Gazete Vatan Logo

Turizmcilerden 'mail' hamlesi

Turizmcilerden 'mail' hamlesi

Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısı üzerine panik yaşayan turizmciler online harekât başlattı. Tur iptallerinin önüne geçmek için tek tek müşterilerine e-mail gönderen turizmciler, "Marta kadar ölü sezon. Çok iptal olmaz" dedi

Turistlerin İstanbul'da en çok ziyaret ettiği Sultanahmet'te dün meydana gelen terör saldırısı üzerine turizm acenteleri harekete geçti. Patlamanın ardından tur iptallerinin önüne geçmek isteyen turizmcilerin, irtibatta oldukları bütün firma ve müşterilerine tek tek e-mail atarak durumu açıkladıkları, "Panik havası oluşmasın. İstanbul güvenli bir şehirdir" mesajı verdikleri öğrenildi. Bölgede 7 bine yakın otel bulunuyor.

ELÇİ GİBİ ÇALIŞIYORUZ

Sultanahmet'te 3 oteli bulunan Nevzat Keçik, yüzlerce kişiye mail attıklarını belirterek, "Durumun lokal ve münferit bir olay olduğunu anlattık. Fransa'daki patlama olayını örnek verdik. Turizm elçisi gibi çalışıyoruz" dedi. Keçik, olayın etkisinin sınırlı kalması için acentelerin strateji geliştirdiğini kaydetti. Sultanahmet'te faaliyet gösteren turizm acentelerinden Marcopolo Turizm'in Operasyon Yetkilisi Murat Uzgen ise, itidalli davranmaya çalıştıklarını söyledi. "Türkiye neler atlattı, bunu da atlatır" diyen Uzgen, turist kafilesine yapılan saldırının yurtdışında daha büyük bir yankı uyandıracağını her şeye rağmen sakin olmanın en doğru hareket olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

ÖLÜ SEZONDU

Sultanahmet Turizmciler Derneği Başkanı Yaşar Yavuz ise, mart ayına kadar rezervasyonlarda yüzde 40 düşüş yaşanacağını söyledi. Yavuz, "Ocak-mart arası bizim tadilat dönemimizdir. Mart ayının sonuna kadar Sultanahmet ölü sezonunu yaşar" dedi. Nisanda gelecek Alman kafilelerin rezervasyonlarını iptal ettiğiyle ilgili söylentilerin doğru olmadığını da belirten Yavuz, "Ziyaretler aynen devam edecek. Artık erken rezervasyon diye bir şey kalmadı. Turistler en geç 1 ay öncesinden rezervasyon yaptırıyor. Dolayısıyla herhangi bir iptal söz konusu değil" diye konuştu. Yangına körükle gitmenin doğru olmadığını vurgulayan Yavuz, "Ortada bir patlama gerçeği var, elbette bundan olumsuz etkileneceğiz ama buna çanak tutmanın da kimseye faydası olmaz. Sultanahmet'te güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Bu da turistler için önemli bir detay" dedi.

Haberin Devamı

NEDEN ALMANLAR HEDEF ALINDI?

Sultanahmet'teki patlamada ölen ve yaralananlar arasında özellikle Almanlar ve Avrupalı turistlerin olması akıllarda soru işareti bıraktı. Uzmanlar, "Saldırının hedefi Avrupalı turist miydi?" diye soruyor. Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl İstanbul'a Almanya'dan 1.3 milyon ziyaretçi geldi. Rusya ile yaşanan gerginlik sonrası turizmciler yönünü Almanya'ya çevirmişti.

PİYASALAR ÇABUK ATLATTI

Sultanahmet'teki patlama, piyasalarda kısa süreli sarsıntı yaratsa da etkisi kalıcı olmadı. Patlama öncesi 71 bin 500 puanın üstünde bulunan endeks, haberin etkisiyle bin puanlık düşüşle 70 bin 500 seviyesine kadar geriledi. Fakat özellikle ikinci seansta gelen alımlarla toparlanan borsa günü yüzde 0.97'lik artışla 71 bin 740 puandan kapattı. Patlama haberiyle birlikte 0.35 TL'den 0.488 ile gün içi zirvesine yükselen dolar ise, 3.030 TL'nin altına indi.

Haberin Devamı

AMAÇ İSLAM COĞRAFYASINDA KAOS ORTAMI OLUŞTURMAK

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan terör saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı. Terörün amacının insanları korkutmak olduğuna dikkat çeken Bakan Ünal, turistlere de çağrıda bulundu. Ünal, "Terör ve terör olaylarının amacına ulaşmaması için korkmadan, özgürlüğümüzü herhangi bir şekilde feda etmeden, güvenlik içinde İstanbul'a gelebilirsiniz. Türkiye sizin evinizdir. Türkiye güvenliğinizin hiçbir şekilde tehlikede olmayacağı bir ülkedir" dedi. TUROB Başkanı Timur Bayındır da, "Ülkemizin istikrarını, birlik ve bütünlüğünü hedef aldığını düşündüğümüz bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının amaçları arasında İslam coğrafyasında bir kaos yaratmak, medeniyetler çatışmasını körüklemek olduğu kesin" dedi. (SABAH)