Gazete Vatan Logo

Turizmcinin gözü memurda

Sıkıntılı dönem geçiren turizm sektörü, 6 milyonu bulan yerli turist sayısına 3.5 milyon kamu çalışanını eklemek için geliştirdiği projeyi hükümete sunacak

Turizmcinin gözü memurda

Yerli turist sayısına memur dopingi için kollar sıvandı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), 10 milyon yerli turist hedefi için 3.5 milyona ulaşan kamu personeline yönelik önceki kabine döneminde hazırladığı “çek ile tatil” projesini rötuşlayıp yeni Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya sunacak.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık yaptığı açıklamada, 2016 yılının turizm sektörü açısından zor bir yıl olduğunu, sektör için kaynak oluşturabilecek en sağlıklı işleyen pazarların Ukrayna ve iç pazar olduğunu söyledi. İç pazardaki potansiyeli artırabilmek için kamu çalışanlarına yönelik “çek ile tatil” projesinin hazırlandığını anımsatan Ayık, Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal döneminde TÜROFED, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve bakanlıkla iş birliği içinde hazırlanan projenin kabine değişikliği nedeniyle askıda kaldığını belirtti.

Son şekli verilecek

Projenin son rötuşlarını yapıp, erken rezervasyon dönemi bittikten sonra açıklamayı planladıklarını dile getiren Ayık, “Fakat kabine değişikliği olunca ister istemez proje de gündemden kalktı ama proje tekrar hayata geçmez diye bir şey yok. Projeyi önümüzdeki günlerde yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nabi Avcı ile görüşüp tekrar gündeme getirmek istiyoruz. Projeye son şeklini verip mutlaka hayata geçirmek istiyoruz” dedi. Türkiye’de yaklaşık 3-3.5 milyon civarında kamu çalışanı bulunduğuna işaret eden Osman Ayık, “Aileleriyle düşündüğümüzde çok ciddi potansiyel var. Bu projenin temel amaçlarından biri iç pazarın canlandırılması. Ön çalışmamız hazır. 2-3 haftalık süreçte formüle edilirse çok iyi olur” dedi.

Haberin Devamı

Hedef 10 milyon yerli turist

Projenin sadece kriz dönemi için değil, önümüzdeki yıllarda da devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Osman Ayık, “Bunu başka meslek gruplarına da açabiliriz” diye konuştu. Tahminlerine göre yurt içinde seyahat eden kişi sayısının yabancı turistin yüzde 10-15’i civarında bulunduğunu kaydeden Ayık,“Yani 4.5-6 milyon yerli turistimiz var. Bu rahatlıkla 10 milyon kişi olabilir. Türkiye’nin yaklaşık 80 milyon nüfusu var. Bu nüfusun yüzde 10-15’i tatil yapsa, bu rakamlar rahatlıkla yakalanır” ifadesini kullandı. Ayık, 70 milyon yabancı turiste karşılık 20 milyon İspanyol’un ülke içinde seyahat ettiğine işaret ederek, “Bizim de 5 yıl içinde 10 milyonun üzerinde kişiyi seyahat ettirmemiz lazım” dedi.

Haberin Devamı

Bütçesine göre tatil

Osman Ayık, kamuda çalışan her kademedeki memura, işçiye dönük “çek ile tatil” projesinin ayrıntıları konusunda şu bilgiyi verdi: “Çalışanlara alım gücüne göre bir belge verilecek, bu çek de olabilir, başka bir şey de. Herkesin bütçesine göre bir rakam çıkacak. O belgenin üzerindeki rakama göre o kişiye özel bir indirim uygulanacak ve taksit imkanı getirilecek. Buna hem biz otelciler hem seyahat acenteleri katkı verecek, isterse kamu da ayrıca bir katkı sağlayacak. Kamu işin arkasındaki garantör yapı da olabilecek. Karma bir proje.”