" unvanını aldı.

Serdar Bulun, progesteron hormonunun aksi etkisini gösteren antiprogestan grubuna giren ilacın, yan etkilerinin benzerlerine oranla çok az olduğunu söyledi. Antiprogestanların miyomları küçülttüğünü belirten Bulun, "Günde bir tane alınıyor. Ancak ilaç kullanılırken hamile kalınırsa düşük ihtimali var. Altı ay kullandıktan sonra altı ay bırakmak gerekiyor. Bir yıldan fazla kullanıldığında rahmin iç tabakasında kanser olasılığını yükseltiyor. Yani ilaç tavsiyelere uygun alınırsa yan etkisi yok" dedi.

Haberin Devamı