Gazete Vatan Logo

Türk ailelerin tercihi yurtdışında eğitim

HSBC’nin, 15 ülkede 4 bin 592 ebeveynin katılımıyla hazırladığı ‘Eğitimin Değeri: Başarıya giden yol’ başlıklı yeni raporunun küresel sonuçlarına göre, ebeveynlerin yüzde 74’ü, çocuğunu daha iyi bir üniversite eğitimi için yurtdışına göndermeyi değerlendireceğini belirtiyor. Çocuğunu yurtdışında okutmak isteyenler arasında; Türkiye’de yaşayan ebeveynler, Endonezya ve Malezya’nın ardından yüzde 87 ile üçüncü sırada yer alıyor. Rapora göre, değerlendirmeye alınan 15 ülkedeki ebeveynlerin yarısı ABD’yi en yüksek kaliteli eğitim sağlayan ülkeler sıralamasında ilk üç içinde değerlendiriyor. Ankete göre Türk aileler için en kaliteli eğitimi sağlayan ilk üç ülke ise ABD, Almanya ve İngiltere.

En iyi yatırım eğitim

Ailelerin yüzde 58’i çocuğun eğitimine para harcamanın yapılabilecek en iyi yatırım olduğunu düşünüyor. Türkiye, bu inancın en yüksek olduğu ülkeler arasında yüzde 75 ile üçüncü sırayı Endonezya ile paylaşıyor. Çocuğunun eğitimine para ödeyen ebeveynlerin yüzde 91’i harcamayı kısmen veya tamamen kendi cebinden yapıyor. Yüzde 82’si mevcut gelirine güvenirken, yüzde 42’si tasarruflarını ve yüzde 19’u yatırımlarını kullanıyor.

Haberin Devamı

Yabancı dil ilk sırada

HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, ailelerin çocuklarını yurtdışına gönderme tercihlerinin başlıca nedenleri arasında yabancı dil öğrenmeleri, uluslararası deneyim elde etmeleri ve bağımsızlıklarını kazanmalarının bulunduğunu belirtti. Turan, “Uluslararası eğitim tercihi doğru bir finansal planlama gerektiriyor” diye konuştu.