Gazete Vatan Logo

Turizmde en kötüyü geride bıraktık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizmde en kötünün geride kaldığını, artık yükseliş döneminin başladığını belirterek, devletin sektörün yanında olacağını açıkladı

Turizmde en kötüyü geride bıraktık

3. Turizm Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Diğer alanlarda olduğu gibi turizmde de en kötüsünü artık geride bıraktık. Ekonomiye ve istihdama katkısıyla ülkemiz için vazgeçilmez bir sektör olan turizmde artık yükseliş dönemidir. Devletimiz tüm imkanlarıyla sektörün yanındadır, yanında olmaya da devam edecektir” dedi. Türkiye’yi bugünlere getiren turizm politikasının artık tıkandığını söyleyen Erdoğan, turizm politikasında yeni vizyona, bakış açılarına, yaklaşımlara ihtiyaç bulunduğunun aşikar olduğunu, 2023 hedefleri çerçevesinde, turizm sektörü için de çıta belirlendiğini ifade etti.

Düşük fiyat etkisi

Turizmi hassas bir sektör olarak nitelendiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Küresel, bölgesel ve ülkelerle ilgili tüm gelişmeler turizm sektörünü derinden etkilemektedir. Bu gerçeği Türkiye olarak biz son yıllarda çok yakından yaşamış bir ülkeyiz. Suriye ve Irak merkezli olarak bölgemizde yaşanan gelişmelerle ülkemizdeki terör eylemleri ve darbe girişimi turizmimize çok ciddi bir darbe vurmuştur. 2015’te 40 milyona yaklaşan turist sayımız geçtiğimiz yıl 25 milyona kadar gerilemiştir. Bu yılın 8 ayında 22 milyon rakamını yakalayarak, 9 aylık rakamın da 26 milyona çıkması, ayrıca umut vesilesidir. Demek ki olumlu istikamette gelişiyoruz. Artık sektörün yaşadığı kötü dönemi geride bırakmaya başladık.”

Haberin Devamı

Erdoğan, turizm gelirleri konusunda katedilmesi gereken çok mesafe olduğunu belirterek, “Turizmde gelen tüm turist sayısına paralel geliri elde edemiyoruz” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Turizm gelirlerimizin turist sayısındaki artışa paralel yükselmemesinde sertleşen rekabet şartlarının yanında yaşanan olumsuzlukları telafi etmek için uygulanan düşük fiyat politikasının da etkisi olduğu açıktır.”

Sadece para değil dost kazanalım

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Türkiye’ye gelen turiste gezdiği çarşıdan aldığı bir kaç parça otantik eşya veya yediği bir kaç lokmadan ziyade Türk örfünün, adetinin, misafirperverliğinin sunulduğunu, sunulmaya da devam edileceğini belirtti. Erdoğan, “Turistlere ülkemizin güzellikleri yanında insanımızın gönül zenginliğini, ahlaki olgunluğunu, manevi derinliğini gösterdiğimizde sadece para değil aynı zamanda dost kazanmış oluruz” dedi.

Haberin Devamı

Müşterisiz iş motorsuz otomobile benzer

‘Müşterisiz iş motorsuz otomobile benzer’ diyen Erdoğan, “Görüntü tamam ama sizi hiçbir yere götüremez. Turizmde de yapmamız gereken elimizdeki üründen önce müşterinin haberdar olmasını sağlamak sonra da bunu en güzel şekilde sunmaktır. Yeter ki şöyle Bismillah deyip bir doğrulalım, harekete geçelim, çalışmaya başlayalım. İnanın gerisi kolayca gelecektir” dedi.

Turist sayısı yüzde 29 arttı 26 milyonu aştı

3. Turizm Şurası’nda turizm sektörüne ilişkin 9 aylık rakamları açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, verilerin sektörün toparlanmaya başladığını gösterdiğini belirterek, “İnşallah yeni dönemle birlikte çok daha ciddi bir hamle yapacağız ve ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Bakan Kurtulmuş’un açıklamasına göre Türkiye’nin 9 aylık turizm potansiyeli şöyle:

Haberin Devamı

- 9 aylık dönemde Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 28.71 artışla 26 milyon 60 bin oldu.

- Sadece Eylül ayında 4 milyon yeni turist geldi.

- Eylül ayındaki rakam bir önceki yılın Eylül ayına göre yüzde 40 daha yüksek.

- Ayrıca Türkiye’ye gelen turistler arasında Rus turistlerin sayısı 9 ayda 4 milyonu aştı, Alman turistlerin sayısı da 3 milyona yaklaştı.

İstanbul’un potansiyelini bile kullanamıyoruz

Türkiye’nin turizm değerlerinden de söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör sorunu sona erdiğinde Doğu ve Güneydoğu’daki dağların, ırmakların, vadilerin, mezraların her birinin turizm yuvası haline geleceğine inandığını vurguladı. Erdoğan, yapılan çalışmalar sonucunda ülke genelinde tabiat turizmi faaliyetlerine uygun 2 binin üzerinde alan belirlendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Anadolu’nun dört bir yanında değerlendirilmeyi bekleyen bunlar gibi nice tarihi, kültürel, doğal kıymetlerimiz var. İstanbul gibi mücevher değerinde bir şehrin potansiyelini dahi tam olarak kullanabilmiş değiliz. Bunun yanında İzmir’den Bursa’ya, Hatay’dan Erzurum’a, Konya’ya, Edirne’ye kadar hakkıyla değerlendiremediğimiz nice şehrimiz var. Turizm politikamızı bu yönde geliştireceğiz.”

Haberin Devamı