Gazete Vatan Logo

Türk dizilerinin Güney Amerika mucizesi

"İnanması zor bir hikaye!" BBC, Reuters, AFP, Washinton Post gibi dünyanın önde gelen basın kuruluşları Türk dizilerinin binlerce kilometre uzaklıktaki Güney Amerika'da fenomen haline gelmesinden böyle bahsediyor

Türk dizilerinin Güney Amerika mucizesi

Dünyanın önde gelen basın kuruluşları Türk dizilerinin Güney Amerika’da fenomen haline gelmesinden “İnanması zor bir hikaye” diye bahsediyor ve batılı dizileri nasıl geride bıraktığının şaşkınlığını yaşıyor. . Bugün pembe dizilerin beşiği 13 Latin Amerika ülkesinin prime time kuşağında Türk dizileri izleniyor ve bu diziler reting rekorları kırıyor. Türk dizileri Güney Amerika pazarına Şili'den girmiş. Binbir Gece ülkenin en büyük TV kanalı Mega'da yayınlanınca çok yüksek reytinge ulaşmış ve bu diğer Güney Amerika ülkelerinin kapısını açmış. Bugün The Global Agency'nin Latin Amerika'ya ihraç ettiği Binbir Gece dizisini Kolombiya'da Caracol TV, Arjantin'de El Trece TV, Uruguay'da Canal 10, Peru'da Frecuencşa Latina, Elvador'da Ecuavisa, Brezilya'da Brasil, Bolivya'da Unitel ve Paraguay'da Telefuturo'da yayınlanıyor. Binbir Gece yüzde 50 share alırken rakipleri yüzde 10'larda seyrediyor. Şili, Peru, Arjantin ve Ekvador Binbir Gece'de Halit Ergenç ve Bergüzar Korel'in canlandırdığı Onur ve Şehrazat karakterlerini konuşuyor, yeni doğan bebeklere bu isimleri koyuyor.

Haberin Devamı

Bir tek Binbir Gece değil. Muhteşem Yüzyıl geçen yıl Şili'de “El Sultan” adıyla yayınlandı ve tüm Güney Amerika'da konuşulmaya başladı. Fatmagül'ün Suçu Ne dizisi finali yayınlanırken birçok Latin Amerika ülkesinde hayatın durma noktasına geldiği, dizinin dramatik finali milyonlarca Güney Amerikalı’nın nefeslerini tutarak izlediği günlerce gazetelerde yazıldı. Binbir Gece Arjantin'de 12 milyon kişi tarafından seyredildi, Şili'de en çok izlenen yapımı oldu. Peki Türkiye'den binlerce kilometre uzaktaki Güney Amerika'da Türk dizileri neden bu kadar popüler?

Türk dizilerinde Amerikan klişeleri yok seks ve şiddet fazla abartılmıyor.

Halit Ergenç benzerliği zengin etti

Şili’de striptizci Ricardo Traslaviña Lamas’ın Binbir Gece’ dizisindeki ‘Onur’ karakterini canlandıran Halit Ergenç’e olan benzerliği ülkede ses getirdi. Önceleri 50 dolara sahne alan Lamas bu benzerlikle fiyatını 400 dolara çıkardı ve zengin oldu.

200 bin turist geldi

Haberin Devamı

Bu yıl turizm sektöründe kayıplar yaşanırken, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) Türk dizileri sayesinde Güney Amerika’dan yılda yaklaşık 200 bin civarında turist geldiğini belirterek, bu turistlerin ağırlıklı olarak İstanbul’u tercih ettiğine dikkat çekti.

Bacasız fabrika

İhracatı her geçen gün artan dizi film sektöründe 150'in üzerinde dizi film ihraç edilirken, Ukrayna, Pakistan, Rusya, Hindistan, Çin ve Japonya da pazara girildi. Ayrıca diziler, turizmden konut sektörüne kadar pek çok sektöre ciddi katkıda bulunuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2023 hedefinin 1 milyar dolar olacağını vurguluyor.

Arabesk toplumlarız

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği Genel Sekreteri Burhan Gün, Türk dizilerinin Güney Amerika'da fenomenleşmesini yerinde gözlemlemiş. "Sosyolojik olarak Akdenizlilik onlarda da var. Duygusal ve sıcak kanlı insanlar. Hikayelerimiz onları etkiliyor, daha insan odaklı Amerikan kalıplarının dışında olması bu dizilerin fenomen olmasında en büyük etken. Çelişkiler net, zengin fakir karşılaştırmasını seviyorlar. Latin Amerika halkları romantik ve arabesklik de var bizim gibi. Göç hikayelerini ilgiyle izliyorlar çünkü onlar da hareket halinde toplumlar, Türkiye de Güney Amerika ülkeleri de gelişmekte olan toplumlar bundan dolayı bizim hikayelerimizin karşılığı var. Anadolu'daki tipolojiler de çok benzer ve bu nedenle yakın hissediyorlar bize."

Haberin Devamı

Aile hikayeleri tutuyor

Sheffield Üniversitesi'nde "Türkiye'deki popüler kültür" üzerine çalışmalar yapan öğretim görevlisi Ömer al-Gazi, Türk dizilerini "baştan çıkarıcı modernlik" olarak tanımlıyor. Bu tarzın gelişmekte olan ülkeler için önemli bir model olduğunu ama Amerika ve Avrupalı yapımcıların henüz bu tarzı keşfetmediğini belirtiyor. Gazi, “Rahat bir hayat süren orta sınıfa hitap eden hikayelerin satışı kolay oluyor. Aile değerleri öne çıkıyor dizilerin tutmasında. Aşırı şiddet, kanlı görüntüler, aşırı cinsellik istemiyorlar, çünkü akşam yemeğinden sonra ailece oturup çoluk çocuk bu dizileri izliyor Güney Amerikalılar. İşte Türk dizileri bu nedenle hem Güney Amerika'da hem de Ortadoğu'da izlenirliğini artırıyor.”

Haberin Devamı

250 milyon dolarlık satış yapıldı

İzzet Pinto dizi ihracatının ekonomiye katkısının 250 milyon dolar olduğunu söylüyor

The Global Agency'nin CEO'su İzzet Pinto'nun Türkiye'nin en büyük dizi ihraçatçısı. 70 Türk dizisini dünyaya pazarlayan Pinto, Güney Amerika pazarının Türk dizilerine ilgisini şöyle anlatıyor, "Güney Amerikalıların Türk dizilerini izlemesindeki en büyük faktörlerden ilkinin, içerik anlamındaki büyük benzerlik olduğunu düşünüyorum. Türk dizileri de aynı Latin dizileri gibi yoğun duygulara yer vermekten hiç çekinmeyerek bölgenin tüm pembe dizi izleycilerine hitap ediyor. Kadın erkek ilişkileri, insani ilişkiler, sevgi, aşk, çekişmeler, aile bağları, kıskançlık, entrika ve hırs gibi insana ait değişmeyen temel konular Türk dizilerinde çok daha ağırlıklı yer alıyor. Dizilerimizde yanısıtılan hayatlara hiç de yabancı olmamaları ve kendi yaşamlarından pek çok kesiti bizim dizilerimizde buluyor olmaları ilgilerini çekiyor. Bakıldığında, Türk dizilerindeki güçlü olmaya çalışan, pek çok zorlukla başa çıkmak zorunda kalan ve sonunda başaran mücadeleci kadın profili, Latin Amerika kadınlarından hiç de farksız değil.

Pinto bugün 30'un üzerinde Türk dizisinin Güney Amerika'da izlendiğini dünyada ise 150'nin üzerinde satış gerçekleştiğini söylüyor. Uzun dizi süreleri içinde formül bulunmuş, 45-50 dakika arası diziler hazırlıyorlar. Diyelim 50'nci dakikada iyi bir sahne var, o final oluyor. Kalan dakikalar da diğer bölüm oluyor. Dizilerin ekonomiye katkısının bugün 250 milyon dolar olduğunu söyleyen Pinto, bu rakamın 10 yıl öncesinde 100 bin dolar olduğunun altını çiziyor.

İzzet Pinto, Güney Amerika medyasının da Türk dizi oyuncularına ilgisinin arttığını hatta Güney Amerika'dan paparazzilerin gelip Halit Ergenç için pusuya yattıklarını da belirtiyor.

Netflix 190 ülkeye Türk dizilerini izletiyor

İnternet televizyon ağı Netflix, Türk dizilerini dünya çapında 100 milyona yakın üyesine izletmeye başladı. Netflix’in CEO’su Reed Hastings, Türkiye’ye özel hedeflerini anlattı.


Netflix Türk TV dizilerini kaç ülkede yayınlamaya başladı? Bunlar şu an sadece Türkiye’den mi izlenebiliyor?

Her gün 125 milyon saatin üstünde yayın yapan Netflix şu an 190’ın üzerinde ülkeden erişilebiliyor. Türk dizilerininde aynı şekilde dünyanın diğer pazarlarına ulaşabilmesi için harekete geçtik. Son yıllarda Türkiye dizi sektörüne damga vuran pek çok yapım (Leyla ile Mecnun, Ezel, Kış Güneşi, Suskunlar, Karadayı ve Son gibi) için global anlaşmalar yaptık. Bu diziler artık platformumuzda yer alıyor. Ayrıca birçok Türk filmi için lisans anlaşmalarını tamamladık. Recep İvedik, Düğün Dernek ve Düğün Dernek 2’yi bunlara örnek olarak gösterebilirim. Geçen sene En İyi Yabancı Film dalında Oscar’a aday olan ve bir Fransız/Türk ortak yapımı olan Mustang de bir diğer önemli yapım oldu. Bu şekilde Türk yapımlarının global başarısına katkıda bulunmak istiyoruz ve servisimizdeki Türk yapımlarının sayısını artırmayı hedefliyoruz.

Latin Amerika ülkelerinden Türk dizilerine müthiş bir ilgi var. Orada Türk dizilerini yayınlamaya başladınız mı?

Türk dizilerinin, Kore dizileri gibi dünyaca etkili türler olduğunu biliyoruz. Özellikle Latin Amerika ve Orta Doğu bölgelerinde hayli popülerler. Global olarak lisanslanan film ve dizi örneklerine yukarıda değinmiştik. Servisimize daha çok program eklemeye devam ettikçe, onları Netflix’in faaliyette olduğu (lisans anlaşmalarının izin verdiği koşullarda) tüm ülkelerde izlenebilir olmasını sağlamak istiyoruz.

Türk dizilerini dünyaya yayma stratejiniz nedir? Yerli yapımları destekleyecek misiniz, yoksa bilhassa onların mümkün olduğu kadar çok ülkede izlenebilir hale gelmeleri üzerinde mi çalışacaksınız?

Orijinal programlama çalışmalarımız hızla büyüyor ve her zaman büyük hikayelerin peşinde koşmaya devam ediyoruz. Büyük hikayeleri ve bunları nasıl anlatacağına dair vizyonları olan tutkulu yaratıcılarla çalışmayı arzuluyoruz. Biz bu hikayelerin her yerde bulunabileceğine inanıyoruz. Ve aradığımız şey de tam olarak bu; büyük hikayeleri bulmak, mükemmel hikaye anlatıcıları kullanarak onları hayata geçirmek ve sonra da dünya çapında izleyicilerle buluşturmak. Türkiye’da çok sayıda yetenekli hikaye anlatıcıları olduğunu biliyoruz, bu yüzden dünya çapında izleyicileri etkileyecek mükemmel hikayeyi bulmamız an meselesi. Aynı zamanda platformumuzda bulunan lisanslı içerik ile dünyanın her yerindeki üyelerimize Türk içeriğini sunduğumuz için de çok heyecanlıyız. Bir TV programına sağladığımız ek lisanslama ücretleri ve hayran kitlesi sayesinde, o programın ek sezon başarısı elde etmesini sağlayabiliyoruz. Türk TV programlarının Netflix ile 190 ülkede yayınlanması, daha global bir izleyici kitlesine ulaşabilmesi açısından Türk TV endüstrisi için büyük bir adım olacaktır.

Hangi bölgelerde en çok hangi TV dizilerinin izlendiğine dair herhangi bir araştırma yaptınız mı? Detayları paylaşabilir misiniz?

Pazar araştırması için çok fazla zaman harcıyoruz. Türkiye’de yayına başladığımızdan beri izleyicilerin ne istediğini daha iyi anlamamız mümkün oldu ve bu bilgiyle hizmetimizi iyileştirmeye devam edeceğiz.