Gazete Vatan Logo

Turizme can verdi

'Doğu’nun kalkınamamışlığı içimize sinmedi' sözleriyle başlayan destek büyüyor

Efes Pilsen’in Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi, bir bölgenin doğru bir proje ile nasıl hayat bulabildiğinin örneği oldu. Tuncay Özilhan’ın “Doğu’nun kalkınamamışlığı içimize sinmedi” sözleriyle başlattığı bu destek yöre insanına 18 yeni tesis, 1.400 turist ve 200 bin TL’lik ek gelir olarak döndü. Çoruh Vadisi‘ne rafting için gelenlerin sayısı yüzde 200 artınca bölge 2010 Avrupa Rafting Şampiyonası’nın evsahibi olma hakkını kazandı



Efes Pilsen’in, Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) dahilinde 2 yıldır destek verdiği Çoruh Vadisi’nde, 18 yeni tesis açılırken 2008’de yöre insanı da gelen bin 400 turistle 200 bin TL’lik ek gelir elde etti. Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, deniz, kum, güneş turizminin aksine kelebek ya da ayıları doğal ortamlarında görebilmek, rafting yapabilmek için kişibaşına minimum 1.000 euro harcayan turistlerin de rotasına giren bölgeye yardımlarının devam edeceği müjdesini verdi. Projeye destek vermek için Başkan Özilhan, 15 kişilik yönetim kurulu takımını da yöreye getirerek 2 ayda bir düzenlenen yönetim kurulu toplantısını da Çoruh Vadisi’nde gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu’nun tam kadro katıldığı bu ilginç toplantı mekanında krizin geldiği nokta ve grubun pazardaki faaliyetleriyle ilgili gelişmeler masaya yatırıldı.

İstihdam desteklensin

Krize rağmen kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden vazgeçmediklerine dikkat çeken Özilhan, “Küresel ya da yerel ekonomiye hareket getirecek, istihdam yaratacak projelerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Doğu Anadolu’nun sahip olduğu turizm potansiyelini gördüğümüzde yeterince kalkınmamış olmasını içimize sindiremedik. Efes Pilsen markamızın verdiği destekle projenin bölge insanını daha iyi yaşam şartlarına kavuşturacağına, yeni iş imkanlarıyla yerini, yurdunu terk etmeden kurtaracağına inanıyoruz” dedi.

Yıllık 750 bin $ katkı

Efes Pilsen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen DATUR Projesi’nde gelinen noktayı yerinde incelemek üzere Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Çoruh Vadisi’ne giderken burada konuşan Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Başkanı Semih Maviş, 2 yıl sürmesi planan projeye yıllık 750 bin dolarlık katkı yaptıklarını açıkladı. 2 yıl sonunda gelinen noktada 18 yeni tesis açıldığını, 10 acentanın yöreye tur düzenlemeye başladığına dikkat çeken Maviş, 2008’de yöre insanının 200 bin TL gelir elde ettiğini, 2009’de bu rakamın daha artacağını belirtti.

DATUR’u çok sayıda alternatif arasından seçtiklerini ve uzun soluklu olarak baktıklarını aktaran Maviş, “Türkiye’de bugüne kadar turizm yatırımları hep Güney ya da Ege’ye yapıldı ama biz farkındalık yaratmak istedik. Turizmin yapılması zor gibi görülen bu yörede insanlar iş, aş elde ettikçe bu işe nasıl gönül verdikleri görülecek” diye konuştu.



Gelen rafting grubu sayısı % 200 arttı



Projeyle Çoruh Vadisi’nin alternatif turizm bölgesi olmasının hedeflendiğini anlatan Maviş, bu yıl bölgeye gelen rafting gruplarının yüzde 200 artırıldığını, Dünya Rafting Federasyonu’nun 2010 Resmi Avrupa Şampiyonası’nı 35 ülkenin katılımıyla Türkiye’de yapmaya karar verdiğini ifade etti.

Maviş şöyle devam etti: “Türkiye’de ilk kez Çoruh Vadisi Kuşları kitabı basıldı ve düzenlenen ’Kuş Gözlem Festivali’yle turist sayısı artırıldı. Trekking rotaları belirlendi, dağ bisikleti parkurları oluşturuldu, bu faaliyetlere yönelik tur organizasyonlarında artış oldu. Ayı gözlemi ve kelebek turları için jeep safariler düzenlendi. Bölgenin ilk ayı gözlem turları bu yıl gerçekleşti. Yöre insanına eğitimler verildi.”



Antalya’da yerinde inceleme yapıp pansiyonculuğu öğrendiler



Proje dahilinde Uzundere ve Yusufeli’nde ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi için Antalya ve Kapadokya’da 1 hafta yerinde inceleme yapan ve eğitim alan yöre halkının çabaları sayesinde Uzundere’de 5 pansiyon açıldı ve 40 odaya ulaşıldı. Aynı hareketlilik Çoruh Vadisi’nin diğer beldelerinde de görülürken bu hareketliliğe yöre insanına da farklı bir bakış açısı kazandırmış. Yenilmeyen pehlivanlarıyla ünlü Pehlivanlı ilçesindeki 68 kiloda yıllarca mücadele veren eski güreşçi Ali Koçak, bugünlerde artık turizmde varolmanın peşine düşerken Vadi’deki kadınlar da el emeklerini ekonomiye kazandırıyor.



Turistler bir ‘ayı’ görmek için 1.000 euroyu gözden çıkarıyor



DATUR’la birlikte Çoruh Vadisi’nin kelebek ve ayı gözlem turları konusundaki potansiyeli de ortaya çıktı. İspanya’daki turlarda rekor seviyede 138 kelebek türü gözlenirken Çoruh Vadisi’nde geçtiğimiz haftalarda bu rakam 145’e çıktı. Bu kelebekleri görmek için yurtdışından gelen turistler 12-16 günlük süre için 1.650-2.000 euro öderken Yusufeli-İspir’de sayıları 3 bini bulan ayıları doğal ortamında gözlemek için ise turistlerin harcadığı para ulaşım hariç 1.000 euro düzeyinde bulunuyor.



Haberin Devamı