Gazete Vatan Logo

Turizmde gerileme devri: İlk çeyrekte turist % 11.5 azaldı

Turizmde kan kaybı sürüyor. Mart ayında turist sayısı yüzde 16.7 azaldı. Sektör yetkililerine göre düşüşte en önemli etken Paskalya'nın bu yıl Nisan'a kayması

Türkiye'nin ihracattan sonra en fazla döviz geliri sağlayan sektörü olan turizmde kriz derinleşiyor. Ocak ve Şubat'tan sonra Mart'ta da Türkiye'ye gelen turist sayısı geçen yıla göre azaldı. Türkiye istatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Mart'ta Türkiye'ye gelen yabana ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.7 oranında azalarak l milyon 107 binden 921 bin 892 kişiye indi. Sektör temsilcileri düşüşün ardındaki en büyük etkenin, Paşkalya'nın bu yıl Mart ayından Nişan ayına kayması olduğunu vurguladı. Yılın ilk üç aylık döneminde Türiye'ye gelen turist sayısı ise geçen yılın eş dönemine göre yüzde 11.5 oranında azalarak 2 milyon 215 bine geriledi.

Almanya alarm verdı
Turist sayısındaki daralma Türiye'nin en önemli pazarı olan ve daha fazla para harcayan bir turist profiline sahip Avrupa'daki OECD ülkelerinden gelenlerden kaynaklanıyor. Söz konusu ülkelerden gelenlerin sayısı bu dönemde yüzde 25.2 oranında azalarak l milyon 192 binden 891 bine kadar indi. Ülke bazında ise Türkiye'nin en önemli pazan konumundaki Almanya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında yaşanan yüzde 34.1 azalış dikkat çekti.

'Nisan'da artış başlayacak'
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, turist sayısındaki düşüşü yorumlarken, "Oda sayısı artarken müşteri sayısındaki düşüş sürerse sektör çok zor duruma düşer" dedi. Pek çok etkenin Türkiye'nin imajını bozduğunu vurgulayan Bayındır, "Bu arada ispanya ve Yunanistan da boş durmadı ve müthiş bir tamum atağına geçti" diye konuştu. Bayındır, bu yıl Nisan ayının ilk 20 günü Paskalya nedeni ile geçen yılın geçildiğini açıkladı.

Haberin Devamı