Gazete Vatan Logo

Türk bilim adamına anlamlı ödül

Uluslararası Barış Ödülü'nün sahibi oldu

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Bilişik’e, merkezi ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde bulunan United Cultural Convention (UCC) tarafından ”Uluslararası Barış Ödülü” verildi.

Bilişik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”tekstil malzeme bilimi ve teknolojisi” konularında yaptığı uluslararası çalışmalar nedeniyle ”2012 Uluslararası Barış Ödülü’ne layık görüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 4 yıl İngiltere’de, 6 yıl da ABD’de çalıştığını ifade eden Bilişik, ”ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nde 3 yıl öğretim üyesi olarak görev yaptım, 3 yıl da bu üniversitenin bünyesinde kurulan şirkette çalıştım. Buradaki çalışmalarımdan dolayı bana bu ödül verildi. Bu ödül UCC tarafından her yıl bir ya da birden fazla kişiye veriliyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Bilişik, ERÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün de kurucusu olduğunu ve 10 yıldır burada görev yaptığını belirterek, ”Türkiye’de 14 tekstil mühendisliği bölümü var. Ülkemizin önde gelen bölümleriyle yarışacak seviyedeyiz. Burada lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi veriyoruz” dedi.

Makaleleri en çok okunan yayınlar arasında

Tekstil malzeme bilimi ve teknolojisi konusunda 4 makalesinin uluslararası dergilerde en çok okunan ve atıfta bulunulan yayınlar arasına girdiğini anlatan Bilişik, ”Tekstile Research Journal” dergisinde yayımlanan 2 makalesinin en çok okunan 50 makale arasında 4’üncü ve 16’ncı, ”Journal of Industrial Textiles” dergisinde yayımlanan 2 makalesinin de en çok okunan 50 yayın arasında 20. ve 48’inci olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Bilişik, çalışmalarının 3 gruba ayrıldığını vurgulayarak, bunlardan birinin ”balistik kumaş” geliştirilmesi olduğunu bildirdi.

Bu konunu dünyada büyük ilgi gördüğüne işaret eden Bilişik, özellikle güvenlik güçlerinin kullandığı çelik yeleklerin balistik kumaşlardan üretilmesi nedeniyle bu konunun dünyanın ilgisini çektiğini ifade etti.

”Büyük küresel şirketler de yararlandı”

Bilişik, bu konuda yaptığı çalışmanın, ”Tekstile Research Journal” ve ”Journal of Industrial Textile” dergilerinde yoğun olarak okunarak atıfta bulunulduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

”İkinci çalışmam ise, lifsi yapılarla ’kompozit malzeme’ geliştirme üzerine. Bu konuda 1988’den beri çalışan birisiyim. Bununla ilgili yöntemler geliştirdim, patentler aldım. Bu patentlerden büyük küresel şirketler de yararlandılar. Üçüncü çalışma alanımız da kumaş mekaniği üzerine ölçüm yöntemi geliştirme. Bu konuda da Kayseri’deki yüksek lisans öğrencilerimle birlikte yeni yöntemler geliştirdik. Bu yöntemlerle de kumaşın yapısını ve özelliklerini ölçebileceğimiz çalışmalar yaptık. Kumaşın sürtünme, kayma, çekme özelliklerini ölçtük. Bu çalışmalar öğrencilerimizin de isimleriyle dergilerde yayımlandı ve çok sayıda atıf aldı.”

Prof. Dr. Bilişik, insanlar nerede olurlarsa olsunlar doğru yönlendirildikleri taktirde üretken hale gelerek bir şeyler yaptıklarını anlatarak, bu çalışmaların Kayseri’de yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı