Gazete Vatan Logo

Turizme çift koldan destek

Ülkeye turist getiren uçaklara 6 bin dolarlık yakıt desteğinin Eylül’e kadar uzatıldığını bildiren Turizm Bakanı Mahir Ünal, Salı günü de turizme dönük istihdam paketi açıklayacaklarını söyledi

Turizme çift koldan destek

Özellikle Rus turist sayısındaki düşüşle zor bir dönem geçiren turizm sektörüne dönük hayat öpücükleri devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, yabancı ülkelerden Türkiye’ye gelen uçaklara Nisan ve Mayıs ayları için açıkladıkları 6 bin dolarlık yakıt desteğinin yaz sezonunun sonu olan Eylül ayına kadar uzatıldığını açıkladı.

İstihdam paketi

Kahramanmaraş’ta düzenlenen Kültür ve Turizm Çalıştayı’nda konuşan Bakan Ünal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Salı günü turizm sektörünü kapsayacak destek paketi de açıklayacaklarını bildirdi. Mahir Ünal, şöyle dedi:

“Turizm sektörümüzün bu süreçten zarar görmemesi için bir destek paketi açıkladık. Önümüzdeki hafta Salı günü inşallah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız sayın Süleyman Soylu ile birlikte turizm sektörümüze dönük bir küçük istihdam paketi açıklayacağız. Aynı zamanda buradan ilk defa duyuruyorum. Bütün dünyadan Türkiye’ye gelen, Alanya, Muğla, Antalya, İzmir ve Kütahya Zafer Havaalanı’na gelen bütün uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği açıkladık Nisan ve Mayıs ayları

Haberin Devamı

için. Şimdi buradan bu desteğin bir müjde olarak sezon sonuna kadar uzatıldığını ve Eylül ayına kadar bu desteğin sürdürüleceğini hem kamuoyuna, hem de bizlerle paylaşmak istiyorum.”

Bağımlılıkta krizi yönetmek zorlaşıyor

MAHİR Ünal, Rusya’dan özellikle turizm alanındaki yaptırımlardan dolayı 4.5 milyon turistin ‘Gelmiyorum’ dediğini belirterek, “Yani devlet charter seferlerini yasakladı. Oradaki tur operatörlerini yasakladı ve Rusya’dan gelen turist sayısında çok ciddi bir düşüş yaşandı. Rus turistlerin yüzde 75’i Antalya’ya gidiyordu. Dolayısıyla Antalya tek bir ürün, tek bir pazar gibi bir sorunla karşı karşıya kaldı. Eğer ürün çeşitliliğiniz yoksa, tek bir pazara bağımlı hale gelmişseniz, bir kriz durumunda bu krizi yönetmeniz adeta imkansızlaşıyor” dedi.

Sırada kadrolu kültür paketi var

Bakan Ünal, sanat tarihi, arkeolog ve kütüphanecilik bölümleriyle ilgili kadroların da ilan edileceği kültür paketini de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun onayının ardından açıklayacaklarını duyurdu. Kültür alanını da ihmal etmemek gerektiğini, bakan olduktan sonra hemen hızlı bir şekilde bir kültür paketi hazırladıklarını anlatan Ünal, yeni bir kültür sanat yönetiminin, yeni bir kültür paradigmasının ortaya konacağı bir bakış açısıyla hazırlanan paketin 2 kez ertelendiğini anımsattı. Ünal, “Kültür paketiyle ilgili haber bekleyen, özellikle arkeolog, sanat tarihçi ve kütüphanecilikle ilgili kadro bekleyen kardeşlerimiz de ısrarla kültür paketinin, kendileriyle ilgili kadroların ne zaman açıklanacağı hep merak ettiler. Her bir bakanlığın bütçede talep ettiği Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığın onayladığı kadroların belli bir süreç içerisinde ilan edilmesi gerekiyordu. İnşallah sayın Başbakanımız onayladıktan hemen sonra bunu da kültür paketimizle birlikte açıklayacağız” dedi.

Haberin Devamı