Gazete Vatan Logo

Turizmde enerji teşviği kalktı, otelcüer TEDAŞ'ı mahkemeye veriyor

TEDAŞ'ın turizm işletmeleri için belirlediği yeni tarife otelleri sıkıntıya soktu. Elektriğin kilowatsaatini 120 bin yerine 152 bin liraya kullanmaya başlayan oteller, "45 trilyon lira zararımız oldu" diyerek TEDAŞ'ı dava edecek

Turizmde enerji teşviğinin kalkmasıyla Türkiye'de 2 bin turizm belgeli tesis, Turistik Otelciler isletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) liderliğinde TEDAŞ'a dava açacak. Sektöre yıllık 45 trilyon lira zarar getiren yeni uygulamaya karsı otelciler birleşti ve ortak dava açma kararı aldı. Otel sahipleri fiyatları sezonluk olarak belirlediklerim ve zararı kapatmak için fiyatlarda bir artış yapmanın söz konusu olmadığını söyledi.

TUROB, Türkiye'de sayıları 2 binin üzerinde olan turizm belgeli tesise haklarını yargıda aramaları için çağrıda bulundu. Yurt çapında otelciler birlikleri aracılığıyla gönderdiği bildirilerde, "12 Temmuz'a kadar ödeme ve itiraz dilekçelerinizin kopyalarını getirin, burada bizim önderliğimizde TEDAŞ'a dava açalım" diyen TUROB'a ilk cevap, İstanbul'da faaliyet gösteren 120 otelden geldi.

Otelleri isyan ettiren nedense en büyük harcama kalemlerinden birinin enerji olması. Türkiye'de işletme belgeli tesislerin aylık enerji giderlerinin toplam maliyetler içindeki payı İstanbul'daki otellerde yüzde 10-15 arasında yer alırken, Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki otellerde yüzde 25-28 arasında değişiyor. Enerji teşviğinin kalkması ise enerji giderlerinin bölgelere göre yüzde 25-35 arasında artarak sektörün yıllık 45 trilyon lira zarara uğraması anlamına geliyor.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Elektriğin kilowatsaatini teşvikteki en düşük tarife olan 119 bin 850 liradan kullanıyorduk. Birdenbire 151 bin 950 liraya çıktığını gördük. Şu anda itiraz hakkımızın saklı olması kaydıyla faturalarımızı ödüyoruz. 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 16'na maddesiyle bize verilen enerjide indirim hakkını bir gecede alıverdiler" dedi.

Gökçeada ve Bozcaada belediyeleri de şokta
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun TEDAŞ'ı özelleştirme programına almasıyla TEDAŞ, bütün indirimli tarifeleri kaldırdı. Bu durum kalkınmada öncelikli bölge kapsamında olması nedeniyle indirimden yararlanan Gökçeada ve Bozcaada'yı da güç durumda bıraktı. Teşviğin kaldırılmasından önce yüzde 50'lik indirim sağladıklarını belirten Gökçeada Belediye Başkanı Halil Rüştü Akgün, "Aylık 10 milyar olan faturamız şimdi 20 milyar oldu. Bir yıl önce de aynı gerekçeyle bu indirimi kaldırmaya çalıştılar. İtiraz ettik. Yine aynı durum ile karşılaşınca Başbakan'dan randevu istedik" dedi.

Haberin Devamı