Gazete Vatan Logo

Türk Akımı lafta kaldı!

‘Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde Rusya’nın Türkiye’yi geçiş ülkesi olarak görmesi, doğalgazda indirim ve hattın Türkiye’deki sisteme dahil edilmesi pürüz yaratmaya başladı.

Türk Akımı lafta kaldı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Aralık 2014’teki Türkiye ziyaretinden bu yana projeyle ilgili yürütülen görüşmelerde henüz ilerleme kaydedilemedi. Ruslar’ın, gaz satışında Türkiye’nin istediği indirimi, projedeki şartların kabul edilmesi halinde yapılacağını belirtmesinin, ilerleme sağlanamamasının ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Doğalgazda Rusya’nın en büyük ikinci müşterisi konumundaki Türkiye, küresel doğalgaz piyasalarında azalan talep ve petroldeki düşüş nedeniyle indirimin projeden bağımsız gerçekleştirilmesini talep ediyor. Görüşmelerdeki bir diğer anlaşmazlığın hattın, Türkiye’deki sisteme dahil edilip edilmeyeceği konusunda olduğu ifade ediliyor. Türkiye, inşa edilecek Türk Akımı’nın mevcut doğalgaz boru hattı sistemine dahil edilmesini istiyor. Buna karşı çıkan Rusya hattın söz konusu sistemden bağımsız şekilde Yunanistan sınırına getirilmesini savunuyor.

Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı, Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı (ENİVA) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Volkan Ediger, Rusya’nın projeyle ilgili Türkiye’ye sunduğu şartların son derecede ağırlaştığına dikkati çekti. Ediger, “Rusya şimdi diyor ki ‘Ben boru hattını Yunanistan sınırına getiririm, biraz geçiş ücreti veririm, Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alacağın gaz ne kadarsa, sana o kadar gazı veririm, indirim de sağlamam.’ Şimdi hiçbir şeyi alamayacağımızı anladık. Alamıyorsak mecburen ‘Hayır’ diyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı