Gazete Vatan Logo

Turizme Ebola darbesi

Turizmi olumsuz etkilenen ülkelerden hiçbirinde Ebola vakasına rastlanmadı.

Turizme Ebola darbesi

Batı Afrika'da görülen Ebola salgını, tüm kıta ülkelerinin ekonomisini ve turizmini olumsuz yönde etkiledi. Kıtada şimdiye kadar hiçbir Ebola vakasına rastlanmayan ülkeler bile küresel Ebola histerisinden payını aldı.

Kenya

Kenyalı yetkili Muriithi Ndegwa, bazı turistlerin, Kenya'ya ve diğer Afrika ülkelerine seyahat etmekte tereddüt ettiğini, bazılarının Ebola'nın nerelerde görüldüğü hakkında bilgi sahibi olmadığını, bu nedenle hastalığın merkez üssüne binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelerde de rezervasyon yaptırmadıklarını söyledi.

Kenya'nın dünyaya turistik bir mekan olarak sunulmasından sorumlu kurumun başındaki Ndegwa, uluslararası pazarların, Ebola'nın merkez üssünün neresi olduğundan haberdar olmadığını, "Afrika'da Ebola" haberlerini, Afrika büyük bir ülkeymiş algısıyla değerlendirdiklerini, bu algı nedeniyle turist sayısında düşüş yaşandığını belirtti.

Ebola'nın merkez üssünün, Kenya'dan çok Avrupa'nın güneyine daha yakın olduğunu savunan Ndegwa, öte yandan turist sayısındaki düşüşle ilgili bir oran vermedi.

Tanzanya

Haberin Devamı

Afrika'nın doğu ucunda, başlıca safari merkezlerinden biri olan Tanzanya da salgından olumsuz etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Tanzanya Tur Operatörleri Birliği'nin (TATO) Üst Yöneticisi Siril Akko, ülkede hiçbir Ebola vakası görülmemesine rağmen, bazı turistlerin rezervasyonlarını iptal ettirmesiyle turizmden sağlanan gelirlerinin düştüğünü ifade etti.

Akko, "Bu durum, Ebola endişesinden kaynaklanıyor, çünkü Afrika dışında insanların büyük bölümü, Afrika kıtasını büyük bir ülke gibi düşünüyor" dedi.

TATO Başkanı Wilbard Chambulo da Afrika'nın en ünlü ulusal parklarıyla çevrili, kuzeydeki Aruşa kentinde bazı otellerin, sayısız rezervasyon iptalini haber verdiğini belirterek, bölgede üç küçük otelin ve birkaç çadır kampının kapatıldığını söyledi.

Tanzanya'da geçen yılın ocak-ağustos dönemine göre turist sayısında yüzde 25 oranında düşüş yaşandı. Ülkenin başlıca döviz kaynağı olan turizmden, yılda yaklaşık 1,8 milyar dolar gelir sağlanıyor.

Uganda

Haberin Devamı

Şimdiye kadar Ebola vakasına rastlanmayan Batı Afrika ülkesi Uganda'da da durum iç açıcı değil.

Uganda Turizm Dairesi Halkla İlişkiler Müdürü Edwin Muzahura, rezervasyon iptalleriyle karşı karşıya olduklarını, turizmde zirveye çıkılan kasım-şubat döneminde bu iptallerin iyiye işaret olmadığını bildirdi.

Muzahura, soruna bir çözüm bulunması amacıyla Başbakan Ruhakana Rugunda'nın katılımıyla bir toplantı yapmayı planladıklarını söyledi.

Uganda'nın, son mali yılda turizmden 1,4 milyar dolar kazandığı biliniyor.

Zambiya

Ebola histerisinin olumsuz etkileri, kıtanın doğusundaki Zambiya'ya da uzanıyor.

Zambiya Turizm ve Güzel Sanatlar Bakanı Jean Kapata, Ebola salgını hakkındaki kontrolsüz haberleri, panik ve kafa karışıklığının izlediğini dile getirerek, söz konusu negatif propagandanın, ülkesinde turizmi sekteye uğrattığını belirtti.

Hükümetin, Zambiya'da Ebola salgını görüldüğü algısını düzeltmek için ivedi biçimde eyleme geçtiğini belirten Kapata, ülkesinde safaride Ebola'ya yakalanma olasılığının sıfır olduğunu söyledi.

Kapata, bir turistin, yıldırım çarpmasından, duşta düşerek ya da uçurumdan yuvarlanarak ölme riskinin Ebola'ya yakalanma riskinden daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Ebola salgınında 4 bin 922 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 4 bin 912'si, Batı Afrika ülkeleri Gine, Sierra Leone ve Liberya'da yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı