Gazete Vatan Logo

Türk çocuğu beynini yarım çalıştırabiliyor!

Türk çocuğu beynini yarım çalıştırabiliyor!

Türkiye’nin beyin haritası çıkarıldı. Yapılan bilimsel araştırmaya göre yeni nesil, beyin kapasitesinin ancak yarısını kullanabiliyor. Uzmanlar öğrencilerin en büyük probleminin öğrenememek olduğunu vurguladı.

Türkiye genelinde 9-18 yaş arası kişilerin öğrenme kapasitelerini ne kadar kullandıkları bilimsel olarak araştırıldı. Pluslevel Gelişim Akademileri tarafından IQup metodu kullanılarak yapılan araştırmanın sonucuna göre yeni yetişen nesil beyin kapasitesini kullanamıyor. Hafıza, dikkat ve zekâ fonksiyonlarının ayrı ayrı ele alındığı bu araştırmada öğrencilerin sözel dikkat açısından zayıf olduğu görüldü. 3 bin 126 öğrenci üzerinde uygulanan bilimsel testlere göre öğrenciler hafıza, dikkat ve zekâlarının sadece yüzde 50’sini kullanabiliyor.



Bazı yaş gruplarında bu oran yüzde 35’lere kadar düşüyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Gaziantep, Kırklareli, Kütahya, Balıkesir, Trabzon, Ordu, Malatya, Diyarbakır, Hatay ve Batman gibi illerde yapılan bilimsel testler denetmenler gözetiminde, bilgisayar ortamında ve 1.5 saat sürede uygulandı.

Sayısal hafızada en iyi Ege

Uluslararası bilimsel kriterlere uygun testler sonucunda öğrencilerin en büyük probleminin aslında öğrenememek olduğu görüldü. Ortaya çıkan araştırma sonuçlarına göre sayısal hafıza verileri Marmara Bölgesi’nde yüzde 36.9, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 46.6, Ege Bölgesi’nde yüzde 55.6, Akdeniz Bölgesi’nde 35.4, İç Anadolu Bölgesi’nde 54.2, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 46.5, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 50.2. Görsel dikkat verileri ise Marmara Bölgesi’nde yüzde 56.5, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 60.6, Ege Bölgesi’nde yüzde 58.2, Akdeniz Bölgesi’nde 45.9, İç Anadolu Bölgesi’nde 57.7, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 57.7 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 54.5 olarak ortaya çıktı.

Beyin fonksiyonu geriliyor

Pluslevel Gelişim Akademileri Bilim Kurulu Başkanı Uzman Klinik Psikolog Zafer Akıncı araştırmayı şöyle yorumladı: “Türkiye’de bütün bölgelerdeki ortak sorun öğrencilerin beyin kapasitelerinin kullanılamıyor olması. Yani öğretmen anlatıyor ancak öğrenci alamıyor.

Çünkü öğrenci beyin olarak öğrenmeye hazır değil. Öğrenci fiziki olarak her ne kadar sınıfta olsa bile beyni öğrenemiyor. Öğrencileri ne kadar iyi okullarda, kaliteli öğretmenlerle, çok iyi teknolojiler ve birçok sosyal etkinlikle buluştursak da çocuklarımız bunların sadece yüzde 50’sinden faydalanıyor” dedi. Sözel, sayısal ve görsel kategorilerde beynin etkin kullanımını da incelediklerini aktaran Akıncı, beyin fonksiyonları aktif çalışmayan çocukların mesleklerinde başarılı olamayacaklarını söyledi.

IQup metodu nedir?

IQup metodu, birçok materyal kullanılarak yapılan bilimsel egzersizlerle beyinde nöronlar arasındaki bağlantı sayısını arttıran dünyadaki en kapsamlı bilişsel gelişim metotlarından biridir. IQup, kişilerin beyin kapasitesini tam olarak kullanmayı sağlar. Metot içinde hem ölçme hem geliştirme yöntemlerini barındırıyor. IQup metodu uluslararası Nöropsikoloji kongresine katıldıktan sonra Cambridge Üniversitesi bünyesindeki en prestijli bilimsel yayını olan Journal of Neuropsychological Society (JINS) Dergisi’nde yayınlanmıştır. Böylelikle IQup metodu dünya bilim literatürüne girmiştir.

Haberin Devamı