Gazete Vatan Logo

Turizmde eğitimin önemi her geçen gün artıyor

Ulusoy Başarana göre Turizm sektöründeki eğitimli eleman açığı bir an önce kapatılmalı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı ve Özel TÜRSAB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Kurucu Temsilcisi Başaran Ulusoy, “Turizm sektöründeki eğitimli eleman açığını hızla kapatmak arzusundayız” diyor

Türkiye’nin ekonomisinde, gelişiminde yaşamsal bir noktaya gelmiş olan turizm sektörümüzün daha ileri amaç ve hedefler doğrultusundaki gelişim sürecinde eğitim, önceliği ve önemi giderek artan temel bir unsur. Bacasız sanayi olarak adlandırılan ve ülke ekonomisini kalkındıracak döviz girdilerinin en büyük kaynaklarından olan turizm ve bunun temel alt yapısını oluşturan konaklama ve seyahat acentacılığı sektörünün ihtiyaç duyduğu yabancı dil bilen nitelikli elemanları yetiştiren Özel TÜRSAB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, öncü bir lisedir.

Eğitim programı
Okul, Türkiye turizm endüstrisinin en güçlü ve en aktif özel sektör kuruluşu olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) bir eğitim teşebbüsüdür. Lisenin eğitim programı, Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Bölümü’nün akademik danışmanlığında yürütülüyor. TÜRSAB ile Bilkent Üniversitesi’nin akademik danışmanlığında kurulan Özel TÜRSAB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde İstanbul’da faaliyete geçti. Bir sonraki eğitim yılında da Özel TÜRSAB Ankara Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi kuruldu. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, meslek eğitiminin önemini şu cümlelerle açıklıyor: “Bugün turizm endüstrisinin sadece konaklama ve seyahat acentacılığı sektörlerinde doğrudan istihdam sayısı 200 bine yakındır. Bu rakama ulaştırma, yiyecek, içecek ve eğlence sektörü de katıldığında

1 milyonu aşkın kişinin turizm endüstrisinde istihdam edildiği ortaya çıkıyor. Bu rakam, bugünkü resmi işsizlik oranının yüzde 10’una denk düşüyor. Bununla beraber, turizm endüstrisi var olan istihdamın 1.5 katı kadar da dolaylı istihdam yaratmaktadır. Bunu daha iyi açıklamak için bir örnek vermek gerekirse, turist sayısı arttıkça gıda tüketimine paralel olarak tarım ürünleri, otel tefrişatı gibi pek çok alanda da gereksinimler artacak. Turizmle doğrudan ilgisi olmadığı halde tarımdan tekstile, temizlik ürünlerinden otomotive kadar pek çok alanda istihdam ortaya çıkacaktır. Bu hesapla 2010 yılına kadar 25 milyon yabancı ziyaretçi ve konaklama tesislerinde kalacak 15 milyon civarında vatandaşımızın yaratmış olacağı ilave istihdamın 3 milyonlara yaklaşacağı öngörülmektedir.

Türkiye’de turizm eğitiminin kalitesi konusunda ciddi bir tartışmalar var. Çünkü turizm eğitimi alan sayıları çok fazla olmayan gençlerimizin büyük bölümü hızla büyüyen bu sektörde nasıl olup da iş bulmakta güçlük çekiyorlar? Sektördeki profesyoneller, buna eğitimin kalitesizliğini neden olarak gösteriyor. TÜRSAB olarak, bu konuda önemli bir adım attık ve Fulya’daki genel merkezimizin hemen yanıbaşında Özel TÜRSAB İstanbul Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ni turizm endüstrimize kazandırdık.”

Öğrencilerimize staj ve iş garantisi sağlıyoruz
Başaran Ulusoy, “Öğrencilerimize en iyi şekilde eğitim vermenin yanısıra, onları turizm sektörüne kazandırarak eğitimli eleman açığını kapatmak ve kaliteyi yükseltmek arzusundayız. Öğrencilerimize staj ve iş garantisi sağlıyoruz. Öğrencilerimiz çok şanslı. Hem turizm camiasının duayenleriyle tanışma hem de bu kişilerin tecrübelerinden faydalanarak kendi geleceklerine şimdiden yatırım yapma olanağına sahipler. Bilgisayar ve yabancı dil bilen nitelikli meslek elemanı olarak yetişen öğrencilerimiz, geniş iş olanaklarına sahipler” diyor.

Turizm meslek liselerini Türkiye’de yaygınlaştıracağız

Fulya’daki Özel TÜRSAB İstanbul Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin eğitim programını Bilkent Üniversitesi’nin hazırladığını belirten Başaran Ulusoy, “Okulumuz, hemen yanı başındaki turizmin en güçlü özel sektör kuruluşunun hareketli faaliyetlerini yakından izleyebilecek ve takip edebilecek bir pozisyonda bulunuyor”
diyor. Ulusoy daha sonra şunları söyledi: “Turizmimizi tarif ederken çoğu zaman doğal ve kültürel cazibelerimizden söz edip, bu potansiyeli şimdiye kadar yeterince harekete geçirememekten yakınırız. Bir hizmet sektörü olan turizmde, insan faktörü tüm cazibelerin başında gelir.

Hedef, bu alanda lider olmak
Tatil veya iş, hangi maksatla seyahate çıkılırsa çıkılsın, bir turist için güleryüz ve işini bilen personel, ona her yeri cennet kılabilir, tersi durumda da en güzel cenneti bile cehenneme çevirebilir. Seçkin eğitmenlerle, günümüz teknolojisini mümkün olan en üst seviyede kullanarak, öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek suretiyle turizm sektörünün gereksinim duyduğu nitelikli personeli, turizm meslek liselerini Türkiye genelinde yaygınlaştırarak sektöre kazandırmak ve bu alanda lider konuma gelmek, en temel görevimizdir.”

Haberin Devamı