Gazete Vatan Logo

Türk bankalarına güven küresel ortalamayı aştı

Türk bankalarına müşteri bağlılığı 75.6 ile küresel ortalamayı geçti. Bu oran Suudiler’den 15.9 puan yüksek. Güvende de Ruslar’a 20 puan fark atıldı.

Türk bankalarına güven küresel ortalamayı aştı

Türk bankalarına müşteri güveni ve bağlılığı, dünyanın pek çok ülkesini geride bıraktı. Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin 32 ülkede 55 binden fazla banka müşterisinin görüşünü alarak oluşturduğu ve müşteriler ile bankalar arasındaki bağın incelendiği Küresel Bireysel Bankacılık Bağlılık Endeksi’ne göre; küresel ortalama 75.1 seviyesinde gerçekleşti. Endekste, Türk bankalarında tüketici bağlılığının 75.6 ile küresel ortalamanın üzerinde olduğu görüldü.

İngilizler’le aynı seviyede

Türk bankaları ile aynı değerlemeyi alan Birleşik Krallık bankalarını, Yunanistan (76.9) ve İspanya (77.6) takip ediyor. Finlandiya, Almanya, Yeni Zelanda ve Norveç bankalarının sırasıyla 82.7, 81.1, 80.6 ve 80.5 ile tüketiciyle arasında en yüksek bağlılığı sağladığı görülürken, S. Arabistan, Endonezya, Çin ve Hindistan bankaları sırasıyla 59.7, 66.9, 69.5 ve 71.1 ile en düşük değerleri aldı.

Güven yüzde 10 fazla

Endeks sonuçlarında Türkiye’de temel finansal hizmet sağlayıcılara duyulan güvenin küresel ortalamanın yüzde 10 üzerinde olduğu görüldü. Küresel olarak katılımcıların yüzde 40’ı temel finansal hizmet sağlayıcılara bütünüyle güven duyduğunu belirtirken, Türkiye’de bu oran yüzde 51, Rusya’da yüzde 31 seviyesinde.

Haberin Devamı

Türk bankalarının temel finansal hizmet sağlayıcı olarak payı 2014’te yüzde 90 seviyesindeyken, 2016’da yüzde 79’a geriledi.

Bankalar artık tek seçenek değil

EY endeksi, tüketicilerin finansal yaşamlarını yönetmede bankaları artık ilk ve tek seçenek olarak değerlendirmediklerine işaret ediyor. Gelişen pazarlarda mobil bankacılık ve geleneksel olmayan finansal hizmet sağlayıcılarının yükselişte olduğu görülüyor. Bu yeni piyasa oyuncularının Türkiye’de temel finansal hizmet sağlayıcı olarak kullanılma oranı yüzde 13 seviyesinde. Rusya’da bu oranın yüzde 3, Romanya’da yüzde 7 olduğu görülüyor. Küresel ortalama yüzde 6 seviyesinde bulunuyor.

Sektör temelleri sağlam

“Türk bankalarının tüketici taleplerini karşılamak için günün şartlarına uygun adımlar attığını görmek Türk bankacılık sektörü temellerinin sağlam olduğuna dair güçlü kanıt teşkil ediyor” diyen EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Gökhan Gümüşlü, “30 yıl önce bankalar, finansal danışmanlık ve hizmetlerde neredeyse rakipsizdi ve bankalara derin bir güven duyuluyordu. Tüketicilerin banka tanımını yeniden şekillendirdiğine şahit oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı