Gazete Vatan Logo

Türk aileye Mormon gelin

Katı kuralları olan Hristiyan dinine bağlı Mormon bir aile, kızlarını Müslüman Türk gencine verdi

Kızın gazeteci olan ablası ”Türk geleneklerini öğrenince afalladık” dedi Dünyanın en çok takip edilen haber kanalı CNN’in ve ünlü televizyoncu Oprah Winfrey’in internet sitelerine yazan Amerikalı gazeteci Elna Baker, bir Türk ile evlenen Mormon kız kardeşinin düğününden ayrıntıları yazdı. Baker, katı Mormor kurallarına rağmen ablası Tina’nın bir Türk ile evlenmesine çok şaşırdığını açıkladı.

Mormon kilisesinde çiftin ailelerinin katıldığı törende bu yüzden dini göndermeler yapılmadığını yazan Baker, “Anne tarafımdan Mormon akrabalarımızla göz göze geldim, babamın Meksikalı akrabalarını da gördüm. Koridorun öbür tarafında ise Mustafa’nın Türk ailesi vardı. Rengarenk başörtülü kadınları gördüm” diye konuştu.

Kına gecesini anlattı

Ablasının düğününden bir gün önce kına gecesi yaptıklarını ifade eden Elna Baker, “Tina’nın kafası ve yüzü, siyah ve sarı renkli örtüyle kaplı ve ellerine bez torbalar bağlıyken annemle ikimiz geleneksel kına gecesinde birbirimize bakıştık” yorumunu yaptı. Yunan yemekleri yapan bir lokantada Mustafa ile tanışan 29 yaşındaki ablası Tina’nın evlenme kararına çok şaşırdığını yazan Baker “İşsiz, Türk ve Müslüman Mustafa, her Mormon ailenin rüyasındaki erkek değil ama ablamı mutlu ediyordu. Başlangıçta ablam onu Mormon yapmaya çalıştı ama daha sonra birbirlerinin inançlarını desteklemeye karar verdiler. Mustafa’nın Türkçe konuşan kuzeninin, damadın takımına 100 dolarlık banknotlar takmasını bizim taraf şaşkınlıkla izledi” dedi. Yazar, izlenimlerinin sonunda babasının tören sonrasında folklör oynamaya çalışmasının kendisini mutlu ettiğini” belirtti.

Alkol, tütün ve çay yasak

Hristiyanlıktan 1800’lerde doğan Mormon inancı özellikle Amerika’nın Utah eyaletinde yaygın bir biçimde görülüyor. Protestanlık’ın farklı bir modeli olan Mormon inancının tüm dünyada 14 milyonu aşkın takipçisi var. Mormonlukta, sağlıklı yaşamak için alkol, tütün ürünleri, çay ve kahve kesinlikle yasak. Aynı zamanda evlilik dışı cinsel ilişkilerin günah sayıldığı inançta eşcinsel ilişki ve evlilikler de kabul görmüyor. Birbirlerine kenetlenen geniş aileler tarafından oluşturulan Mormonluk geçmişte çok eşliliğe izin veriyordu.

Haberin Devamı