Gazete Vatan Logo

Turizmde yeni dönem

1 milyon $ getiren otelciler artık ihracatçı sayılacak

Başbakan Erdoğan, 1 milyon doların üzerinde döviz getiren turizm işletmelerinin ihracatçı sayılmasına yönelik kararı imzaladı. 300’den fazla turizm işletmesinin yararlanacağı kararla, otelciler aynı ihracatçılar gibi KDV iadesi ve yurtdışındaki fuarlarda tanıtım desteği alacak, ucuz Eximbank kredilerinden de yararlanabilecek.

ANKARA - Turizm sektörü, 10 yıldır uğraştığı “ihracatçı sayılma” hakkına dün ulaştı. Turizm sektörünün ekonomi yönetimine sunduğu taleplerin başında gelen 1 milyon doların üzerinde döviz getiren turizmcinin de ihracatçı sayılması ve teşviklerden yararlanmasına dönük Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Turizm sektörünün söz konusu talebinin Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) benimsenmesinin ardından konuyla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı hazırlanmış ve imzaya açılmıştı. Karar için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın imzası bekleniyordu. Sonunda Erdoğan da ikna oldu ve karar dün itibarıyla yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hibe alınabilecek

Halen 300’den fazla turizm firmasının yararlanacağı tahmin edilen kararla, 1 milyon doların üzerinde döviz getiren turizmci işletme, KDV iadesi alabilecek, alacağı KDV iadesini devlete olan kurumlar vergisi, gelir vergisi, SSK primi ödemeleri ile mahsup edebilecek. Yani, devletten alacağı ile devlete olan borcu arasında, karşılıklı bir mahsuplaşma olabilecek. Ayrıca yurtdışındaki fuarlarda KOBİ’ler gibi tanıtım desteği yani hibe alabilecek. Ucuz Eximbank kredisi kullanabilecek.

Turizm sektörü, 1982 yılında çıkarılan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun 13’üncü maddesinde yer alan “Belgeli işletmelerden Bakanlar Kurulu’nca, her yıl belirlenen döviz miktarını sağlayanlar, ihracatçı sayılırlar” hükmünün hayata geçirilmediğini savunarak, hükümetten bu yönde bir adım istiyordu. Söz konusu hükmün uygulamaya geçmesi için son dönemde Ekonomi Koordinasyon Kurulu da dahil hükümet nezdinde görüşmeler yapan turizmcilerin istedikleri dünkü kararla nihayet oldu.

Dün yayınlanan kararla birlikte, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli asli fonksiyonu konaklama olan işletmelerin ihracatçı sayılabilmeleri için yurtdışından 1.000.000 (bir milyon) Amerikan Doları ve üzeri döviz miktarını sağlamaları gerekir. Bakanlar Kurulu’nca yeni bir miktar belirlenmedikçe mevcut miktar takip eden yıllar için de geçerlidir. Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer” denildi.

İhracatçı olmak otelcilere ne kazandıracak?

- Turizmci işletme, KDV iadesi alabilecek,

- Alınacak KDV iadesi devlete olan kurumlar vergisi, gelir vergisi, SSK primi ödemeleri ile mahsup edilebilecek. Yani, devletten alacağı ile devlete olan borcu arasında, karşılıklı bir mahsuplaşma olabilecek.

- Yurtdışındaki fuarlarda KOBİ’ler gibi tanıtım desteği yani hibe alabilecek.

- Turizmci, ucuz Eximbank kredisi kullanabilecek.

‘Deniz turizmine KDV desteği için çalışıyoruz’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye limanlarına gelen büyük gezinti gemisi (kruvaziyer) sayısının 2003 yılına göre yüzde 82 arttığını belirterek, KDV indiriminden yararlanamayan deniz turizmi işletmelerinin bundan yararlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Bakan Günay, 309 milyon TL’lik ÖTV tahsil edilmemesiyle sektöre destek sağlandığını da hatırlattı.

Haberin Devamı