Gazete Vatan Logo

Türk balonu için özür!

Türk balonu için özür!

Dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks, Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı’nda çekilen bir fotoğrafı kampanya posteri yapıp California’daki mağazalarına asınca Ermeniler ayaklandı. Poster kalktı, Starbucks özür diledi.

Starbucks, dünyanın dört bir yanında yerel kıyafetler ve ülkelere ait sembollerle farkındalık yaratmak için 2011 yılında San Francisco’lu reklamcı Timothy Rose ile anlaşmış, ‘Starbucks Around The World’ adlı kampanyanın Türkiye ayağında da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında folklör oynayan Türk halk oyunları ekibi ellerinde Starbucks bardaklarıyla fotoğraflanmıştı. Daha sonra bu afişler başta Türkiye olmak üzere değişik ülkelerde Starbucks kafelerinde duvarları süsledi ve bu kahve zincirinin bir dünya markası olduğuna yönelik bir algı oluşturmakta kullanıldı. Ancak bu fotoğrafın ABD’de Ermeniler’in en yoğun yaşadığı eyalet olan California’daki Starbucks mağazasında kullanılması olay oldu. Los Angeles’ta Woodland Hills bölgesindeki bir Starbucks mağazasında bir Ermeni müşterinin fotoğrafı görüp sosyal medyada paylaşması üzerine ABD’deki Ermeni diasporasının en büyük kuruluşu ANCA (Amerika Ermeni Ulusal Komitesi) Facebook ve Twitter üzerinden Starbucks’a yönelik kampanya başlattı. ANCA, “Starbucks neden geleneksel Ermeni kıyafeti giymiş kadınların, 100’üncü yılı anılan Ermeni Soykırımı esnasında sistematik bir şekilde Ermeni kadınları mağdur eden ve insanlık suçunu reddeden Türkiye devletini kutlayan bir fotoğrafını kullanıyor?” dediği mesajında ABD’de yaşayan Ermeniler’i Starbucks’ı şikayet yağmuruna tutmaya çağırdı. Kampanya başarılı oldu.

Haberin Devamı

‘Yanlış davrandık’

Starbucks’ın müşteri hizmetleri hattına yüzlerce şikayet yapıldı. Hatta twitter’da #BoycottStarbucks konu başlığı ile ABD genelinde Starbucks’ın boykot edilmesi çağrısı yapıldı. Starbucks bu kampanyaya direnemedi. Firma ANCA’nın Facebook sayfasına bir özür mesajı yazdı ve posterlerin kullanımdan kaldırılacağını bildirdi. Starbucks tarafından yapılan açıklamada, “Burada yanlış davrandık. Müşterilerimizi ve toplumu üzdüğümüz için özür dileriz” ifadesi kullanıldı. Bu özür California’da yaşayan 450 binin üzerindeki Ermeni topluluğunu tatmin etti.

Haberin Devamı

VATAN uyarınca farkı anladı

Daha önce Yahoo, Coca-Cola, Bing, Amazon ve Nike gibi dev firmalarla yaratıcı reklamcılık projelerine imza atan ve Starbucks’ın ‘Starbucks Around The World’ kampanyasının altında imzası bulunan San Francisco’lu reklamcı Timothy Rose, tartışmaya konu olan afişi internet sitesinden kaldırıp bir de özür mesajı yayınladı. Ancak Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında çekilen fotoğraf için yaptığı açıklama çok gülünçtü: Ne ben ne de fotoğrafçım bu dansçı kızların Ermeni olduğunu bilmiyorduk. Fotoşop ya da mankenler kullanmadık. Şimdi bu konuyu öğrenince Ermeni cemaatinin hassasiyetini anladım ve fotoğrafı sitemden kaldırdım. Onlara bu mücadelelerinde tam destek veriyorum. Derinden özürlerimi kabul edin.
Açıklama üzerine VATAN, Rose’a ulaştı. Gazetemize İstanbul’da çektiği videoyu da gönderip ‘Bu kızlar Türk mü?’ diye soran ABD’li reklamcı yaşananları anlattı: ‘Siteme öfkeli şikayet yağdı. İstanbul’da dolaşırken ellerinde Starbucks bardağı olan insanların fotoğraflarını çekmiştik. Bu fotoğraf da onlardan biriydi. Benim için zor bir durum. Bunun Türk dansçılara ait bir kostüm olduğunu düşünerek fotoğrafladık. Kimseyi kızdırmayı istemedik.’
Kendisine bu kıyafetin her iki ülkede de folklör kültürünün parçası olduğunu, Ermeni dansçıların Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı’na katılmasının söz konusu olmadığını anlatmamızın ardından ‘Bu durumu açıklığa kavuşturduğunuz için teşekkür ederim’ yorumu yaptı.

Haberin Devamı