Gazete Vatan Logo

Turizmde harman dönemi kaçıyor

Avrupa piyasalarında turizm sezonu satışlarının başladığı süreçte Türk turizminin sıkıntılı bir dönem yaşadığı belirtildi

Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul, "Turizmde harman dönemini kaçırıyoruz" uyarısında bulundu.

Antalya bölgesine en fazla turist getiren ve Türkiye'nin en önemli tur operatörlerinden biri olan Tonbul, İngiltere ve Almanya pazarında 2007 broşürlerinin Kasım ayı başında piyasaya çıktığını, bu iki ana pazarın satışlarına bakıldığında 2007 Türkiye genel satışlarının cesaret verici olmadığını söyledi. Broşürleri aralık sonunda piyasaya çıkacak Fransa, Belçika, Hollanda ve İsviçre pazarlarına bakıldığında bu ülkelerdeki durumun da pek iyi görünmediğini vurgulayan Tombul, "Geçtiğimiz yıl satışlarını ele aldığımızda hem gelen turist sayısı, hem de gelen turistlerin ülkeye bıraktığı döviz cirosu açısından iyi değil. Bu zeminden hareket ettiğimizde 2007'nin daha sıkıntılı geçeceği görülüyor" dedi.

Geçtiğimiz turizm sezonunun kötü gitmesine papazın öldürülmesi, kuş gribi, karikatür krizi gibi olayların gerekçe gösterilmesinin inandırıcı olmadığını belirten Hasan Tonbul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların küçük etkileri var kuşkusuz. Ancak asıl neden bunlar değil. Eğer bunların etkisi olsaydı rakiplerimizi etkilerdi. 2007 Mısır, Tunus, Fas satışlarına bakıyoruz, hepsi yükselişte. Dubai'yi zaten söylemeye gerek yok. İslami rejimlerin olduğu ülkelere etkisi olsaydı, buralara ağır etkisi olurdu. Mısır'da turistin direk canına kasteden saldırılar oldu. Tunus'ta Cebre adasında turistlerin kaldığı otellere bombalar atıldı. Ben bunu farklı bir şekilde değerlendiriyorum. Birinci nedeni Türk kökenli tur operatörlerinin Türkiye imajını bozan, ucuzcu destinasyon imajı veren alışveriş satışlarına, turlarına bağlıyorum. Ciddi zararlar verdiler. Hem kendilerine, sektöre, hem ülkeye çok zararları dokundu. Türk tur operatörleri derken kurumsallaşmış tur operatörlerini değil, adı sanı belli olmayan ucuzcu, alışveriş operatörlerinden söz ediyorum."

Turizmi olumsuz etkileyen ikinci önemli etkenin ise özellikle Antalya bölgesinde plansız ve hesapsız yapılan çok sayıdaki tesis olduğunu kaydeden Tonbul, büyük oranda pazara giren yatak sayısının ciddi sıkıntı yarattığını vurguladı. İzmir, Bodrum ve Dalaman havaalanlarından pay alan bölgelerdeki otellerin çok ciddi sıkıntı içine girmesinin en büyük nedeninin, buralardaki otellerin müşterilerini başka ülkelere değil, Antalya'ya kaptırması olduğunu belirten Tonbul, "Buna bağlı olarak Türkiye'ye gelecek müşterinin 2007 için rezervasyonunu beklettiğini düşünüyorum. Türkiye'ye gelmek isteyen turist sekiz ay önceden rezervasyon yapmanın gereksiz olduğunu düşünüyor. Çünkü yatak sıkıntısı yok, alıştırdığımız Las Minute satışlarının mutlaka gündeme geleceğini düşünüyor. Türkiye, doğru Türkiye imajını tam yerleştiremedi" diye konuştu.

Yaşanan sıkıntılar ve rezervasyonlardaki gerilemelere karşı sektör ve devletin zaman kaybetmeden çok ciddi imaj kampanyasına başlaması gerektiğini söyleyen Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul "Unutmayalım ki şu anda broşürlerin piyasaya çıktığı, satışların başladığı, rezervasyonların yapıldığı harman üzeri dediğimiz bir dönemdeyiz. Çalışmaları ihmal edip ertelemememiz gerekir. Mart ayından sonrasına bırakırsak sadece son dakika satışlarına etkisi olur. Eğer broşürlerden ana müşteriyi yakalamak istiyorsak 1 Ocak'tan itibaren devlet ve özel sektör olarak ciddi bir tanıtım kampanyasına girmemiz gerekir. İnsan sayısı kadar, yapacağımız cirolar da önemli. Türkiye'yi son dakika pazarına bir daha sürüklemememiz gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı